Ja bym brał Marin Four Corners - o ile jest gdzieś dostępny. Do jazdy turystycznej nie ma niczego lepszego od baranka. W teren też się spokojnie wyjedzie (szerowkie opony + rozgięty baranek).
Tylko czy ten Marin to jest rower wyprawowy czy bardziej rekreacyjno - wycieczkowy ? Sam producent reklamuje go jako rower uniwersalny do jazdy rekreacyjnej i na weekendowe wypady.
The Four Corners is perfectly suited to today's commute and tomorrow's touring adventure
Cześć, zwróć uwagę że Marin jest skrajnie różny od tego nad czym się zastanawiałeś do tej pory. Jak nie jesteś do końca pewien czego chcesz to przemyśl jeszcze do czego będziesz go używać.
Przede wszystkim, te rowery mają inną geometrię. Nie wiem jaka jest potrzebna tobie, ale z tych dwóch MI bardziej by pasował Global, bo mam dość długie nogi. Solar jest niższy i krótszy. Pewnie na globalu sylwetka będzie bardziej sportowa (ale bez popadania w skrajności typu TdP itp. ), a Solar - bardziej siedząca. Powinieneś porównać na żywo. Co do napędu - ten podlega częstym wymianom