Autor Wątek: Osm And  (Przeczytany 14501 razy)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Osm And
« 26 Lip 2016, 08:18 »
Cześć
Zainstalowałem na telefonie jako zapasową nawigację na Transcontinental aplikację OsmAnd, ściągnąłem darmowe 7 map, tylko mam problem z wrzuceniem śladu gpx. W programie wiem gdzie wybrać ślad gpx, problem w tym że nie wiem gdzie je wrzucić. Przy próbie wejścia w tą opcję dostaję komunikat że brak plików gxp w katalogu śladów. Problem w tym że ta aplikacja ma gdzieś ukryte foldery i nie mogę ich znaleźć w pamięci telefonu. Nie widać nigdzie w pamięci folderu "osmand". Ma ktoś pomysł co jest nie tak ?

blondas

• Gość
Odp: Osm And
« 26 Lip 2016, 09:14 »
Mam plik GPX, jak mogę go do OsmAnd?
Android
Można pobrać i otworzyć go za pomocą przeglądarki plików lub Dropbox i wybierz OsmAnd jako docelowej aplikacji
Można go umieścić w katalogu domowym OsmAnd: OsmAnd / ścieżki / (optional_sub-folder) /your_file.gpx

I have a GPX file, how do I get it into OsmAnd?
Android
You can download and open it via File Browser or Dropbox and select OsmAnd as a target application
You can put it in OsmAnd home folder: osmand/tracks/(optional_sub-folder)/your_file.gpx

tyle na szybko bo ide do roboty

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 26 Lip 2016, 09:59 »
Cześć
Zainstalowałem na telefonie jako zapasową nawigację na Transcontinental aplikację OsmAnd, ściągnąłem darmowe 7 map, tylko mam problem z wrzuceniem śladu gpx. W programie wiem gdzie wybrać ślad gpx, problem w tym że nie wiem gdzie je wrzucić. Przy próbie wejścia w tą opcję dostaję komunikat że brak plików gxp w katalogu śladów. Problem w tym że ta aplikacja ma gdzieś ukryte foldery i nie mogę ich znaleźć w pamięci telefonu. Nie widać nigdzie w pamięci folderu "osmand". Ma ktoś pomysł co jest nie tak ?

hej

na obrazku kilku wskazówek ... jak nie zadziała daj znać ;-)

Zrzut ekranu nr 4 pokazuje scieżkę dostępu gdy pliki znajdują się w pamięci urządzenia, a zrzut nr 5 gdy pliki masz zlokalizowane bezpośrednio na karcie w folderze osm.

Jak sobie porobisz trasy w gpx to wrzucaj je w folder tracs/import ... wówczas w menu nawigacji zobaczysz je w zakładce "trasy" (na rysunku pokazałem to strzałką), a wybór tras masz po kliknięciu  "wyświetl wszystkie".

Krzysiek

« 26 Lip 2016, 12:08 »
Ehhh....... chyba dam sobie spoój z tym programem, ścieżka określona , gpx wrzucone i jak chcę je otworzyć to cały czas komunikat: nie znaleziono plików gpx w katalogu śladów.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 26 Lip 2016, 12:44 »
Zrestartuj telefon - powinno pomóc. U mnie śmiga, choć przyznaję mam wersję opłaconą. Ostatnio przesiadłem się na Bike Computer pro, bo jednak zacząłem spoglądać na licznik w czasie jazdy ;-)

« 26 Lip 2016, 14:13 »
Restart nie pomógł. Przy zmianie ścieżki zapisu danych natworzyło mi folderów 'osmand' w pamięci tel i na karcie, wszędzie też tam powrzucałem luzem pliki gpx oraz do folderów 'tracks' i nic. Dalej aplikacja nie widzi wrzuconych śladów. A szkoda bo zainstalowałem jeszcze oruxa i locusa i jednak osmand wydawał się najfajniejszy.

blondas

• Gość
« 26 Lip 2016, 19:11 »
W ramach walki z nudą podłączyłem telefon do kompa, skopiowałem pierwszy lepszy ślad do katalogu tracks i działa. Moja wersja osm and jest darmowa.

« 26 Lip 2016, 21:13 »
Problem rozwiązany, napiszę coś dla innych bo aplikacja całkiem fajna, chociaż jakoś kulawo zrobiony dostęp do jej plików. Aplikacja przy instalacji ze sklepu google play domyślnie ładuje się w pamięć telefonu i ustawia ścieżkę dostępu do danych których używa na plik 'data' do którego użytkownik nie ma dostępu i nie widać go nawet e eksploratorze pod windowsem, tam też wrzuca sobie ściągane mapy i tam też później szuka plików gpx. Użytkownik nie ma szansy ich tam wrzucić. Z kolei po zmianie ścieżki do danych w aplikacji, widzi wrzucone ślady gpx ale nie widzi już map wcześniej ściągniętych bo są w innej lokalizacji.
Apka dział ok jeśli po instalacji, przed pobraniem map podamy jako folder dla danych taki do którego mamy dostęp.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 29 Lip 2016, 17:59 »
Użytkownik nie ma szansy ich tam wrzucić.
Oczywiście że użytkownik może tam bez problemu wrzucić ślady bo ja oraz 90% użytkowników pewnie własnie tak robi od wielu lat. Nie wiem na czym polega twój problem. Wygląda jakbyś nie umiał zamontować wbudowanej pamięci swojego urządzenia pod Windowsem.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 13 Wrz 2018, 14:43 »
W piątek pierwszy raz pojadę z nawigacją według Osmanda wersja free. Jakie ustawienia ważne uwagi. Chodzi mi szczególnie o komunikaty głosowe, by sobie siedział w kieszeni i mi podpowiadał.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 28 Mar 2019, 18:23 »
Może ta informacja będzie dla kogoś przydatna. Nie wiem dokładnie z jakich powodów, ale Osmand usunął obecnie funkcję włączania ekranu przed skrętem. Dla mnie jest to bardzo użyteczne. Ostatnia wersja aplikacji, która posiada tę funkcję to 3.2.7. Podobno pracują, żeby to kiedyś przywrócić.
Jeśli ktoś zaktualizował i ma nowszą wersję, a zależy mu na tej funkcji to należy napisać do supportu Osmand.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 28 Cze 2019, 23:10 »
Ah, przez przypadek zaktualizowałem i straciłem dzisiaj ulubioną funkcję.
Masz może apk Osmanda~ w ostatniej wersji z tą funkcją?

Zanim oni to naprawią w najnowszych wersjach to pewnie wakacje się skończą ;-)
« Ostatnia zmiana: 28 Cze 2019, 23:22 __ »

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 29 Cze 2019, 13:02 »
__

Napisz do supportu Osmand, pomogą Ci wrócić do starszej wersji. Jeśli masz wersję "+" to przyślą Ci na maila, jeśli zwykłą to pobierz z tej strony:

https://osmand.net/downloads?fbclid=IwAR30WBECgt5gNDIV0DYIHolvhZ9j2rO-X07pxG8j_RayFDdbKmd91iFMT8Q

Oni tego nie zepsuli, funkcję wyłączyli, bo mieli taki przykaz z Google Play ze względu na jakieś nowe zasady dla programistów. Nie wiem o co chodzi, w każdym razie jak dla mnie idiotyczny pomysł. Program bez funkcji włącz/wyłącz ekran byłby dla mnie praktycznie bezużyteczny. Z tego co wiem Osmand pracuje nad tym, żeby przywrócić tą funkcję, ale sami chyba jeszcze nie wiedzą jak. Może jako dodatkowa wtyczka? Koniec wakacji to byłoby dobrze.

Swoją drogą ciekawe jak to wygląda w Locusie?

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 9 Lip 2019, 00:01 »
Wygląda na to ze rozwiązali problem:
https://github.com/osmandapp/Osmand/issues/6675

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 12 Lip 2019, 16:01 »
Jest już aktualizacja, która zawiera funkcję włączania ekranu przed skrętem. Dodali także funkcję czujnika. Wystarczy przejechać dłonią nad telefonem i ekran włączony.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum