Ale wydaje mi się (zasłyszane informacje), że jeżeli już jest terminal i możliwość zapłaty kartą, to klient ma prawo wybrać ten właśnie sposób bez względu na kwotę.Ponadto sprzedawca nie może podnieść ceny ze względu na sposób płatności. Za takie praktyki są duże kary od operatorów kart płatniczych (bo to z nimi sprzedawca podpisuje umowę).Dlatego też, w celu ominięcia tych zapisów, niektóre firmy podają informację iż cena uwzględnia rabat za płatność gotówką, a za płatność kartą cena jest inna (np. x-kom.pl/satysfakcja.pl).
Ale wydaje mi się (zasłyszane informacje), że jeżeli już jest terminal i możliwość zapłaty kartą, to klient ma prawo wybrać ten właśnie sposób bez względu na kwotę.Ponadto sprzedawca nie może podnieść ceny ze względu na sposób płatności. Za takie praktyki są duże kary od operatorów kart płatniczych (bo to z nimi sprzedawca podpisuje umowę).
Cytat: JUREK w 8 Lip 2016, 10:39paczka tytoniu + fajka + zapałki - 0.10 kgNiezbędnik rowerzysty 😁Suma uzależnień zawsze musi być równa ZERU ;-)
paczka tytoniu + fajka + zapałki - 0.10 kgNiezbędnik rowerzysty 😁
Tak, jestem pewien. Doczytaj, doucz się.
Ponadto obecnie po zmianach koszta są zupełnie małe.
"Przeróżne agencje w USA" - zdajesz sobie sprawę jak to paranoicznie brzmi?
Cytat: storm w 8 Lip 2016, 12:06 Tak, jestem pewien. Doczytaj, doucz się. No właśnie douczyłem się i nie znalazłem takich przepisów. Cytuj Ponadto obecnie po zmianach koszta są zupełnie małe. Nie takie małe. http://samcik.blox.pl/2014/07/Nizszy-interchange-I-co-z-tego-Mam-placic.html
Cytat: storm w 8 Lip 2016, 12:06"Przeróżne agencje w USA" - zdajesz sobie sprawę jak to paranoicznie brzmi? Nieważne jak brzmi, ważne że to prawda. Transakcje są przechowywane w bazach Visy i Mastercarda. W USA agencje mają dostęp do tych danych.
Ale wydaje mi się (zasłyszane informacje), że jeżeli już jest terminal i możliwość zapłaty kartą, to klient ma prawo wybrać ten właśnie sposób bez względu na kwotę.
Moglibyście mnie uświadomić dlaczego ten rower ma koszmarnie obładowany i bezwładny przód, za to pusty, wręcz odlatujący w kosmos tył ? Czy po to by mieć modną podsiodłówkę i być bajkpaking ? (bez urazy dla właściciela - dopiero się uczę motania pakunków )
Może trochę przejaskrawiłem. Robiłem próby z rozkładem obciążenia. Wprawdzie przód obciążałem na kierownicy nie na widelcu, ale z namiotem 2,5 kg jeszcze było znośnie, ale jak dołożyłem matę 1 kg to już sterowność jak dla mnie mocno kulała. To było 3,5 kg. 8 kg na przód bym raczej nie założył chyba, że z tyłu miałbym już ze 16. Ale ja nie mam jeszcze własnych doświadczeń, dopiero się przygotowuję, stąd być może głupie pytania I unikam asfaltów, tu też może być rozbieżność punktów widzenia.