Autor Wątek: Rowery Enka  (Przeczytany 2142 razy)

Offline enek

• Miasto: Nie z Tychów :P
  • Na forum od: 08.06.2006
    • http://www.enek22.republika.pl
Rowery Enka
« 11 Paź 2009, 14:10 »
No bo niby dlaczego nie - skoro powróciłem jako syn marnotrawny na łono tego forum to też pochwalę się swoimi rowerkami:
1. Treking - z nazwy nadal Scout Escape (wiem - wielu z was splunie tylko, ale co ja mogę że pokochałem go i jakoś z ramą rozstać się nie mogę :]). Niestety nie mam zbyt wiele czasu wolnego więc poświęcam się tzw. turystyce "szybkiej" - wycieczki jedno lub dwudniowe (to tłumaczy dlaczego używam sakw przednich Ortlieba a nie tylnych). Z oryginalnego roweru została już tylko rama - poza tym:
Osprzęt praktycznie w całości XT - poza korbą (ta z grupy LX) i sterami (shimano 105), oponki - jedyne słuszne czyli schwalbe marathon, bagażnik crosso, amortyzator RST (niestety na 1" ciężko jest dostać coś normalnego).

Fotka z jednej z ostatnich wycieczek - jednodniowa jazda do Warszawy czyli 340km (z czego 300 w deszczu) i następnego dnia do Łodzi 160km (do domu niestety pociągiem - załamanie pogody, a miało być jeszcze 230km)

Wycieczka górska - nie było jeszcze Poisona a było trzeba sobie jakoś radzić ;).

2. Poison Zyankali 5th anniversary - jeszcze młody bo dopiero 2 letni ale jakoś sobie radzi. Nieoceniona pomoc w eksplorowaniu górskich szlaków a i czasami dla zabawy jakiś maratonik sobie zaliczymy.
Rower na osprzęcie:
Przerzutka przód XT, tył XTR, korba XT, hamulce Avid Juicy 7, amorek Reba SL, manetki XT, piasty DT 370, obręcze DT4.2D. Zdecydowany brak możliwości założenia sakw :P ale z racji specyfiki moich wycieczek wystarcza mi plecak ;).

Gdzieś między Wielką Raczą a Przegibkiem

Tak wyglądał zaraz po tym jak przywiozłem go ze sklepu - teraz jest inne siodełko i rogi.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: Rowery Enka
« 11 Paź 2009, 18:11 »
Cytat: "enek"
amortyzator RST (niestety na 1" ciężko jest dostać coś normalnego

To prawda. Ja także mam leciwy już rowerek MTB na rurkach chromo-molibdenowych i sterach 1" jednak jest to mój ulubiony( najszybszy) rowerek a amorem do niego jest legendarna Judyta. Świetne zestawienie.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Rowery Enka
« 12 Paź 2009, 09:21 »
Sporo starszych widelców (2-ga połowa lat 90) mialo wymienne rury sterowe - można zatem założyć rurę 1"z przejsciówką W ten sposób możesz zastąpić swoje RST widelcem z najwyższej ówczesnej półki, z tłumieniem i w niektórych przypadkach także smarowaniem olejowym - wystarczy wymienić choćby wspomnianą już wczesną wersję Judyty, legendarnego MAGa 21 (także RS), marcoki XC600/XC700/DH3 czy pierwsze Bombery
Różnica w jakości pracy warta jest odrobiny zachodu i poszukania takiego widelca

impos

• Gość
Re: Rowery Enka
« 20 Kwi 2010, 20:15 »
Cytat: "enek"

1. Treking - z nazwy nadal Scout Escape (wiem - wielu z was splunie tylko, ale co ja mogę że pokochałem go i jakoś z ramą rozstać się nie mogę :]).

A gdzież bym śmiała spluwać, masz wspaniałą ramę :), a wiem co mówię, bo mój rowerek to właśnie twój pierwotny trekking i moja miłość jest równie mocna. Ale z chęcią dodałabym sobie amortyzatorek z przodu ;), przydałby się na tych leśnych ścieżkach.

rower

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Rowery Enka
« 21 Kwi 2010, 10:27 »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum