Autor Wątek: Niezbędne minimium na 3 dni.  (Przeczytany 5541 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Niezbędne minimium na 3 dni.
« 8 Lip 2016, 12:54 »
Ale wydaje mi się (zasłyszane informacje), że jeżeli już jest terminal i możliwość zapłaty kartą, to klient ma prawo wybrać ten właśnie sposób bez względu na kwotę.
Ponadto sprzedawca nie może podnieść ceny ze względu na sposób płatności. Za takie praktyki są duże kary od operatorów kart płatniczych (bo to z nimi sprzedawca podpisuje umowę).
Dlatego też, w celu ominięcia tych zapisów, niektóre firmy podają informację iż cena uwzględnia rabat za płatność gotówką, a za płatność kartą cena jest inna (np. x-kom.pl/satysfakcja.pl).

posłużę się cytatem  :) :wink:

Tak to może wyglądać w sprawie kart, zakupów itp. jak się sprzedawca uprze co w sumie jednak rzadko się zdarza.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Lip 2016, 12:56 »
Ale wydaje mi się (zasłyszane informacje), że jeżeli już jest terminal i możliwość zapłaty kartą, to klient ma prawo wybrać ten właśnie sposób bez względu na kwotę.
Ponadto sprzedawca nie może podnieść ceny ze względu na sposób płatności. Za takie praktyki są duże kary od operatorów kart płatniczych (bo to z nimi sprzedawca podpisuje umowę).
Niby tak, ale to nie jest prawo powszechne, a jedynie umowa między sprzedawcą a operatorem.
Jako klient możesz jedynie poskarżyć się operatorowi, który zrobi jak zechce.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 8 Lip 2016, 13:24 »
paczka tytoniu + fajka + zapałki - 0.10 kg

Niezbędnik rowerzysty 😁

Suma uzależnień zawsze musi być równa ZERU ;-)

Fajka to nie nałóg, to styl życia ;-) Takie nałogi popieram i uwspólniam.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 8 Lip 2016, 13:59 »
Tak, jestem pewien. Doczytaj, doucz się.
No właśnie douczyłem się i nie znalazłem takich przepisów.

Ponadto obecnie po zmianach koszta są zupełnie małe.
Nie takie małe. http://samcik.blox.pl/2014/07/Nizszy-interchange-I-co-z-tego-Mam-placic.html

"Przeróżne agencje w USA" - zdajesz sobie sprawę jak to paranoicznie brzmi?
Nieważne jak brzmi, ważne że to prawda. Transakcje są przechowywane w bazach Visy i Mastercarda. W USA agencje mają dostęp do tych danych.

Offline storm

• Miasto: Ożarów Mazowiecki
  • Na forum od: 14.04.2014
« 8 Lip 2016, 19:15 »
Tak, jestem pewien. Doczytaj, doucz się.
No właśnie douczyłem się i nie znalazłem takich przepisów.
Ponadto obecnie po zmianach koszta są zupełnie małe.
Nie takie małe. http://samcik.blox.pl/2014/07/Nizszy-interchange-I-co-z-tego-Mam-placic.html

Ok, zatem również czytajć ten komentarz Samcika się douczyłem :wink:

Tak czy owak - dla mnie sprawa jest jasna i oczywista: wystatawiasz czytnik kart - przyjmujesz płatnośc kartami bez ich limitowania. Możesz dopisać sobie jakieś procenty za korzystania z kart jak X-kom. Ale jak już masz czytnik - to z wszelkimi konsekwencjami jego posiadania.

"Przeróżne agencje w USA" - zdajesz sobie sprawę jak to paranoicznie brzmi?
Nieważne jak brzmi, ważne że to prawda. Transakcje są przechowywane w bazach Visy i Mastercarda. W USA agencje mają dostęp do tych danych.

No i niech sobie mają. I co z tego wynika? Że wiedzą, że 1-2x w tygodniu odwiedzam Blue i robię zakupy na 10-20 złotych? Że bywam w Tesco 1-2x i też robię zakupy na od 50 do 100 złotych a czasami na 200? Co im te informacje dadzą?

Wiesz co bardziej mnie osobiście mocno denerwuje?
Zwłoka. Ta między zapłaceniem, a wyciągnięciem kasy z mojego konta. Często sięga 2-4 dni roboczych, przez co momentami nie wiem właściwie ile pieniędzy mam na koncie. (czasami transakcji w ogóle nie ma w historii rachunku przez te kilka dni!)

Offline Kobieta magdad

• Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 8 Lip 2016, 20:22 »
Kwota musi być większa lub równa 1 zł (ograniczenia terminalu) - sprawdzone empirycznie przez kolegę i potwierdzone przez znajomego, który zajmuje się terminalami.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 8 Lip 2016, 20:35 »

Moglibyście mnie uświadomić dlaczego ten rower ma koszmarnie obładowany i bezwładny przód, za to pusty, wręcz odlatujący w kosmos tył ? Czy po to by mieć modną podsiodłówkę i być bajkpaking ? (bez urazy dla właściciela - dopiero się uczę motania pakunków :) )
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2016, 20:48 zws »
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 8 Lip 2016, 21:18 »
Moglibyście mnie uświadomić dlaczego ten rower ma koszmarnie obładowany i bezwładny przód, za to pusty, wręcz odlatujący w kosmos tył ? Czy po to by mieć modną podsiodłówkę i być bajkpaking ? (bez urazy dla właściciela - dopiero się uczę motania pakunków :) )

Jeden lubi plecak, inny torbę na ramię a jeszcze inny tacha zakupy w reklamówkach z marketu. To dość indywidualne w co i jak się ktoś pakuje n'est-ce-pas?
Pisał, że sakwy mają po 4 kg. To raczej nie jest "koszmarne obładowanie". I skąd przypuszczenie, że przód jest bezwładny, jechałeś na tym rowerze? Też bez urazy  :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

jendrzych

• Gość
« 8 Lip 2016, 22:48 »
@zws
Nie ma zmartwienia - tył nie odleci w kosmos, bo go dociąża kierowca. A przód nie jest koszmarnie przeładowany.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 9 Lip 2016, 00:07 »
Może trochę przejaskrawiłem. Robiłem próby z rozkładem obciążenia. Wprawdzie przód obciążałem na kierownicy nie na widelcu, ale z namiotem 2,5 kg jeszcze było znośnie, ale jak dołożyłem matę 1 kg to już sterowność jak dla mnie mocno kulała. To było 3,5 kg. 8 kg na przód bym raczej nie założył chyba, że z tyłu miałbym już ze 16.
Ale ja nie mam jeszcze własnych doświadczeń, dopiero się przygotowuję, stąd być może głupie pytania :)
I unikam asfaltów, tu też może być rozbieżność punktów widzenia.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 9 Lip 2016, 16:35 »
Uspokajam kolegę: rower doskonale radzi sobie z ładunkiem z przodu. Ortlieb pod siodelkiem to ledwie nieco większa podsiodlowka - jeżdżę z nią na codzień bo co dnia szpanuje na nutę "bajkbajkingową"...

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Lip 2016, 20:20 »
Może trochę przejaskrawiłem. Robiłem próby z rozkładem obciążenia. Wprawdzie przód obciążałem na kierownicy nie na widelcu, ale z namiotem 2,5 kg jeszcze było znośnie, ale jak dołożyłem matę 1 kg to już sterowność jak dla mnie mocno kulała. To było 3,5 kg. 8 kg na przód bym raczej nie założył chyba, że z tyłu miałbym już ze 16.
Ale ja nie mam jeszcze własnych doświadczeń, dopiero się przygotowuję, stąd być może głupie pytania :)
I unikam asfaltów, tu też może być rozbieżność punktów widzenia.

Zdecydowanie gorzej zachowuje się rower z obciążeniem na kierownicy a inaczej z nisko położonym ciężarem na bagażniku przednim typu low rider.

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 10 Lip 2016, 17:34 »

1. Brak możliwości założenia bagażnika tylnego
2. Łatwiej założyć przedni bagażnik niż kombinować z założeniem tylnego
3. Ciężka dupa, więc dociążenie tyłu może powodować pękanie szprych
4. Szuranie piętami po sakwach
5. Mniejsze opory powietrza, to nie żart czytałem wywód o tym

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 10 Lip 2016, 22:24 »
Poza pkt 5 reszta uwag to radosne durdymaly. ..

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 11 Lip 2016, 08:59 »
Wróciłem, żyję. Mniej ciuchów, mniej żarcia, mniej wszystkiego w sakwy. I śmieci z biwaku nie wozić godzinami :P
PS. Nikt nie wspomniał o zapasowej sztycy, która mi się była złożyła pod tyłkiem jakieś 50 km od domu. Całe szczęście dokręciłem na "dziecinnym" :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum