Autor Wątek: Niezbędne minimium na 3 dni.  (Przeczytany 5548 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Niezbędne minimium na 3 dni.
« 7 Lip 2016, 19:07 »
Radzieccy naukowcy odkryli ponoć że bród do 0,5 cm nie jest szkodliwy dla zdrowia

Wielkie mi odkrycie, przecież w tak płytkim brodzie trudno się utopić. ;)

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
« 7 Lip 2016, 23:11 »
Z ortografii też zero :icon_redface:
Ale bul  ;)
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 8 Lip 2016, 01:35 »
Zdecydowanie polecam zabrać notes i coś do pisania, lub sprzęt który potrafi notes zastąpić.
Można wtedy na gorąco tworzyć listy rzeczy przydanych, potrzebnych i zbędnych, na podstawie własnego widzimisię.

Gorąco polecam <kryptoreklama>Google Keep</kryptoreklama>. Używam go do tworzenia notatek a przede wszystkim... LIST. Listy zakupów, rzeczy zabieranych na wyjazdy, numerków itd. Toto ma opcję synchronizacji z kontami Google, więc można tego uzywać n akilku urządzeniach. Dodatkowo dodany wpis do listy po "zaptaszkowaniu" nie znika na zawsze, ale jest przsuwany w dół w pole jakby skasowanych - ale zawsze można go przywrócić z powrotem. A to się znakomicie sprawdza przy robieniu zakupów czy spisu rzeczy na przeróżne wyprawy. :)

Jeśli chodzi o papier toaletowy - z racji braku własnego opakowania szybko się niszczy albo wilgotnieje. Polecam jak ktoś inny - chusteczki higieniczne. Dostępne w każdym kiosku i aptece, nie trzeba szukać sklepu czy marketu.

Z włąsnego doświadczenia dodam, że warto posiadać poza kartą płatniczą również gotówkę, bo są jeszcze miejsca w Polsce, gdzie czytników kart nie ma, a jak już się znajdzie to obsługa nie użyje poniżej kwoty XY złotych "bonieijush" mimo iż jest to niezgodne z prawem :(

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Lip 2016, 09:57 »
poniżej kwoty XY złotych "bonieijush" mimo iż jest to niezgodne z prawem

Jesteś tego pewien?

Ja się zawsze staram płacić gotówką w mniejszych sklepach, bo płatność kartą sporo kosztuje właścicieli. Poza tym moje zakupy nie trafiają wtedy do baz danych przeróżnych agencji w USA.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 8 Lip 2016, 10:08 »
Hej

moja lista z wyjazdu 2-dniowego: Kraków - Tatry - Kraków.

Sakwa lewa (MSX SL 55) - 4.18 kg

- namiot Tromvik I - 1.58kg
- mata FORCLAZ A200 QUECHUA - 0,7kg
- śpiwór DREAM LITE 500 - 0,6kg
- kuchenka MSR WhisperLite Internationale (0.4kg) + pojemnik na paliwo 0.8l z 0.5l benzyn ekstr. - razem 1kg
- menażka, kubek, łyżka, nóż - 0,3kg

Sakwa prawa (MSX SL 55) - 4.10 kg

- worek z jedzeniem, a w nim: 2xLyofood (zupa + drugie), mix owsiankowy (płatki, rodzynki, suszone banany...), miód w tubce, dżem w jednorazówkach, kawa, pół opakowania chrupkiego, żytniego chleba (6 porcji), 4xpowerbar, 4xmusllibar, 4xżele energ., paczka rodzynek w czekoladzie, isostar w tabletkach, 1 opakowanie suszonych cienkich kabanosów: 1.5 kg
- softshell, cienki strech, czapka, długie spodnie kolarskie, koszulka merinowool z długim rękawem, skarpetki, bielizna, komplet rowerowy na zmianę - 1.5 kg
- zapięcie do roweru i czołówka - 0.45 kg
- apteczka - 0,30 kg
- mały ręcznik szybkoschnący, 2 paczki chusteczek, żel i szampon w jednym (30g), pasta (mini tubka) + szczoteczka, dezodorant  - 0.35 kg

Podsiodłówka (ORTLIEB) - 1.5 kg

- kurtka przeciwdeszczowa
- spodnie przeciwdeszczowe goretex
- ochraniacze na buty
- multitool, klucz płaski, dętka, łatki, pompka, zip-y, magictape, 3.5m repa 0.4 mm

Na ramie (TOPEAK FUEL TANK) - 0.55 kg

- powerbank - 0.25 kg
- żel, baton, rodzynki w czekoladzie - 0.20 kg
- paczka tytoniu + fajka + zapałki - 0.10 kg

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 8 Lip 2016, 10:39 »
paczka tytoniu + fajka + zapałki - 0.10 kg

Niezbędnik rowerzysty 😁

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 8 Lip 2016, 10:45 »
- worek z jedzeniem, a w nim: 2xLyofood (zupa + drugie), mix owsiankowy (płatki, rodzynki, suszone banany...), miód w tubce, dżem w jednorazówkach, kawa, pół opakowania chrupkiego, żytniego chleba (6 porcji), 4xpowerbar, 4xmusllibar, 4xżele energ., paczka rodzynek w czekoladzie, isostar w tabletkach, 1 opakowanie suszonych cienkich kabanosów: 1.5 kg
Wyjazd na dwa dni, po Polsce - nie prościej zatrzymać się gdzieś pod sklepem i zjeść na miejscu, zamiast wozić takie stosy jedzenia?

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 8 Lip 2016, 10:48 »
paczka tytoniu + fajka + zapałki - 0.10 kg

Niezbędnik rowerzysty 😁

Suma uzależnień zawsze musi być równa ZERU ;-)
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2016, 11:47 Krzysiek Sobiecki »

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 8 Lip 2016, 10:51 »
Wyjazd na dwa dni, po Polsce - nie prościej zatrzymać się gdzieś pod sklepem i zjeść na miejscu, zamiast wozić takie stosy jedzenia?

Pewnie, że można ... ale nie po to brałem kuchenkę, by stawać pod sklepem, albo rano startować na głodnego ... Kup coś w niedzielę o 6 rano na Słowacji.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 8 Lip 2016, 11:14 »

1,5 kg to może nie takie wielkie stosy  :wink:  a wczesne niedzielne śniadanie na Słowacji bez własnych zapasów - niemożliwe.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 8 Lip 2016, 11:20 »
Dokładnie ... połowa zjedzona w sobotę, druga część w niedzielę rano :-) Do Krakowa przywiozłem tylko resztkę kawy ...

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 8 Lip 2016, 12:06 »
Jesteś tego pewien?
Ja się zawsze staram płacić gotówką w mniejszych sklepach, bo płatność kartą sporo kosztuje właścicieli. Poza tym moje zakupy nie trafiają wtedy do baz danych przeróżnych agencji w USA.

Tak, jestem pewien. Doczytaj, doucz się.
Ponadto obecnie po zmianach koszta są zupełnie małe.

"Przeróżne agencje w USA" - zdajesz sobie sprawę jak to paranoicznie brzmi?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 8 Lip 2016, 12:20 »
@Storm: Nie ma prawnego obowiązku posiadania terminala płatniczego w Polsce, co za tym idzie nie ma obowiązku prawnego przyjęcia płatności kartą, tak więc sprzedawca może powiedzieć "bo nie i już", a klient może się poskarżyć np. do operatora kart czy Federacji Konsumentów, ale nie idą za tym żadne skutki prawne.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 8 Lip 2016, 12:32 »
Ale wydaje mi się (zasłyszane informacje), że jeżeli już jest terminal i możliwość zapłaty kartą, to klient ma prawo wybrać ten właśnie sposób bez względu na kwotę.
Ponadto sprzedawca nie może podnieść ceny ze względu na sposób płatności. Za takie praktyki są duże kary od operatorów kart płatniczych (bo to z nimi sprzedawca podpisuje umowę).
Dlatego też, w celu ominięcia tych zapisów, niektóre firmy podają informację iż cena uwzględnia rabat za płatność gotówką, a za płatność kartą cena jest inna (np. x-kom.pl/satysfakcja.pl).

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 8 Lip 2016, 12:35 »
Pewnie, że można ... ale nie po to brałem kuchenkę, by stawać pod sklepem, albo rano startować na głodnego ... Kup coś w niedzielę o 6 rano na Słowacji.

No to jest masakra niestety. Nawet najwięksi gracze (np. Slovnaft) są pozamykani w nocy a nawet późnym wieczorem. Nawet jak Slovnaft ma swoją stację w Polsce to i tak jest zamknięta. Przekonałem się o tym na MP. Boleśnie. Mnie to szokuje że w europejskim centrum kolarstwa szosowego takie rzeczy się wyczyniają. ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum