Może być potrzebna krótsza oś suportu.
A nie dłuższa? Żeby uniknąć ocierania łańcucha o przerzutkę musiałbym odsunąć najmniejszą zębatkę korby od suportu, chyba, że coś źle kombinuje?
3 pomysły.
1) Sprawdź czy czasem linka nie trzyma Ci prowadnicy przerzutki. Na zwolnionej lince też się już dalej nie chowa?
2) Kolejny pomysł to czy masz podkładki dystansowe między mufą a pokrywą łożyska jeżeli masz HT2. Możesz wtedy jedną wywalić (ja przynajmniej mam tam dwie) lub zeszlifować jak masz jedną.
3) Przesuń lekko konusy na tylnej piaście aby kaseta poszła nieco bliżej ramy.
1) Na zwolnionej lince też dalej nie da rady
2) To zwykły wkład suportu na kwadrat
3) Koledzy odradzają a znając moje możliwości tylko bardziej bym namieszał
Btw, jeśli z odpiętą linką i wykręconymi ogranicznikami nie masz zasięgu przerzutki, to znaczy, że albo wziąłeś sobie jakąś szosową wersję, albo masz za długą oś suportu. Opcję HT2 wykluczam, bo nie istniały korby HT2 pod 8 rzędów.
Kupiłem dokładnie model Deore FD-T610 więc teoretycznie powinno pasować. Co do długości osi suportu to na chłopski rozum powinna być chyba dłuższa w moim przypadku?
Też tak myślę. Nie miałem do czynienia z tak niskimi grupami osprzętu jak Acera, ale linia łańcucha w tym wypadku nie powinna być jakoś bardzo udziwniona. 47, 5 albo 50mm - pierwsza wartość dla anglika 68 i włocha, a druga dla anglika 73mm (o długość mufy suportowej chodzi). Kłopot może się pojawić w momencie dobierania korby z tarczami. Może się okazać, że Acera wymaga dłuższej osi niż np. LX (dla którego optymalna długość osi to 107-110,5mm).
Zmierzyć, poszukać info i nie panikować
Zakładam, że skoro 8s, to osprzęt raczej z tych mniej nowoczesnych.
Dzisiaj zabiorę się za mierzenie
Korba to dokładnie jeden z najtańszych modeli 8s, pewnie acera czy altus. Rozumiem, że rozwiązaniem może być zakup nowego wkładu suportu o odpowiedniej długości?
Jeśli nie pomoże to wrócę do starej przerzutki (o ile będzie współpracować z łańcuchem 10s) a nowa poczeka aż w budżecie znajdą się środki na nową korbę dedykowaną napędowi 10 rzędowemu
Dziękuję wszystkim za porady