Autor Wątek: Okulary - fotochromatyczne czy z wymiennymi szkłami  (Przeczytany 5775 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Z własnego i kolegi @Zbyszka doświadczenia mogę polecić te okulary:
ALPINA TWIST FOUR VL+ BLACK MATT/BLK S1-3 FOGSTOP
Są bardzo lekkie i wygodne. Dostatecznie chronią oczy przed jasnym światłem i są bardzo "przeźroczyste" nawet w nocy. Można więc używać ich cała dobę (nie trzeba wozić dwóch par okularów).
Jak każde fotochromy, trochę słabiej ściemniają się podczas upałów ale jak dla mnie zupełnie wystarczająco.
Swoje okulary kupiłem w tym sklepie: http://www.sportpoint.pl/pl/okulary-sportowe/17395-alpina-twist-four-vl-black-matt-blk-s1-3-fogstop-a8434131-4003692176936.html
To jest chyba dość dobra cena tych okularów, bo wielu innych sklepach bywają w cenie powyżej 300 zł :icon_neutral:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Ale to chyba nie są okulary korekcyjne?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Nie, nie są korekcyjne i nie mają opcji założenia szkieł korekcyjnych.
Może te: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=16511.msg315402#new będą dobre?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
Mam ciekawe spostrzeżenie: ostatnio musiałem zdjąć okulary w trakcie jazdy na rowerze i od razu była różnica w postrzeganiu "wysokości" czyli odległości od asfaltu. W okularach odbieram że "siedzę wyżej" bez okularów jakoś tak niżej. Sprawa niemal nieistotna ale ma to również wpływ na odczucia wchodzenia w zakręt, bez okularów zdecydowanie lepiej mi się składa w zakrętach i na większych prędkościach. To jakieś moje dziwne odczucia, czy może są okulary które nie oddalają? Ktoś to sprawdzał? (to dotyczy w zasadzie każdych okularów jakie miałem chociaż przyznaję że najdroższe miałem coś za 200 zł)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Mam ciekawe spostrzeżenie: ostatnio musiałem zdjąć okulary w trakcie jazdy na rowerze i od razu była różnica w postrzeganiu "wysokości" czyli odległości od asfaltu. W okularach odbieram że "siedzę wyżej" bez okularów jakoś tak niżej.

Mam to samo. W każdych okularach. Odczuwalne zwłaszcza, gdy okulary zdejmuję. Przez chwilę czuję się wtedy, jakbym przesiadł się na lowridera.

Offline Mężczyzna i.q.

• Miasto: Małopolska
  • Na forum od: 15.04.2016
Mam ciekawe spostrzeżenie: ostatnio musiałem zdjąć okulary w trakcie jazdy na rowerze i od razu była różnica w postrzeganiu "wysokości" czyli odległości od asfaltu. W okularach odbieram że "siedzę wyżej" bez okularów jakoś tak niżej. Sprawa niemal nieistotna ale ma to również wpływ na odczucia wchodzenia w zakręt, bez okularów zdecydowanie lepiej mi się składa w zakrętach i na większych prędkościach. To jakieś moje dziwne odczucia, czy może są okulary które nie oddalają? Ktoś to sprawdzał? (to dotyczy w zasadzie każdych okularów jakie miałem chociaż przyznaję że najdroższe miałem coś za 200 zł)

:)  :)   :)      napisz co brałeś ??????

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Mam to samo. W każdych okularach. Odczuwalne zwłaszcza, gdy okulary zdejmuję. Przez chwilę czuję się wtedy, jakbym przesiadł się na lowridera.

Chłopaki ale jak to jest możliwe że szkła bez żadnej korekcji mogą wpływać na postrzeganie odległości? Szczególnie że za to odpowiada rogówka której "działanie" w okularach korekcyjnych koryguje odpowiedni cylinder w soczewce?

Może że ja nie kumam i to chodzi o samo wrażenie a nie postrzeganie jako takie? Tzn. po ludzku np. wydaje Ci się że kierownica jest dalej od oczu niż zwykle ale jak po nią sięgasz to chwytasz bez problemu a nie łapiesz "próżnię".

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Ja to rozumię jako wadę szkieł w tych okularach.
Są źle wykonane i dlatego zachowują się jak soczewki.
Mam pytanie do Jacka i outsidera, w każdych okularach to występuje?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Nie sądzę, żeby chodziło o wadę szkieł. Obraz nie jest w żaden sposób zniekształcony. Nie ma problemu z sieganiem po przedmioty itp. Po prostu w okularach mam wrażenie, że jestem wyżej nad ziemią niż bez okularów. Gdy zdejmę, jestem niżej. :-)
Okulary - jakieś podstawowe z decathlonu (wymienne szybki - na wszystkich był ten efekt), teraz z Lidla.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
a taki model
ktoś może ma, ktoś może używał i może napisać coś więcej o nich
http://www.sklep-presto.pl/product-pol-46705-Okulary-sportowe-Sportstyle-802-Vario-Uvex.html

Ja używam, mam 2 sztuki, nie ten model ale szkła Variomatic.
Jeżdzę i w słoncu i w nocy. Sprawdzaja sie wyśmienicie.
Wolniej reaguja na swiatlo ale maja szeroki zakres od kat 1 do kat 3.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
Tak było i w okularach arctica i obecnych accentach. Może chodzi o to że szkiełka nie są proste tylko zakrzywione więc jednak tworzy się soczewka? To jest prosty test, sprawdźcie to może znajdą się takie okulary które nie mają tej wady.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Mam fotochromy i w dzień na nic bym nie zamienił ale po zmroku denerwują trochę tym, że nie  rozjaśnia się do końca.
Następnym razem wezmę jednak wymienne szybki, dwa zestawy. Wyjdzie taniej :)

Offline Mężczyzna JazzBand

• Miasto: Dolny Śląsk
  • Na forum od: 31.08.2014
a taki model
ktoś może ma, ktoś może używał i może napisać coś więcej o nich
http://www.sklep-presto.pl/product-pol-46705-Okulary-sportowe-Sportstyle-802-Vario-Uvex.html

Mam, używam i chwalę sobie.

my name is Band
Jazz Band

Offline live_evil

• Miasto:
  • Na forum od: 20.05.2015
Ja mam wadę wzroku (+4/+4), więc w dzień używam okularów korekcyjnych z polaryzacją i przyciemnieniem 60%:

Soczewki korekcyjne o niestandardowej krzywiźnie zostały wykonane na zamówienie u producenta soczewek okularowych.

Używałem dość długo fotochromów, ale polaryzacja daje zupełnie inny poziom komfortu, więc do fotochromów nie wrócę nigdy.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum