Autor Wątek: przeróbka Accent Nordkapp na dłuższe wycieczki  (Przeczytany 1613 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Jeśli jeździsz tylko po asfaltach to może 30-35 mm? A może nawet wystarczy 28 mm, np . Schwalbe Marathon Green Guard. Dosyć niskie opory toczenia i rozsądna szerokość na asfalt.
Nie no Green Guardy są bardzo ciężkie.
Na postawie stronki Schwalbe http://www.schwalbe.com/en/tour.html w rachubę wchodzą tylko Supreme, Racer i Almotion (Cross niby też ale bieżnik wygląda na dość agresywny) (te opony są do wyboru po odfiltrowaniu poprzez Rolling=5 krateczek i mają szerokośc min 1,5 cala).
Najtaniej chyba można kupić Racery (drutowe ale lekkie) w okolicach 100zł. Cross, widzę, że można kupić i za 110zł. Najszybsze są Supreme, ale koszt w wersji MicroSkin, TL Easy to już ok 200zł.
Na co dzień jeżdżę praktycznie tylko po asfaltach i ubitych drogach, we wakacje raczej też bo z dzieciakami i żoną więc pewnie dałbym radę i na Kojaku :) Z drugiej strony jakość asfaltu nie zawsze jest dobra i wtedy przydaje się szeroka opona.

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
Koledzy w postach wyżej twierdzą,że 2 kg masy więcej nie ma znaczenia a Ty czepiasz się o 100 gram? Ja osobiście jeżdżę na Marathonach Plus o wadze 900 g sztuka, to jest dopiero masa :)
Racer jest lekki ale nie ma wkładki antyprzebiciowej. Kompromis wg mnie to Green Guard.
« Ostatnia zmiana: 2 Wrz 2016, 21:30 Pedro »

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
W sklepie rosebike masz np.zwijane supreme po 32euro. Moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić do zwijanych racerów lub supreme bo te drutówki schwalbe są zrobione z gorszej mieszanki i do tego mają bardzo delikatne boczne ścianki podatne na rozcięcia. Sam tak się wpakowałem w tańsze Dureme i w ciągu roku obie poszły do śmieci po rozcięciach bocznych ścianek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum