Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje
Nie do końca się mogę zgodzić z tym co podesłałeś Miki - duże uproszczenia tam są i dla osób "zielonych" mogą spore zamieszanie wprowadzić....
Każda inna kombinacja oprócz klamkomanetek (bar-endy, manetki na ramie, manetki MTB) będzie w jakimś stopniu ułomna, dlatego zdecydowanie polecałbym zakup klamkomanetek szosowych, by w pełni wykorzystywać zalety baranka.
Poza tym może być duży problem z założeniem takich manetek na baranka - "przeplecenia" przez wszystkie krzywizny.
To racja. Pozostaje jedynie różnica w cenie. Klamkomanetki szosowe są kilka razy droższe od MTB.
Wydawało mi się, że są manetki MTB 2-częściowe, tzn, że nie trzeba przeplatać przez kierownicę, tylko przyłożyć manetkę w odpowiednim miejscu i z drugiej strony dokręcić obejmę. Może to dotyczyło samych klamek hamulcowych.
No właśnie ta wysoka cena skłoniła mnie do kombinowania. Zastanawiam się czy jakość, użycie lepszych materiałów ją usprawiedliwia. Czy takie manetki szosowe są jakoś trwalsze, lepsze od ich odpowiedników MTB?
Tylko o ile z MTB jeszcze coś można próbować kombinować, z szosowymi już nie bardzo, są dużo bardziej skomplikowane.
Tak więc jeśli finanse są kluczowe...