Autor Wątek: Ból dłoni  (Przeczytany 20513 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Ból dłoni
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Wrz 2016, 20:02 »
Wilk dobrze pisze. Jeśli rower ma skopaną geometrię, czyli w tym przypadku jest zbyt długo, to zamiast podpierasz się rękami, trzymasz się. Przy prawidłowo dobranym rozmiarze (kąt między ramionami a tułowiem ~90 st.) można położyć na kierownicy dłoń i jechać bez zaciskania jej.

W tym przypadku jesteś albo jesteś skrajnie rozciągnięty, albo nie korzystasz z chwytu na klamkach (lub dolnego), bo jest na nim niewygodnie. Efekt jest taki, że trzymasz się kurczowo lub masz pokrzywione nadgarstki.

To ściskanie jest jeszcze gorsze w skutkach, gdy mnie masz owijki. Skrzywienie nadgarstków nie służy też nerwom i scięgnom.
« Ostatnia zmiana: 8 Wrz 2016, 20:54 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 8 Wrz 2016, 20:43 »
Niemniej jednak nie zaszkodzi jeśli kupisz odpoczniesz od roweru do czasu mpp a w między czasie kupisz owijke i założysz ją ;) też jechałem kiedyś długi dystans bez owijki i skutki były opłakane.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 22 Cze 2017, 09:51 »
Hej, mam pytanie:
Uważacie, że lepiej zastosować 2x owijka czy może 1x owijka + wkładka gel ??

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 22 Cze 2017, 10:06 »
U mnie sprawdza się następujący patent.
Ze starej owijki wycinam fragmenty 'nieugniecione' i podklejam je na górnych częściach chwytów (górny, przy łapach oraz dolny) w identyczny sposób jak wkładki żelowe. Na to normalnie nawijam owijkę.

Owijkę raz nawinąłem podwójnie, ale z kierownicy zrobił się gruby, za gruby baton. :)
« Ostatnia zmiana: 22 Cze 2017, 10:38 A|ex »
#Steel is Real

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 22 Cze 2017, 10:31 »
Hej, mam pytanie:
Na początek spróbuj może z dodatkową owijką.
Osobiście używam rozwiązania z podwójną owijką. Jednak zasotosowałem ją tylko na odcinku dolnego chwytu. W górnym nie  nie miałem takiej potrzeby. Jednak nowa owijka, którą użyłem sama w sobie jest już dość "mięsista" i znacznie poprawiła comfort w porównaniu do fabrycznej ze stajni Canyona.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Cze 2017, 10:39 »
Dużo zależy od tego jaką średnicę ma rura kierownicy, bo w moim staromodnym 25,4 mm  podwójna owijka stanie się dopiero kierownicą ze średnicą 31,8 mm ;)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 22 Cze 2017, 10:42 »
31,8 masz tylko w okolicy mostka w kierownikach oversize. Tam gdzie chwyt i klamki nie ma różnicy.

Skoro już jesteśmy w wątku.
Po zeszłotygodniowej wyprawie Jura+Beskid Śląski. Sporo jazdy szlakowej na MTB w Beskidzie. Mam odrętwiałe dwa palce w lewej dłoni. Połowa małego i serdecznego, odpowiednie połowy którymi się stykają. Długo takie odrętwienia wracają co normy?
#Steel is Real

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Cze 2017, 10:52 »
Średnio 4 tygodnie albo miesiąc dochodząc do kilku miesięcy.

PS: Dużo zależy od wieku.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 22 Cze 2017, 11:04 »
Średnio 4 tygodnie albo miesiąc dochodząc do kilku miesięcy.

Mi schodziły 2 miesiące, przy czym przez pierwsze 3 tygodnie małe palce były praktycznie bez czucia

jark

• Gość
« 22 Cze 2017, 11:27 »
 ... polecam poniższe ustrojstwo ... odkąd znalazło się w zestawie mych przedsezonowych przygotowań,  problem został ograniczony do akceptowalnego minimum .
... ponadto w trakcie jazdy bardzo często zmieniać chwyt ...

j.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 22 Cze 2017, 12:33 »
Hej, mam pytanie:

Weź wkładkę i owijkę 2,5 - 3mm grubości.
Fizik chyba performance i endurance są tej grubości.
W tym sezonie założyłem te żelowe wkładki  i czuję różnicę. Zwłaszcza w miejscu gdzie guma od klamek nachodzi na kierownicę, od góry, zrobiło się bardziej miękko i nadgarstki tak nie dostają.

W sumie tak jak radzi A|ex też można spróbować:
U mnie sprawdza się następujący patent.
Ze starej owijki wycinam fragmenty 'nieugniecione' i podklejam je na górnych częściach chwytów (górny, przy łapach oraz dolny) w identyczny sposób jak wkładki żelowe. Na to normalnie nawijam owijkę.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 22 Cze 2017, 13:40 »
Te żelowe wkładki to kiedyś zobaczyłem w necie i mnie zainspirowały do wycięcia podobnych z żelowych wkładek do butów, które kupiłem, a w bieganiu się mi nie sprawdziły. Teraz za to sprawdzają się pod owijką :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 14 Lip 2017, 22:39 »
Tym którym cierpną dłonie nie tylko przy jeździe na rowerze poleciłbym zrobienie badania EMG nadgarstków, które wykaże czy nerwy w nadgarstku nie mają za ciasno.
Mnie cierpły dłonie po 2-3 przejechanych kilometrach. Teraz cierpnie mi jeszcze lewa dłoń, w prawej miałem przeprowadzony zabieg odbarczenia nadgarstka i od tego czasu z prawą ręka mam spokój. Mam już skierowanie na przeprowadzenie tego na lewym nadgarstku. Wcześniej też próbowałem bez efektu zmieniać, pozycję na rowerze, ustawiać kierownice (stery).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum