Autor Wątek: Ogrzewacze zimowe  (Przeczytany 1490 razy)

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
Ogrzewacze zimowe
« 21 Wrz 2016, 07:54 »
Powoli ale nieubłaganie zbliżamy się do sezonu zimowego. Jakby nie było zawsze problemem jest ciepło dla rąk i nóg. Czy ktoś stosował wkładki na akumulatory np takie jak:
http://www.tirolski.pl/p,pl,998,wkladki+therm-ic+thermisole+perform.html

Nie miałem tego w ręku więc nie wiem czy wejdą do SPd-ów ale do butów trekingowych już tak (no przynajmniej tak piszą).

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: Ogrzewacze zimowe
« 21 Wrz 2016, 09:46 »
Witam
Stosowałem wkładki spalające katalitycznie benzynę. Miały tą wadę, że im temperatura była niższa tym proces spalania wolniejszy i mniej grzały. Czyli były bez sensu, bo wtedy kiedy ciepło było potrzebne to nie grzały, a wtedy kiedy było zbędne grzały. Wyrób był rosyjski.

Mój znajomy kupił skarpety ogrzewane elektrycznie, wiele, wiele lat temu. Nie pamiętam marki i modelu. Po dwóch, trzech tygodnia chodzenia po górach w skórzanych butach, prawdopodobnie uszkodził się/ przetarł się drucik w bucie i jedna ze skarpet przestała grzać.

Elektrycznie ogrzewane skarpety, rękawiczki i kamizelki spotyka się w nurkowaniu i jeździe motorem. Na forach tych dwóch aktywności pewnie będzie więcej użytkowników tego typu wynalazków.

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
« 21 Wrz 2016, 11:15 »
Ja wymyśliłem elektryczne podgrzewanie napoju w bidonie z izolacją, akumulatorki 18650 pozwalają myśleć realistycznie o czymś takim. Spiralka grzewcza w dnie bidonu,  układ sterujący na zasadzie prostego odliczania czasowego (można oczywiście rozbudować), ale to chyba temat na inny wątek. Myślałem o ogrzewaniu elektrycznym, tym bardziej że przy dobrych butach wcale nie trzeba dostarczać tak dużo ciepła (wystarczy wspomóc ogrzewanie organizmu), ale potem kupiłem w dobrej cenie buty zimowe Mavic i o tym pomyśle zapomniałem.
Adrian Socho.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 21 Wrz 2016, 15:10 »
Ja mam wkładki elektryczne tej firmy i jestem z nich bardzo zadowolona. Zimą nie wyobrażam sobie jazdy bez nich.
A poza tym odsyłam do lektury:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=15143.msg283259#msg283259

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum