Autor Wątek: Zmiana trasy BBTour  (Przeczytany 4939 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Zmiana trasy BBTour
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 25 Sie 2016, 22:43 »

Stary wariant:
https://ridewithgps.com/routes/16121831
Nowy wariant:
https://ridewithgps.com/routes/16121799

Jeszcze zamiast DK50, to starą jedynką do Krośniewic + starą dwójką do Łowicza i przez Skierniewice do ww trasy. Na 91 i 92 jest szerokie pobocze nie to co na 9 i 19.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 26 Sie 2016, 09:41 »
Dorzucę swoje trzy grosze. Alternatywa dla DK9 jest niezbędna, zwłaszcza, że wg rządowego programu budowy dróg krajowych na lata 2014-2023 (z perspektywą do 2025) nie będzie w żaden sposób modernizowana, poza planowaną obwodnicą Iłży. Tak więc, m. zd. będzie na niej coraz gorzej. :icon_exclaim:
Co do proponowanych przez hansgalopke DK91 i DK92 obawiam się, że spokój na nich jest chwilowy do czasu wprowadzenia odpłatności za autostrady, co nas czeka prawdopodobnie już za rok.
Nie wiem, czy nie trzeba będzie opracowywać alternatyw dla DK10 na odcinkach Piła-Bydgoszcz (realizacja 2018-2025) i Bydgoszcz-Toruń (realizacja 2017-2020). Nie chodzi o to, że po zakończeniu powstaną może wygodne "serwisówki" przy DK10, która stanie się na tych odcinkach S10, tylko o chaos i bajzel w trakcie budowy. Pamiętam jak dramatycznie wyglądała DK1 na odcinku od Włocławka do Torunia w czasie budowy A1. Dramat!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 26 Sie 2016, 10:05 »

Dużo uczestników BBTour to moim zdaniem osoby nastawione na jazdę jak najprostszym wariantem (w którym i tak potrafią się zgubić), bo jest najszybszy, asfalty świetnej jakości, wariant najwygodniejszy pod względem nawigacji.

Czy dużo to bym nie powiedział, na pewno nie większość. Natomiast są to często osoby z dużym stażem w wyścigu, przywiązane do starej wersji, tacy niereformowalni szosowcy, którzy mówią że dopiero jak wjeżdżają na drogę z tirami to im się zaczyna dobrze jechać  ;). I z ich strony opór będzie na pewno spory, a umieją głośno krzyczeć.

Jechałem 3 razy o różnych godzinach, w różnych warunkach i należę najwidoczniej do tych 'niereformowalnych szosowców', bo nie widzę w trasie specjalnie nic złego. Miejscami jest duży ruch, są TIRy, normalne. Jak ktoś całe życie unika jak ognia wszelkich DK, to może mu być trudno, rozumiem. Po to jadę BBT żeby było szybko, i tak też jest.

Co ciekawe, zauważyłem znaczną poprawę w zachowaniu kierowców. Przypadki niezachowania bezpiecznego odstępu mógłbym policzyć na palcach jednej ręki, zaś takiego najbardziej chamskiego wyprzedzania na milimetry nie uświadczyłem ani razu. Co więcej, nie zdarzyło mi się ani jedno niebezpieczne zagranie ze strony kierowcy TIRa. Chyba jakoś lepiej ich selekcjonują. Wszystkie dziwne zagrania były dziełem kierowców osobówek.

Ja jeżdżę w okularach, więc przy deszczu wszystkie światła się odbijały od szkieł.

Może soczewki byłyby lepsze na taki wyścig? Chyba że to przeciwsłoneczne okulary, to tym bardziej argument od czapy, bo wystarczyło je zdjąć i po problemie ;)

Stary wariant:
https://ridewithgps.com/routes/16121831
Nowy wariant:
https://ridewithgps.com/routes/16121799

Jak już a nuż przejdzie nowy wariant, to może uda mi się coś zagadać w Starachowicach żeby punkt ogarnąć, choć łatwiej by było, gdyby trasa szła przez Tychów Stary, i dalej drogą 744 przez Starachowice. Jedzie się tam główną drogą, cały czas z górki przez miasto, bez żadnych świateł, nie będzie to raczej duże utrudnienie, a droga szła by koło dużego hotelu w którym może a nuż by się udało zrobić PK (4 gwiazdki niby ma, więc w sumie nie wiem czy na takich brudasów by się zgodzili :P Ew liczę na prezydenta/radnych którzy są spoko, młoda ekipa, mogą być zainteresowani, wtedy może trasa przez Wąchock byłaby ok).

Ew Nowa Słupia też wchodzi w grę (moja gmina aktualne, wójt biega mi regularnie koło chałupy :P).
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2016, 10:13 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Sie 2016, 10:22 »
Co do proponowanych przez hansgalopke DK91 i DK92 obawiam się, że spokój na nich jest chwilowy do czasu wprowadzenia odpłatności za autostrady, co nas czeka prawdopodobnie już za rok.
Tam akurat są bardzo szerokie asfaltowe pobocza, wiec nawet przy dużym ruchu da się spokojnie jechać (to moje okolice).
Tak to wygląda: https://www.google.pl/maps/@52.2044646,19.5884401,3a,75y,312.81h,86.9t/data=!3m6!1e1!3m4!1sibpxTspz1vqZiolXAgfMxQ!2e0!7i13312!8i6656

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 27 Sie 2016, 18:21 »
Dobrze pamiętać wytyczajac nowa trasę:
1. Jakość nawierzchi. W tym roku powrót za Bydgoszczą leciał bocznymi drogami. Prawda, ruch niemal zerowy. Ale koszmarna nawierzchnia. Mi poodkręcały sie nyple na tyle.
2. PK. Na nowej trasie, trzeba znaleźć dobre miejsca i ekipy, które poprowadzą punkty. Zwłaszcza tu,  nie ma co zawracać Robertowi głowy, jeśli nie będzie konkretnych propozycji.

Marek

Offline Mężczyzna KarolZ

• Karol Żwiruk
  • Na forum od: 27.08.2016
« 2 Wrz 2016, 13:07 »
O tak. Dokładnie o tym samym wczoraj myślałem podczas powrotu do Świnoujścia.
Jechaliśmy oryginalną trasa BBT.
Zastanawiałem się przy której z nich będę miał swój krzyżyk.

smutne, w punkt trafiłeś  :( sporo było krzyży przy tych drogach którymi jechaliśmy..

w tym roku jechałem po raz pierwszy BBT i cały czas się zastanawiałem (szczególnie po Radomiu i Iłży) że to cud że do tej pory nie było żadnych wypadków śmiertelnych... wyprzedzanie "na gazetę" przez tira to standard... o ile solo często jeżdżę po DK i łatwiej mnie wyprzedzić to ekipę 5 rowerzystów już tak prosto nie jest... zastanawiam się co musi się wydarzyć aby Robert jednak się ugiął...

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 2 Wrz 2016, 13:24 »
Jest tu dużo uwag do obecnej trasy. OK, ale niech kazdy walnie to na forum 1008. Po to ono jest. Tam trzeba argumentować.
Zanim zacznie się tutaj cokolwiek robić, trzeba rozmawiać z Robertem.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 2 Wrz 2016, 23:41 »
Szkoda że forum 1008 jest zamkniętym klubem. Niby formularz rejestracji posiada ale nie wyświetla się na nim obrazek z kodem, którego przepisanie jest wymagane.

Działa tak jak działał monitoring.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 3 Wrz 2016, 10:48 »
Kiedyś działało. Podobnie jak monitoring.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 3 Wrz 2016, 12:03 »
Ja jestem cipka, więc za bardzo nie mam się co wypowiadać, ale gdybym jednak mógł, to popieram zdanie Wilka odnośnie niebezpieczeństwa DK 9 i 10 w całej rozciągłości.

Może za dnia, w ładnej pogodzie da się tam jechać jako tako, ale maraton jeżdżą różni ludzie i Ci, co za Radom wyjechali po zmroku, w tum deszczu mieli sporo szczęścia, że nikomu nic się nie stało.

Wątek zasadny, szkopuł w tym, by nie podzielił losu propozycji Wilka odnośnie zmiany trasy w Bieszczadach. Gdzie "brak możliwości porównywania wyników" uwalił całkiem sensowną propozycje...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 3 Wrz 2016, 16:34 »

Niestety się stało, przecież Jarek Krydziński został skoszony przez samochód na DK50, prawdziwy cud, że wyszedł z tego bez szwanku, ale rower ma skasowany. Czytałem relację Dodoelka z drogi powrotnej, który wtedy jechał za Jarkiem - i bardzo narzeka na ruch i brak bezpieczeństwa, na Pomorzu wolał pojechać trasą dłuższą, z gorszym asfaltem, byleby uniknąć dużego ruchu na DK10 i nie kusić dalej losu.

No faktycznie, zapomniałem o powrocie.

Tym bardziej ważne jest, by do ewentualnej zmiany przekonać kilkukrotnych uczestników. Jak Wax, którego głos w tej dyskusji niestety będzie stanowiskiem wielu osób. "Tyle razy jechałem, o różnych porach i zawsze było ok. Ale generalnie trzeba to jechać szybciej, to zdążycie w niedzielę". Czy jakoś tak.

Pomyślmy jednak, że ruch aut cały czas się tam zwiększa, za dwa lata może być jeszcze gorzej. I to, że ktoś to przejedzie za dnia i będzie ok, a ktoś pojedzie w nocy, w czasie której deszcz lub mgła może bardzo utrudnić jazdę to będzie kwestia odpowiedzialności nas wszystkich. Patrzmy raczej na to, by każdy, kto się podejmie startu (przypadkowych ludzi tam jednak nie ma) miał możliwość ukończenia bezpiecznie maratonu.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: