Autor Wątek: Moje podsiodłówki - zrób to nie całkiem sam ;)  (Przeczytany 13609 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Podpórkę sobie jednak odpuszczam, zlecenie frezowania CNC jest dosyć kosztowne, a taka wersja, która rozwiązywałaby problemy Carradice Bagman v1 miałaby ich sporo. Kto mi za to zapłaci..? Minimalistyczny bagażnik to chyba jednak jedyna słuszna, lżejsza i sztywniejsza droga ;)

Zamiast podpórki planuję zrobić (maksymalnie) aż trzy wersje mocowania QR torby.

Jestem w trakcie przygotowywania materiałów promocyjnych. Podzielę się przy okazji zdjęciami "studyjnymi"

Planuję też stworzyć koszyk Cargo z mocowaniem QR (tzn. już został stworzony, ale czekają go jeszcze testy). Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie on dostosowany do widelców z otworami i bez (mocowanie obejmami). Każdy będzie mógł znaleźć coś dla siebie, bo planuję możliwość wyboru kolorystyki.. w sumie około 50 kombinacji, a może i więcej  8)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Można już coś pooglądać

http://dragonfly-gear.com/ - tu specjalne podziękowanie dla skrzysie.k, za którego namową wybrałem hosting ;)

Koszyczki będą niebawem, sprawa stanęła bo okazało się, że chyba mam zepsuty regulator napięcia, a potem zepsuto mi nos. Nos już prawie naprawiony, ale regulator jeszcze w drodze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Brawo! Chylę czoła przed zacną inicjatywą i życzę wszelkiej pomyślności!
#Steel is Real

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
Fajna sprawa. Życzę powodzenia i międzynarodowego sukcesu w tej kwestii :)

Podpowiem tylko, że towar na stronie MUSISZ zaprezentować - ludzie kupują oczami. Za mało fotek, za mało detali foto, ale zakładam, że to się jeszcze zmieni?

Dzięki, rzeczywiście trochę mało zdjęć wrzuciłem. Miałem jakieś porobione, ale część się trochę zdezaktualizowała, a część nie była zadowalająco ostra. W filmiku są przybliżenia na torbę, ale fakt, to jednak mało.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.. i łapki :P

Offline Kobieta Kakika

• Miasto: Myślenice
  • Na forum od: 14.06.2017
a gdzie można takie cudo zakupić?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
worek_foliowy robi i sprzedaje. :)

Mam nadzieję niedługo będą, aktualnie siedzę jeszcze nad SEO. Gdy załatwię jeszcze kilka formalnych spraw, ruszy przedsprzedaż (prawdopodobnie) na Indiegogo. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to lepiej dogadać się poza ogólnym kanałem dystrybucji ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Jaką planujesz cenę za torbę?

Skoro pojawiają się pytania tu i na PW, postaram się jakoś wyjaśnić sytuację.

Cenę trudno mi do końca oszacować. Docelowo będę się starł być konkurencyjny do Carradice, ale nie ta skala i nie te materiały. Samo szycie mimo, że nie masowe może będzie dosyć tanie, bo to Polska, a nie Anglia. Cordura jest za to bardzo droga, zwłaszcza gdy nie kupuje się całej belki 50 metrów ;)

Podczas przedsprzedaży duża torba powinna być w przedziale 500-600 zł. Muszę jeszcze raz dokładnie przeliczyć. Wolę mniej sprzedać niż wkopać się w zobowiązania, których nie jestem w stanie wypełnić. Cena w porównaniu do Swift, kosztującego 200 dolarów i tak niższa. Mocowanie QR około 200 zł.

Cena dla użytkowników forum (zwłaszcza zasłużonych/zbanowanych/wieloletnich) to zupełnie inna sprawa. Uważam, że na znajomych z różnych powodów biznesu się nie robi. Jeśli przedsprzedaż zakończy się sukcesem, to uszyję za zarobione pieniądze więcej toreb. Cenę ustalę w taki sposób żeby też nie tworzyć sobie samemu konkurencji (np. że wszyscy kupią i zaczną wystawiać na ebay :D ), ewentualnie będę sprzedawał na kartki, czy coś :P

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
Uważam, że na znajomych z różnych powodów biznesu się nie robi.
To źle uważasz, bo to najgorsze z możliwych podejść w biznesie. Dlaczego jako twórca masz tracić na tym, że ktoś jest Twoim znajomym? Dlaczego ludzie przywykli, że zawsze działa to w tą stronę?
Jeśli ktoś jest znajomym, to niech zapłaci Ci więcej - w końcu jest znajomym i docenia Twoja robotę.

Jak Ci się sami znajomi w kolejce poustawiają, to nic nie zarobisz, a całe poświęcenie na przygotowywanie tego, testy itd - pójdzie się walić.

Taka tam tylko moja luźna uwaga :)
Jeśli znajomy szanuje Ciebie i Twoją pracę, to zapłaci tak jak każdy. W przeciwnym razie... nie chciałbym takich znajomych.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Uważam, że na znajomych z różnych powodów biznesu się nie robi.
To źle uważasz, bo to najgorsze z możliwych podejść w biznesie. Dlaczego jako twórca masz tracić na tym, że ktoś jest Twoim znajomym? Dlaczego ludzie przywykli, że zawsze działa to w tą stronę?
Jeśli ktoś jest znajomym, to niech zapłaci Ci więcej - w końcu jest znajomym i docenia Twoja robotę.

Jak Ci się sami znajomi w kolejce poustawiają, to nic nie zarobisz, a całe poświęcenie na przygotowywanie tego, testy itd - pójdzie się walić.

Taka tam tylko moja luźna uwaga :)
Jeśli znajomy szanuje Ciebie i Twoją pracę, to zapłaci tak jak każdy. W przeciwnym razie... nie chciałbym takich znajomych.

Podpisuję się obiema rękami :)

Dla mnie zawsze "po znajomości" to "porządniej niż dla masowego odbiorcy", a nie "za darmo" :)

Niektórzy wiedzą gdzie mieszkam, jeśli coś się w torbie posypie, to mnie dopadną ;D

Rzecz też w tym, że w tym, że mogę nieco urwać na cenie dzięki braku prowizji indiegogo i pay-pal. Nie ponoszę też ryzyka, że koszty przerosną wpływy. No i sama cena może być bardziej dostosowana do Polskiego rynku. Dla Anglika 600 zł, to trzy dni oszczędzania, dla Polaka dwa tygodnie, albo i miesiąc.

Myślę, że należy zbilansować korzyści. Osobiście mam awersji do znajomych, którzy mają "świetną ofertę" (wyłącznie dla nich), nie mam też zamiaru aktywnie namawiać, kto będzie chciał ten skorzysta.

Ogólnie zgadzam się, z tym, że nie jest to branża usług i torby replikują się stosunkowo niewielkim nakładem pracy.

Offline andrzej.brandt

• Na forum od: 17.06.2010
Torby wyglądają super! Gratuluję i życzę powodzenia w rozhulaniu biznesu ;)

Pytanie mam
- czy dno torby jest czymś usztywniane?

I czy mógłbym Cię prosić o obfotografowanie wnętrza największego modelu? Rozumiem, że tam nie ma żadnych przegródek?

Dzięki :)

Moja torba podobnie jak Carradice nie ma plastikowych usztywnień, nie widzę takiej potrzeby - póki z taką torbą nie jeździłem sam się nad tym zastanawiałem. Aktualnie używam tylko mojego prototypu, który sam uszyłem z "kodury" (ta z oryginalnej jeszcze tylko do zdjęć i filmików), która jest wyraźnie miększa od oryginału i już po lekkim wypakowaniu torba trzyma kształt. Kieszonki usztywniają i nadają kształt bokom. Dno jest podwójne więc nie ma zbytnich tendencji do wypychania się w dół.

Ewentualny problem może wystąpić gdy używa się podpórki Bagman i jest ona rzeczywiście bardzo blisko koła. Tutaj dziura jest spora i jeśli bagaż składa się z małych rzeczy jest szansa, że zacznie się zapadać.

Nie jest to jednak moim zdaniem powód, dla którego byłoby warto dociążać wszystkie egzemplarze. Docelowo planuję produkować minimalistyczne bagażniczki, które dają dużo lepsze podparcie i opisany problem zupełnie nie występuje.

Zdjęcie wnętrza postaram się jutro wrzucić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum