Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
27 Lis 2024, 06:09
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Ekwipunek
»
Elektronika, Foto
»
GPS czy Iphone na wyprawę.
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: GPS czy Iphone na wyprawę. (Przeczytany 3066 razy)
Troglodyta
Miasto: Katowice
Na forum od: 15.04.2016
GPS czy Iphone na wyprawę.
«
14 Wrz 2016, 15:37 »
Witam zastanawiam się co lepsze na wyprawę. Iphone z dobrymi mapami offline / online i kilkoma aplikacjami nawigującymi oraz dobra obudowa czy jakiś dobry GPS Garmina. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z urządzeniami i może podać rozsądne argumenty za i przeciw które wyszły w praniu na wyprawie.
Pozdrawiam
Luke
skrzysie.k
Kapituła MP-P 2019
Absent.With.Out.Leave
Miasto: Kraków
Na forum od: 29.01.2016
Odp: GPS czy Iphone na wyprawę.
«
14 Wrz 2016, 15:48 »
Pisząc "wyprawa" masz na myśli ... wyjazd, podczas którego np. 10 dni pod rząd wypada bez dostępu do prądu, czy może 3 dniowy wypad, z przejazdami przez miasta?
Koło Ultra
worek_foliowy
Na forum od: 11.02.2012
«
14 Wrz 2016, 15:55 »
Telefon z internetem bywa wygodniejszy do nawigowania się po mieście (np. żeby dotrzeć do jakiegoś sklepu). W każdym innym przypadku turystyczny GPS wygrywa.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
furman
Na forum od: 02.09.2010
«
14 Wrz 2016, 15:57 »
Poszukaj na forum, takich dyskusji i argumentów co lepsze jest na tym forum od groma.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny
m.arek
Na forum od: 17.03.2014
«
14 Wrz 2016, 18:24 »
A gdzie jest Pablo, dla którego papierowe mapy są najbardziej niezawodne?
Troglodyta
Na forum od: 15.04.2016
«
14 Wrz 2016, 18:40 »
gdybym takie dyskusje znalazł to nie zakładałbym nowego wątku. bardzo proszę o link życzliwą osobę. Piszecie że GPS lepszy , że więcej ludzi podróżujących go używa - to dla mnie marne argumenty.
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
14 Wrz 2016, 18:46 »
W skrócie odpowiem co znajdziesz na forum. Każdy używa to co mu odpowiada. Znajdziesz tutaj zwolenników obydwu opcji i jak dyskusja znowu ruszy co lepsze to zatrzyma się za kilka tygodni. :-)
PS: Od pewnego czasu używam smartfona z powrbankiem, bo na moje potrzeby jest wystarczający i smartfona już miałem a GPS bym musiał kupić.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
m.arek
Na forum od: 17.03.2014
«
14 Wrz 2016, 18:47 »
Ten wątek np:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=851.0
kawerna
Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
Na forum od: 22.09.2013
«
14 Wrz 2016, 19:31 »
To ja się odezwę jako do niedawna zwolennik używania smartfona, obecnie używający garmina.
Dopóki nie miałem garmina, używałem do nawigacji smartfona i apek oruxmap lub viewranger. I wystarczało, działało, nie widziałem potrzeby wydawania pieniędzy na garmina. I zapewne tak by zostało, gdyby mój sąsiad i kolega nie pożyczył mi swojego starego garmina (60CSX)
Obecnie jestem zwolennikiem garmina - przynajmniej do czasu, aż go będę musiał oddać. Choć może wtedy zdecyduję się na zakup własnego. Argumenty za garminem mam dwa: 1) dobrze widzę ekran w pełnym słońcu; 2) dwa ogniwa AA wystarczają na ponad dobę nieustannej pracy.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety
olo
Moderator Globalny
Miasto: Bydgoszcz
Na forum od: 12.02.2011
«
14 Wrz 2016, 19:47 »
Do samego nawiowania Garmin, jako urządzenie służące do nawigacji jest lepsze od urządzenia wielofunkcyjnego. Jest dużo bardziej wytrzymały (mi kilka razy spadł na asfalt, w tym raz w peletonie podczas jazdy 45 km/h i nic mu się nie stało), są modele zasilane paluszkami AA (a więc nie potrzeba ładować, paluszki kupić można wszędzie), Garminy oferują też chyba więcej możliwości, ekrany lepiej spisują się w słońcu.
Natomiast zawsze przy wyborach trzeba patrzeć przez pryzmat konkretnego człowieka i sytuacji. Jeżeli regularnie nocuje się pod dachem, ma się potrzebę korzystania z internetu (ja nie mam smartfona, nie czuję potrzeby by korzystać z internetu poza domem, więc wystarcza mi Garmin) a trzeba kupić albo jedno albo drugie, to smartfon może okazać się dobrym wyborem. Będzie trochę ustępował Garminowi, ale za to spełni inne oczekiwania danej osoby.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
emes
i tak nie dojedzie
Miasto:
Na forum od: 09.06.2010
«
14 Wrz 2016, 21:04 »
Ja bym wziął oba. GPS do nawigacji i telefon do internetu.
http://north-south.info
mula53
Miasto: Szczecin
Na forum od: 29.01.2009
«
15 Wrz 2016, 00:54 »
Mam już drugiego Garmina: po Viscie - 62st i City Navigatora. Top urządzenie, którego celem jest doprowadzanie mnie do szałmaxa. Może gdybym używał tego na codzień... ale ja zabieram je na jedną wyprawę w roku. Wybieram opcję kolarstwo rekreacyjne - no bo jak ja jeżdżę? I się zaczyna: nie jedź asfaltem, prosto i do celu jak cię znaki prowadzą - mówi mi. Jedź pod górę, po kamlotach i trzy razy dłuższą drogą. Jestem prawie pewien, że w firmie zatrudniają czarta na etacie. Co ja robię? Żeby nie zwariować i nie rozwalić tego diabelskiego pomiotu o najbliższy kamień, piję trzy piwa, włączam hira w oflajnie podłączonego do 2tyś. mili aha pałerbanka i życie jest znowu piękne. Czego wszystkim życzę. Wasz MM
emes
i tak nie dojedzie
Miasto:
Na forum od: 09.06.2010
«
15 Wrz 2016, 00:58 »
A wystarczy wgrać porządną mapę i odpowiednio skonfigurować nawigację. Jeśli ustawisz że jedziesz samochodem to będzie Cię prowadził asfaltem.
http://north-south.info
anghan
Na forum od: 18.11.2013
«
15 Wrz 2016, 07:49 »
Ja również przeszedłem przez nawigację na smartphone. Najpierw Nokia E51 z Symbianem, a potem kolejny telefon na Androidzie. Nawigacji używam w większości w lesie. Na jednodniowe wycieczki to rozwiązanie wydawało mi się super. Ze względu na wady smartphone nie pamiętam bym korzystał z niego jak z nawigacji w aucie. Zwykle musiałem się zatrzymać, ustawić ekran tak by co na nim widzieć i zaplanować kolejne kilometry.
Garmina eTrex kupiłem do Azji i zacząłem używać siła rzeczy także w Polsce. Może nie używałem smartphone właściwie (nieodpowiednie mocowanie, starszy telefon, złe aplikacje), ale od dwóch lat nie wyobrażam sobie zabrać do nawigacji coś innego niż Garmin. Smartphone jest w plecaku i stamtąd go nie wyciągam. Z Garminem da się jechać wygodnie, jak po sznurku. Wyświetlacz jest czytelny w każdych warunkach. W dzień nie trzeba używać podświetlenia, a to sprawia, że starcza na długo. Nawet taki stary Garmin w stosunku do smartphone włącza się bardzo szybko i łapie szybko fix'a. Jak ktoś by chciał to można wyłączać na każdej przewie wsiadać na rower i włączyć. On na pewno sobie poradzi o po chwili będzie wyświetlał mapę
Fakt jest jednak taki, że gdybym nie pomyślał o dalekich dzikowaniu gdzieś w Azji to raczej bym nie kupił tego tak szybko, a teraz już mam więc jest ze mną w wielu miejscach. Wartościowe jest też to, że podczas trekkingu w Gruzji i wejścia na Kazbek kolega miał Dakotę, więc mogłem dość dobrze poznać jak to działa w akcji.
kwestiaszlaku.pl - w podróży po Ameryce Południowej
galeria zdjęć w serwisie Flickr - zapraszam
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
15 Wrz 2016, 09:38 »
A jakich aplikacji używacie do nawigacji? Od dawna korzystałem z Nokia Here Maps, ale chyba przestały działać offline (?), i muszę sobie coś nowego znaleźć...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt