Autor Wątek: Pomóżcie - Białystok Giżycko - powrót.  (Przeczytany 1427 razy)

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
To moja trasa, którą pojadę od niedzieli - Giżycko - Białystok.
http://my.viewranger.com/route/details/OTA4MTU=
mała zmiana - z Twierdzy Osowiec pojadę jednak carską drogą.

Studiowałam, czytałam, planowałam i jakoś nie mogę nakreślić trasy powrotnej do Giżycka, tak aby zobaczyć jak najwięcej - na powrót  mam 5 dni - albo więcej.
Mogłabym pojechać  jakoś na Wiznę i potem w górę tak jak planowałam pierwotnie jechać "do". Potem Pisz, Mikołajki.. nie wiem, kurcze...  :icon_confused:

Czy może ktoś choć coś polecić, którędy jedzie się fajnie, jakieś spania po drodze (przeszukałam dostępne źródła), ale może ktoś coś jeszcze dopowie. Jadę z 12 letnim synem.

"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Bitels

• Gość
Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to jadąc przez Narwiański Park Narodowy trasą która wytyczyłaś, Narwi nawet nie zobaczysz. Chyba, że odwiedzisz siedzibę NPN w Kurowie.
Proponuję po przejechaniu przez Pajewo skręcić w lewo i jechać cały czas prosto, aż dojedziecie na mostek. Tam jest dobre miejsce na nocleg. Droga nie jest zachęcająca. Masa tłucznia, ale tam zawsze tak było.
https://ridewithgps.com/routes/15071072
Jadąc dalej traficie na punkt widokowy, z którego widać drugą część tzw. zerwanego mostu w Kruszewie.
Warto też odwiedzić Kurowo i siedzibę NPN, gdzie jest pole namiotowe.

Offline Kobieta emonika

Dziękuję :)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
To tak od tyłu :)  Koniecznie jedźcie na kładkę Waniewo - Śliwno i tam przekroczcie Narew. To główna atrakcja :) http://gruparowerowastop.pl/photogallery.php?photo_id=16683 
Od Carskiej Drogi do Tykocina można też pojechać po Green Velo, chociaż tak jak wyznaczyłaś po Podlaskim Bocianim jest bardzo przyjemnie. Będąc nad Biebrzą w okolicach Dolistowa warto zajrzeć na chwilę do wsi Jagłowo. Suwalski Park Krajobrazowy wart jest paru dni, ale jak rozumiem tyle czasu nie macie :) . Widzę, że omijacie Stańczyki, warto tam zajrzeć jak już będziecie w okolicy.
Banie Mazurskie : polecam lody, a przedtem bar Młyn i kartacze :). Kruklanki - zwalony most.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Góra Strękowa (nie Strękowa Góra!) - warto wejść na wzgórze, do pomnika. Świetny widok na dolinę, a jeśli ktoś się interesuje to można zrozumieć wagę tego miejsca w 1939. Wiem że zmieniłaś plany i chcesz jechać Carską Drogą, ale to rzut beretem, więc może...

Jagłowo ma swój klimat  ;)

Jeśli lubicie takie rzeczy to warto pamiętać że co ciekawsze fragmenty Twierdzy Osowiec są na terenie jednostki wojskowej, więc trzeba się dopasować do terminów przewodnika.

Tak blisko z Wiżajn macie, nie chce się Wam zajrzeć na Litwę? Obie drogi fajne - nad j.Wisztynieckie lepsza, ale przez Sudawskie chyba ładniejsza (można zrobić pętelkę).

Jechałem w zeszłym roku i całkiem dobrze wybrałem: https://ridewithgps.com/routes/10304951

Lester

• Gość
Ja bym jednak na twoim miejscu nie zmieniał planów i nie jechał Carską Drogą, Poza chwytliwą nazwą ma ona o wiele mniej do zaoferowania od tej po zachodniej stronie Biebrzy. Obie drogi znam doskonale, więc możesz mi zaufać. Jadąc tą drogą,  po przekroczeniu mostu na Narwi w Wiźnie będziesz miała trochę ukryty zjazd na groblę, która doprowadzi cię do punktu widokowego na Górze Strękowej, który polecam tak jak Borafu. Jadąc groblą, jest duża szansa zobaczenia bobrów, które są tu wyjątkowo liczne. Z Tykocina pojechałbym do Rzędzian, potem szlakiem Green Velo do Paniek, stąd do Śliwna i na kładkę do Waniewa. W Waniewie wróciłbym z powrotem do Śliwna i dalej to: Izbiszcze, Kolonia Topilec, Topilec, Zawady,  Kolonia Baciuty, Trypucie, Niewodnica Kościelna, Klepacze i Białystok. Odcinek ze Śliwna do Kolonii Topilec to droga piaszczysta, którą oprócz tego łatwo jest pomylić, ale to jeden z ładniejszych odcinków w całym Parku. W ten sposób zobaczysz "the best of" NPN i do Białegostoku wjedziesz w miarę pustymi drogami. W żadnym wypadku nie jedź drogą nr 678, tak jak to wyznaczyłaś. Jest niezwykle ruchliwa i niebezpieczna po połączeniu z drogą 682.
Co do drogi powrotnej, to będąc już w Białymstoku, zrobiłbym w 2-3 dni pętlę po Puszczy Knyszyńskiej i tzw. "ścianie wschodniej", wrócił do Białegostoku i stąd pociągiem do Grajewa. Z Grajewa w 2-3 dni do Giżycka przez Cyprki, Dybowo, Rożyńsk Wielki, Drygały, Rudę, Pilchy, Rostki, Zdory, Kwik, Nowe Guty, Okartowo, Wężewo, Cierzpięty, Marcinową Wolę, Rydzewo, Bogaczewo, Wilkasy. Odcinek z Grajewa do Giżycka pokonałem kilka lat temu z moim czternastoletnim synem w dwa dni. Różnił się od tego co wymieniłem wyżej odcinkiem Okartowo - Marcinowa Wola (przejechaliśmy przez Orzysz i Ublik). Trasę tę wyznaczyłem na podstawie moich wieloletnich weekendowych wypadów z rowerem na Mazury i  śmiało mogę powiedzieć, że z Grajewa do Giżycka ciężko będzie ci wybrać atrakcyjniejszą trasę. Nie jest to trasa łatwa, drogi są po kiepskich asfaltach lub piaszczyste, ale kompletnie puste i atrakcyjne widokowo. Odcinek z Rudy do Pilch prowadzi skrajem poligonu wojskowego i teoretycznie trzeba wyrobić pozwolenie na wjazd do niego w Białej Piskiej. My przejechaliśmy bez zezwolenia z duszą na ramieniu. Nie jestem pewien, ale w weekendy takie pozwolenie chyba nie obowiązuje. Jeżeli masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem. Mieszkam obecnie pod Białymstokiem, a Giżycko to moje jakby drugie rodzinne miasto.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Masz to widzę przemyślane, nie kliknąłbyś jakoś tej trasy dla potomności?
Znacznie łatwiej spojrzeć na mapkę niż czytać spis wiosek.

Bitels

• Gość
W Pańkach nie ma nic ciekawego. Jadąc z Rzędzian do Paniek po minięciu jazu na Narwi jechało się paskudną drogą z dziurawych płyt betonowych ( chyba że się coś zmieniło). Jeśli już jechać do Śliwna i Waniewa to wolałbym od strony Kurowa. Wąże się to z przepłynięciem Narwi tym " ręcznie napędzanym promem". Nie każdemu się to podoba. Jednak ta część rzeki jak dla mnie najbardziej malownicza. Warto popływać kajakiem, jednak z kimś kto zna rzekę, bo łatwo zabłądzić.

Lester

• Gość
Masz to widzę przemyślane, nie kliknąłbyś jakoś tej trasy dla potomności? Znacznie łatwiej spojrzeć na mapkę niż czytać spis wiosek.
Na pewno łatwiej, ale czy przyjemniej ? Pomyśl, jaką można mieć satysfakcję odnajdując te wszystkie wioski na mapie  :) Tym niemniej tutaj znajdziesz przybliżoną mapkę: http://bit.ly/29T0bIF
Mapka przybliżona, bo Google nie chciało poprowadzić trasy przez Rudę (osada na południowo-wschodnim krańcu jeziora Roś. Poza tym trasa ze Zdor do Nowych Gut prowadzi brzegiem Śniardw, a to jest w praktyce niemożliwe (trzeba odbić na Kwik)
Jadąc z Rzędzian do Paniek po minięciu jazu na Narwi jechało się paskudną drogą z dziurawych płyt betonowych
Fakt, droga jest paskudna, ale przecina starorzecze Narwi w dużo piękniejszym miejscu niż kładka Waniewo-Śliwno.
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2016, 00:08 Lester »

Bitels

• Gość
Fakt, droga jest paskudna, ale przecina starorzecze Narwi w dużo piękniejszym miejscu niż kładka Waniewo-Śliwno.
Kwestia gustu, więc polemizować nie będę. Jednak Narew na odcinku Śliwno-Waniewo nie została "dotknięta" ręką człowieka przez co jest naturalna i malownicza w przeciwieństwie do rzeki w okolicy Rzędzian, gdzie główny nurt prowadzi prostym korytem nadającym się na zawody wioślarskie.
Jak pisałem, to tylko moje zdanie. Każdy sam może się o tym przekonać.

Offline Kobieta emonika

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to jadąc przez Narwiański Park Narodowy trasą która wytyczyłaś, Narwi nawet nie zobaczysz. Chyba, że odwiedzisz siedzibę NPN w Kurowie.
Proponuję po przejechaniu przez Pajewo skręcić w lewo i jechać cały czas prosto, aż dojedziecie na mostek. Tam jest dobre miejsce na nocleg. Droga nie jest zachęcająca. Masa tłucznia, ale tam zawsze tak było.
https://ridewithgps.com/routes/15071072
Jadąc dalej traficie na punkt widokowy, z którego widać drugą część tzw. zerwanego mostu w Kruszewie.
Warto też odwiedzić Kurowo i siedzibę NPN, gdzie jest pole namiotowe.

Kurowo było w planie jak najbardziej. Nad tym noclegiem - zastanowię się. Optymalne miejsce.
Bardzo dziękuję.

Offline Kobieta emonika

To tak od tyłu :)  Koniecznie jedźcie na kładkę Waniewo - Śliwno i tam przekroczcie Narew. To główna atrakcja :) http://gruparowerowastop.pl/photogallery.php?photo_id=16683 
Od Carskiej Drogi do Tykocina można też pojechać po Green Velo, chociaż tak jak wyznaczyłaś po Podlaskim Bocianim jest bardzo przyjemnie. Będąc nad Biebrzą w okolicach Dolistowa warto zajrzeć na chwilę do wsi Jagłowo. Suwalski Park Krajobrazowy wart jest paru dni, ale jak rozumiem tyle czasu nie macie :) . Widzę, że omijacie Stańczyki, warto tam zajrzeć jak już będziecie w okolicy.
Banie Mazurskie : polecam lody, a przedtem bar Młyn i kartacze :). Kruklanki - zwalony most.

Stańczyki będą - podobno są gdzieś w okolicy równie piękne wiadukty trochę bardziej ukryte - muszę poczytać relację Wagabungi jeszcze raz i je odnajdę

Offline Kobieta emonika

Co do drogi powrotnej, to będąc już w Białymstoku, zrobiłbym w 2-3 dni pętlę po Puszczy Knyszyńskiej i tzw. "ścianie wschodniej", wrócił do Białegostoku i stąd pociągiem do Grajewa. Z Grajewa w 2-3 dni do Giżycka przez Cyprki, Dybowo, Rożyńsk Wielki, Drygały, Rudę, Pilchy, Rostki, Zdory, Kwik, Nowe Guty, Okartowo, Wężewo, Cierzpięty, Marcinową Wolę, Rydzewo, Bogaczewo, Wilkasy. Odcinek z Grajewa do Giżycka pokonałem kilka lat temu z moim czternastoletnim synem w dwa dni. Różnił się od tego co wymieniłem wyżej odcinkiem Okartowo - Marcinowa Wola (przejechaliśmy przez Orzysz i Ublik). Trasę tę wyznaczyłem na podstawie moich wieloletnich weekendowych wypadów z rowerem na Mazury i  śmiało mogę powiedzieć, że z Grajewa do Giżycka ciężko będzie ci wybrać atrakcyjniejszą trasę. Nie jest to trasa łatwa, drogi są po kiepskich asfaltach lub piaszczyste, ale kompletnie puste i atrakcyjne widokowo. Odcinek z Rudy do Pilch prowadzi skrajem poligonu wojskowego i teoretycznie trzeba wyrobić pozwolenie na wjazd do niego w Białej Piskiej. My przejechaliśmy bez zezwolenia z duszą na ramieniu. Nie jestem pewien, ale w weekendy takie pozwolenie chyba nie obowiązuje. Jeżeli masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem. Mieszkam obecnie pod Białymstokiem, a Giżycko to moje jakby drugie rodzinne miasto.

Super !!!!! Rewelacja !!

Wszystkim Wam dziękuję i każdemu z osobna jeszcze po raz wtóry - skopiowałam Wasze rady, wskazówki i wydrukowałam (kto wie czy ja tam będe mieć  połączenie ze światem wirtualnym - wolę mieć mapy  i wskazówki na papierze). Naprawdę serdecznie dziękuję.
Teraz tylko ogarnę jakieś spanie w Białymstoku - albo w sumie rozejrzę się jak juz tam będę.

Z tego co już widzę - moja trasa będzie meandrować jak Biebrza :)

Wierzę że będzie fajnie.
Do 24 lipca będziemy we troje. Potem zostaje tylko z synem - no cóż - nie mogę sie doczekać :)

Offline Kobieta emonika

Jagłowo ma swój klimat  ;)

Tak blisko z Wiżajn macie, nie chce się Wam zajrzeć na Litwę? Obie drogi fajne - nad j.Wisztynieckie lepsza, ale przez Sudawskie chyba ładniejsza (można zrobić pętelkę).

Jechałem w zeszłym roku i całkiem dobrze wybrałem: https://ridewithgps.com/routes/10304951

Co w tym Jagłowie ? hę ? :)

Co do Litwy - to się póki co zastanawiamy. Na 24 lipca musimy być w Białymstoku (M. musi wsiąść tam w pociąg i wracać do domu, syn i ja rowerujemy sobie dalej) - więc mamy 6 dni aby dojechać wg trasy - którą pewnie i tak będę w trakcie nieco zmieniać.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Teraz tylko ogarnę jakieś spanie w Białymstoku - albo w sumie rozejrzę się jak juz tam będę.
http://www.hostelpodlasie.pl/pl/ szału nie ma, ale w dobrym miejscu. Znajomi tam nocowali i przeżyli :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum