Autor Wątek: GPS czy Iphone na wyprawę.  (Przeczytany 3062 razy)

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Odp: GPS czy Iphone na wyprawę.
« 16 Wrz 2016, 10:35 »
Aj waćpan, waćpan - najpierw ćwiczymy, później oczerniamy Garmina :lol:

Nie chodzi o oczernianie co właśnie wskazanie, że nie jest tak szybko, że da się zrobić jeszcze przyjaźniejsze urządzenie, ale dobra ćwiczymy. Po ćwiczeniach mając turystycznego Garmina próbujemy coś na nim planować:

W Garminie wybierasz "Dokąd" wybierasz grupę obiektów (sklepy, banki, restauracje, noclegi itd.) - i zaraz wyświetlają się wszystkie w okolicy i jest owych punktów bardzo dużo.

A jak znaleźć coś nie w okolicy? I zapisać sobie to na później jako punkt, albo zaplanować trasę z jeszcze innego punktu do tego miejsca?

Tylko za granicą, nawet w cywilizacji internet kosztuje - i to słono. A już w krajach poza UE - bardzo słono. Na TCR zrobiłem sobie taką próbę w Bośni, 2 odświeżenia strony - poleciało prawie 50zł

W UE polecam jakiś pakiet lub po prostu kupić prepaida w danym kraju jeśli będziemy w nim dłużej. W Szkocji za kilka funtów (<10)  miałem internet na 2 tygodnie i jeszcze kilka rozmów w tym do Polski.
Nie w UE, albo prepaid jak się da albo... lipa, płacz za czasami kiedy strony projektowało się tak, żeby "ważyły" jak najmniej :)
« Ostatnia zmiana: 16 Wrz 2016, 10:45 lunatyk »
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

RDK

• Gość
« 16 Wrz 2016, 10:42 »
po prostu kupić prepaida w danym kraju jeśli będziemy w nim dłużej.
No to raczej nie na TCR  ;D

Swoją drogą, zabieraliście jakieś przybory kosmetyczno-higieniczne typu nożyczki, mydło itp czy polegaliście na tym, co było dostępne w czasie "domowych" noclegów?

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 12 Gru 2016, 11:50 »
Że tak pozwolę sobie się wtrącić:
1. Garmin Garminowi nie równy zapewne (?), ponoć w eTrex 20x/30x wyszukiwanie czegokolwiek i przesuwanie mapy trwa troszku (nie wiem z doświadczenia, tylko czytałem m.in. na forum Garniak)
2. W komórce mam Maps.me czy Orux z darmowymi mapami offline. Szczególnie to pierwsze ostatnio sobie cenię.
Ale telefon, tak jak już ktoś pisał, tylko na ewentualne "wspomaganie" się nadaje. Podczas jazdy użyteczność słaba...
"Never argue with idiots"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum