Autor Wątek: Korba 8s a a łańcuch 10s  (Przeczytany 19080 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Korba 8s a a łańcuch 10s
« 29 Wrz 2016, 07:22 »
Wygodniej producentowi jest utrzymywać taki stan rzeczy, że jak zmieniamy korbę to najlepiej wszystko inne też. Łącznie z dzwonkiem   :) Myślę, że cel  jest taki żebyśmy nawet śruby M5 do przykręcania bidonu kupowali od shimano. Też je włączą do grupy. Śrubki ultegra... 😂
Przepraszam za tę przydługą dygresję. Chcę powiedzieć, że jak mi się kiedyś w mojej miejskiej starodawnej szosówce zagiął blat to założyłem korbę 105 kompaktową ( 10 s.) i ładnie to działało z kasetą 6 s. i łańcuchem UG. Tyle, że wyglądało to słabo więc jak mi się udało zdobyć antyczną koronkę to wróciłem do starego ustawienia.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 29 Wrz 2016, 15:11 »
No to chyba poczekam z rewolucją i wymienię wiosną całość na 10s. Nie mam drugiego roweru w zastępstwie na wypadek kłopotów.

« 29 Wrz 2016, 15:56 »
To różnie bywa. Ja w napędzie szosowym gdy stosowałem tarcze z 9s do napędu 10s - to miałem te problemy, które tu jedna z osób opisywała, przy zmianie na dużą tarczę, łańcuch tańczył po zębatce, zamiast dobrze zaskakiwać. Kombinując z napędem traci się część jakości przerzucania.

Ja mam wypróbowane zestawienie "nowa korba <-> stara reszta" i nie było problemów.
A czy taki taniec nowego łańcucha po starej zębatce nie jest czasem efektem zużycia zębatki?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 29 Wrz 2016, 22:13 »
Ja mam tył 10s, korbę 8sp (3 rzędy). Niestety sporadycznie zdarzają się problemy.
Dokładniej łańcuch potrafi się zaklinować pomiędzy zębatkami, że podchodzi do góry. Czterokrotnie miałem sytuację, że łańcuch zaplątał się o przerzutkę (i we wszystkich tych przypadkach była to pozycja uniemożliwiająca wypięcie się z SPD.. dlatego tak dobrze pamiętam :( )
Takich problemów nigdy nie miałem z napędem 9sp (a wszystkie gleby dlatego, że chciałem mieć kasetę 36, żeby móc podjechać pod górki, pod które i tak nie daję rady podjechać :P )
Trole są samotnikami i unikają słońca.

« 29 Wrz 2016, 22:29 »
Ja mam tył 10s, korbę 8sp (3 rzędy). Niestety sporadycznie zdarzają się problemy.
Dokładniej łańcuch potrafi się zaklinować pomiędzy zębatkami, że podchodzi do góry. Czterokrotnie miałem sytuację, że łańcuch zaplątał się o przerzutkę (i we wszystkich tych przypadkach była to pozycja uniemożliwiająca wypięcie się z SPD.. dlatego tak dobrze pamiętam :( )
Takich problemów nigdy nie miałem z napędem 9sp (a wszystkie gleby dlatego, że chciałem mieć kasetę 36, żeby móc podjechać pod górki, pod które i tak nie daję rady podjechać :P )

Czy to nie w tym rowerze jest 4 metry łańcucha?  :wink:  To się musi poplątać :wink:

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 30 Wrz 2016, 20:24 »
jest specjalnie poplątane, ale w kontrolowany sposób :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna SzalonyKon

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.06.2016
« 15 Paź 2016, 20:42 »
Przerabiałem oba układy.
W szosie miałem kasetę/łańcuch 10s i korbę pod 9 - działało superancko
W crossie kaseta 8, korba 10 i też hulało ;)
Dużo zależy tak naprawdę od tolerancji zawodnika. Jednemu nie przeszkadza nawet najgrosze skrzypienie, a inny dostaje histerii jak usłyszy cokolwiek... Też zależy jak często korzystasz z przedniej przerzutki. W szosie zmieniam często i nie przeszkadza mi to, że czasem trzeba przytrzymać manetkę i trochę cyknie czasem. W crossie niemal ciągle jeżdżę na środkowym blacie, mały to tylko na podjazdach jak mam sakwy (kilka razy w roku), a duży też nie najczęściej. Można też stosować rozwiązania pośrednie czyli: kaseta 8, korba 10, ale łańcuch 9.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 26 Lut 2017, 20:02 »
To i ja się podepnę.

Na wyprawce kulinarnej skończył mi się blat. Na pięć śrub, BCD 110 mm, łańcuch 10-rzędowy.
Mogę kupić jakikolwiek, który ma 5 śrub i BCD 110 mm, czy muszę patrzeć jeszcze na coś innego?

Znalazłem sobie taki: Shimano Claris FC 2450, ale piszą, że to na 8 rzędów.
Lub też trochę droższy Shimano Sora FC 3550 (9 rz.).

Będzie działać?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 26 Lut 2017, 20:13 »
Będzie. Tak jak pisałem wcześniej używam łańcucha 10s z korbą 7s i działa prawidłowo. W drugim rowerze mam cały napęd 9s i łańcuch 10s, biegi wchodzą może nieco płynniej, ale to też może być kwestia manetek.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 28 Maj 2017, 16:29 »
Zakup części o których wspominałem w pierwszym poście trochę się przedłużył i dopiero teraz składam wszystko do kupy. Zakupiłem tylną i przednią przerzutkę, kasetę i łańcuch Deore 10s, została stara trekkingowa korba 8s.
Mam problem z regulacją przedniej przerzutki (Deore w wersji trekkingowej 10s), łańcuch na największej koronce kasety i najmniejszej korby ociera o wózek, śruba regulacyjna na przerzutce nie pozwala na większe wychylenie. Albo robię coś źle, albo kupiłem złą przerzutkę... Chyba, że niezbędna jest korba 10s do prawidłowego działania?

Offline Mężczyzna RS

• Na forum od: 17.11.2016
« 28 Maj 2017, 17:09 »
Może być potrzebna krótsza oś suportu.
Napęd 10s to zło w czystej postaci. Z żadnym innym napędem nie ma tylu problemów. Nie znam się, nie używam i nie potrafię pomóc.
Poszukałbym gdzieś informacji jaka powinna być linia łańcucha dla napędu 10s i porównał z tym co masz. Na początek.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 28 Maj 2017, 17:55 »
Napęd 10s to zło w czystej postaci. Z żadnym innym napędem nie ma tylu problemów. Nie znam się, nie używam i nie potrafię pomóc.

SKąd wnosisz wiec, że same problemy? Nie używasz, więc skąd możesz wiedzieć?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna RS

• Na forum od: 17.11.2016
« 28 Maj 2017, 18:19 »
SKąd wnosisz wiec, że same problemy? Nie używasz, więc skąd możesz wiedzieć?
Nie napisałem, że same problemy. Napisałem, że problemów jest więcej niż z innymi napędami. Podstawą jest ilość negatywnych ocen przeczytanych w internecie i usłyszanych w tzw. realu.
Oczywiście, to mogą być pomówienia i podstępne szarganie opinii, a ja stałem się bezwolnym narzędziem złoczyńców, ale nie mam narzędzi do zweryfikowania.
Następnym razem postaram się zamieścić więcej emotikonek  ;)

Masz jakiś pomysł na rozwiązanie problemu Adriana?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Maj 2017, 20:14 »
3 pomysły.
1) Sprawdź czy czasem linka nie trzyma Ci prowadnicy przerzutki. Na zwolnionej lince też się już dalej nie chowa?
2) Kolejny pomysł to czy masz podkładki dystansowe między mufą a pokrywą łożyska jeżeli masz HT2. Możesz wtedy jedną wywalić (ja przynajmniej mam tam dwie) lub zeszlifować jak masz jedną.
3) Przesuń lekko konusy na tylnej piaście aby kaseta poszła nieco bliżej ramy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Maj 2017, 20:23 »
3) Przesuń lekko konusy na tylnej piaście aby kaseta poszła nieco bliżej ramy.
Nie radzę. To jest generator problemów, rzeźba.

Btw, jeśli z odpiętą linką i wykręconymi ogranicznikami nie masz zasięgu przerzutki, to znaczy, że albo wziąłeś sobie jakąś szosową wersję, albo masz za długą oś suportu. Opcję HT2 wykluczam, bo nie istniały korby HT2 pod 8 rzędów.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum