Obecnie najlepszy wybór wśród Garminów to Etrex 30.
Nie powiedziałbym. Z moich doświadczeń - najbardziej awaryjny z Garminów; Kot go ma i ciągle są z nim jakieś problemy, znam parę osób co też z tym modelem miały spore kłopoty, w żadnym innym modelu aż tyle wad nie było.
A mapę polecam OSM zamiast UMP, też darmowa, ale ma większą siatkę dróg.
A może jednak tańszy Etrex 20 (zakładając, że np. mam już licznik Sigma 14.12 ALTI z barometrycznym wysokościomierzem?) Czy sprawuje się podobnie co 30-tka?
Jeżeli będziesz jeździł z tym licznikiem i na jego podstawie liczył przewyższenia, a przy tym nie zamierzasz parować z garminem czujnika tętna to bierz "dwudziestkę".
@maper, podajesz właśnie argumenty za używaniem OSM a przeciwko UMP. Po pierwsze od kilku lat można rysować OSM na podstawie zdjęć geoportalu, które są bardzo dokładne. Od niedawna dostępny jest już podkład z radaru laserowego, który wydobywa rzeźbę terenu nawet w gęstym lesie. Żaden ślad z amatorskiego odbiornika GPS nie może się nawet starać o tę dokładność.Argument o tym że UMP redaguje mały zespół to jak przekonywanie do papierowej encyklopedii
Moje oczekiwania to:- możliwie duży wyświetlacz ze względu na oczopląs.- możliwość jak najdłuższej jazdy bez konieczności wymiany baterii.- dokładne, najlepiej darmowe mapy.Czy da się coś kupić uwzględniając cenę i moje oczekiwania?