Autor Wątek: Norwegia - kilka konkretnych pytań  (Przeczytany 5880 razy)

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
Prognozy nie zawsze się sprawdzały, a przekazywało je dla mnie z różnych serwisów kilka osób. Wiele razy dostawałam informacje o poprawie pogody, a zamiast tego był deszcz. Po prostu - jak już trafisz źle z pogodą, to postaraj się ją polubić i wycisnąć z wyjazdu wszystko co najlepsze. Wakacje w ciężkich warunkach to dość ciekawe doświadczenie.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Prognoza jest jedna prawdziwa: będzie padać.
 ;D

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Różnie jednak bywa. Większość naszego wyjazdu (6 tyg.) po Skandynawii była przy dobrej, bezdeszczowej, acz wietrznej pogodzie. Potrafiło parę dni z rzędu padać ale też i było np. wyjątkowo ciepło na Snow Road:

należy się przygotować na każde warunki pogodowe  :)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Może się przydać podczas planowania trasy:
- tunele z zakazem jazdy: http://www.cycletourer.co.uk/maps/tunnelmap.shtml
- Trasy rowerowe http://www.cyclingnorway.no/

Offline Kobieta Kot

Tunele z zakazami dla rowerów możesz próbować forsować metodą "na Kota".

Należy przybrać najmilszy uśmiech jaki tylko jest możliwy, wyglądać przy tym tak by wzbudzać miłosierdzie i łapać stopa.
Rower podczas akcji łapania należy ustawić nieco z boku, aby nie rzucał się za bardzo w oczy i nie odstraszał. Obiektem polowania powinny być dostawczaki, kampery i inne wozy mogące pomieścić rower i sakwy.

Zaręczam, że w końcu się uda :D
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
z zakazami dla rowerów możesz próbować forsować metodą "na Kota".
Do autorki: tylko ustaw się tak, żeby ten biedny kamper miał gdzie się zatrzymać. Widzieliśmy raz parę rowerzystów łapiących stopa prawie na wjeździe do tunelu... Może i im się udało.

Dwa tunele (m.in. tunel w Laerdal) przejechaliśmy mimo zakazu. Raz czymś w rodzaju chodnika technicznego, a raz normalnie, jezdnią (przez 9 km wyprzedziło nas zaledwie kilka samochodów). Jeszcze przy Laerdal może i była szansa na stopa (prom odpływał raz dziennie, o 15:00, co kosztowałoby nas stratę całego dnia), ale przy tym drugim szans żadnych.

4. Czy to prawda, że na większości stacji benzynowych znajdziemy kartusze na gaz w rozsądnych cenach? Co to są te rozsądne ceny?
Ceny nie pamiętam, ale (gdy jeszcze miałem nadzieję, że będziemy gotowali) kartusz kupiłem na którejś z kolei stacji. Też uwierzyłem w bajkę, że będą na każdej.

martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Tunele z zakazami dla rowerów możesz próbować forsować metodą "na Kota".

Należy przybrać najmilszy uśmiech jaki tylko jest możliwy, wyglądać przy tym tak by wzbudzać miłosierdzie i łapać stopa.

Tak, ale niestety w świecie nie ma równouprawnienia i łapanie stopa kobietom przychodzi niewspółmiernie lepiej. Parom mieszanym też dobrze, a co do pozostałych jest powiedzenie "Dwóch chłopa na stopa to żal i sromota".

Offline Kobieta Kot

Odp: Norwegia - kilka konkretnych pytań
« 10 Sty 2017, 07:20 »
z zakazami dla rowerów możesz próbować forsować metodą "na Kota".
Do autorki: tylko ustaw się tak, żeby ten biedny kamper miał gdzie się zatrzymać. Widzieliśmy raz parę rowerzystów łapiących stopa prawie na wjeździe do tunelu... Może i im się udało.

O tym nie pisałam, bo to chyba oczywiste jest.

Tak, ale niestety w świecie nie ma równouprawnienia i łapanie stopa kobietom przychodzi niewspółmiernie lepiej. Parom mieszanym też dobrze, a co do pozostałych jest powiedzenie "Dwóch chłopa na stopa to żal i sromota".

Tego nie wiem, nie mam doświadczenia - choć może coś w tym być. Dwa razy w życiu łapałam stopa i w obu przypadkach byłam akurat sama i z rowerem.
www.kot.bikestats.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 10 Sty 2017, 08:13 »
Fakt, mnie w Patagonii łatwiej było złapać stopa z wypakowanym rowerem niż Michałowi bez :P

Offline Mężczyzna smolar

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 04.12.2016
« 20 Lut 2017, 15:49 »
Dzięki wielkie za wszystko porady i informacje :)! Mam jeszcze jedno pytanko.

Kiedyś jak czytałem jakąś relacje z wyprawy po Norwegi to (chyba damska wyprawa) był umieszczony link z aktualnymi cenami w marketach i porównanie w którym co jest tańsze. Tabelka na zielonym tle :). Może ktoś wie o co mi chodzi i dysponuje linkiem. Sprawdzalem hisotrie ale pusto po CCcleanerze :(

Edit:

Znalazlem po calym dniu szukania :) http://enhver.no/priser/ - moze sie komus przyda
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2017, 19:08 smolar »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Na forum od: 14.02.2017
« 19 Gru 2017, 22:36 »
Odgrzewam, bo uznałem, że to lepsze niż nowy wątek.
Zaintrygowały mnie meszki. Czy w czerwcu mogą już się pojawić w północnej Norwegii? To jednak czas, kiedy temperatury dodatnie dopiero się zaczynają a nocami często jeszcze gości przymrozek.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Gru 2017, 22:48 »
Meszki nie, ale komarów bywa tam całkiem sporo.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 19 Gru 2017, 22:52 »
Odgrzewam, bo uznałem, że to lepsze niż nowy wątek.
Zaintrygowały mnie meszki. Czy w czerwcu mogą już się pojawić w północnej Norwegii? To jednak czas, kiedy temperatury dodatnie dopiero się zaczynają a nocami często jeszcze gości przymrozek.
7-25 lipca byłem w tamtym rejonie i meszek nie było za to muchy "gzowate" tylko większe i owszem były. Co nie znaczy że w czerwcu ich nie było.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Król Julian

• Na forum od: 14.02.2017
« 20 Gru 2017, 08:40 »
No to spoko. Muchy, komary vs meszki. Lepszy swój wróg niż obcy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
« 20 Gru 2017, 11:45 »
Byłem w maju, czerwcu i lipcu na północy Skandynawii, Ty pytasz o samą Norwegię, a to jest ogromna różnica w czasie wylęgu tych insektów jak i ich ilości. I dużo zależy od temperatur. Z tego, co zaobserwowałem to na północy zaczyna się wylęg pierwszych insektów po 20 czerwca, ale w samej Norwegi nie ma ich tak wiele jak w Szwecji czy Finlandii. Także czerwiec to dobry termin na wyprawę, jeśli Ci obojętna jest pogoda.
Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum