Autor Wątek: Okulary - fotochromatyczne czy z wymiennymi szkłami  (Przeczytany 5767 razy)

Offline Mężczyzna i.q.

• Miasto: Małopolska
  • Na forum od: 15.04.2016
Witam
Wakacje, wyjazdy więc i dobre okulary by się przydały.
Ktoś może coś sprawdzonego polecić ??
Jak uważacie warto zainwestować w fotochromatyczne ???

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A masz coś godnego polecenia, może sprzedania.  ;D
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Ktoś może coś sprawdzonego polecić ??

Endura Stingray.
Lekkie, niezbyt duże, 4 komplety jasności "szkieł", filtr uv we wszystkich, polaryzator w jednych.

Zwykle opinie typu "mam takie i sobie chwale" nie stanowią dla mnie wyznacznika, ale ten zakup dał 100% satysfakcji, a jestem raczej trudnym klientem ;) Porównanie mam niestety tylko z kilkoma różnymi, bliżej nieokreślonymi parami z niższej półki.
Wybór okularów to dość indywidualna sprawa, trochę jak z siodełkiem, nie do każdej ... pasuje ;)
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Chcialam kiedys fotochromy, ale jak pani podala mi cene ze 1 szklo, to doszlam do wniosku, ze kupie sobie czapke z daszkiem ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Saszka stała przed podobnym dylematem, ale nie chcieliśmy fotochromów. Mam i nie chciałbym ich używać na rowerze, nigdy nie będą tak dobrze chroniły jak porządne okulary przeciwsłoneczne. Ostatecznie na ostanią chwilę znaleźliśmy oprawki korekcyjne, do których na magnesik przyczepia się nakładkę przeciwsłoneczną. Całość bardzo lekka, mocno się trzyma i nieprzeszkadza. Chociaż nie wiem czy robią takie oprawki w sportowym stylu - Saszki są z tych "normalnych".

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
przy mojej wadzie (-4.75) 500zl to byla minimalna cena 1 szkla, a to bylo chyba 4 lata temu ;) Ale kiedys mialam i faktycznie fotochromy sa bardzo wygodne. Do tego drugie szklo, nieco tansze i powiedzmy nowe oprawki i koszt takich okularow to 100-1200zl (jezeli nie wiecej)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Używam fotochromów jako korekcyjnych. Kiedyś szklanych teraz plastik (lżejsze).
Cena szkła nie jest duża, znacznie więcej kosztują (mogą kosztować) oprawki.
Jeżeli ktoś używa korekcyjnych, to chyba jedyna opcja na rower.

Fotochromy znacznie lepiej działają w zimie, przy niskiej temperaturze, w czasie upałów "trochę mniej ściemniają"  :)

500zł za 1 soczewkę  - trochę za dużo, chyba że to szkło (glass) nie plastik.
Tyle płaciłem kilka lat temu za całe okulary.
« Ostatnia zmiana: 11 Lip 2016, 18:48 sinuche »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Wg tego porównania z bogatej kolekcji Rudego najmocniej przed słońcem chronią właśnie fotochromy, model Clear to Black przepuszcza tylko 9% światła, więc mniej niż niemal wszystkie ich  dedykowane okulary słoneczne (góra to 8%)
Mozliwe że nie produkują ciemnych okularów słonecznych. Takie okulary trzeba by często zdejmować, by widzieć w słabszym oświetleniu, i wtedy jest skokowa zmiana jasności, to nie jest przyjemne.
Fotochromy same się dopasowują, dlatego są  fajne.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Nie produkują dla normalnych użytkowników, tylko specjalistyczne. To miałem na myśli.
Takie ciemne okulary są niepraktyczne (co wyjaśniłem w poście) - skrajny przypadek okulary spawalnicze :)
Z fotochromami można zejść niżej z przepuszczalnością, dlatego że się dostosowują do oświetlenia.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Przez ponad 5 lat korzystałem z okularów Julbo ze szkłami Cameleon. Fotochromy polaryzowane z warstwą zabezpieczającą przed parowaniem. Rewelacja, fantastycznie spisywały się w górach, na rowerze, na wodzie. Niestety po 5 latach intensywnego użytkowania  niespodziewanie uszkodzeniu uległa warstwa zewnętrzna na szkłach. Efekt jakby były zabrudzone, zamglone. Do tej pory nie wiem co im zaszkodziło. Gdyby nie to polecałbym je bez zawahania. Moja żona również korzysta z takich szkieł i u niej problem nie wystąpił. Po powrocie do okularów bez fotochromu przypomniałem sobie że trzeba zdejmować okulary przejeżdżając tunelem itp.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Saszka stała przed podobnym dylematem, ale nie chcieliśmy fotochromów. Mam i nie chciałbym ich używać na rowerze, nigdy nie będą tak dobrze chroniły jak porządne okulary przeciwsłoneczne. Ostatecznie na ostanią chwilę znaleźliśmy oprawki korekcyjne, do których na magnesik przyczepia się nakładkę przeciwsłoneczną. Całość bardzo lekka, mocno się trzyma i nieprzeszkadza. Chociaż nie wiem czy robią takie oprawki w sportowym stylu - Saszki są z tych "normalnych".
Takie szkła na magnesie potrafią odfrunąć powyżej 30 km/h
Do tego dwa szkła przed okiem, to cztery powierzchnie, które można ubrudzić.
Sprawdzone - nie polecam.

Offline Mężczyzna i.q.

• Miasto: Małopolska
  • Na forum od: 15.04.2016
a taki model
ktoś może ma, ktoś może używał i może napisać coś więcej o nich
http://www.sklep-presto.pl/product-pol-46705-Okulary-sportowe-Sportstyle-802-Vario-Uvex.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum