Autor Wątek: Przy granicy przez Słowację i Czechy rower szosowy.  (Przeczytany 1792 razy)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
Witam na forum .
 Grzegorz , jestem zapalonym miłośnikiem wszelkiego typu wyścigów szosowych na dystansach ultra. W roku bieżącym w ramach treningu ( ale i przygody) przejechałem polski fragment wyścigu MRDP (maraton rowerowy dokoła Polski) na odcinku górskim tj.od Przemyśla do Leśnej (około 1200 km) , na odcinku tym co 4 lata odbywa się też regularny wyścig , zapraszam. Ale nie o tym , w przyszłym roku zaplanowałem sobie również trening w tych rejonach , ale po słowackiej najpierw a później czeskiej stronie najbliżej granicy z Polską , takie nieco lustrzane odbicie. Start pewnie jak w tym roku tam gdzie dowozi pociąg czyli Przemyśl , stąd możliwie najszybciej na Słowację szosą (wychodzi ,że Medzilaborce -pierwsza chyba szosowa możliwość przebicia z PL , chyba ,że przez Ukrainę jakoś) meta we Frydlancie - CZ. Czy ktoś z szanownych kolegów zna , widział może , ma ślad gpx takiego kursu (fragmenty kursu !!!) -polskie odpowiedniki z racji wyścigu w 2015 są . Ewentualnie ktoś może pomóc w utworzeniu takiego śladu(pliku gpx) na podstawie map i aplikacji netowych. Trasa na rower szosowy  możliwie najbliżej granicy , z wykluczeniem oczywiście dróg ekspresowych i możliwie ograniczeniem większych dróg krajowych. Z łatwą możliwością odbicia na podjazdy HC (Śląski Dom , Lysa Hora , Mala i Welka Fatra , Pradziad i Przełęcz Karkonoska i inne) ale to przy przygranicznym charakterze trasy chyba oczywiste. Bardzo dziękuję za uwagę , namawiam do pomocy i ewentualnego uczestnictwa w tempie mocno treningowym (nie wyścigowym) w formule raczej nonstop. Termin najdłuższe dni roku czyli połowa czerwca 2017 , max 3 dni.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Hej Tydzień temu turlalem się po okolicach Poszukaj wątku "wrzesniowo po górach"

• 2021 MRDP ukończyciel
Cześć Krzysiek , fajna podróż , ale nie tego szukam , nie ten rower (latam wycieniowaną szosą więc szutry odpadają ) , nie tyle czasu ( polską część obskoczyłem w 54 godziny nonstop wiec i tu planuje wynik zbliżony) no i trasa zbliżona do mojej tylko w elementach . tak naprawdę część od Pradziada mam obcykaną , objeżdżoną tu raczej poradzę sobie i bez śladu .Bardziej zależy mi na słowackich odludziach po ich stronie Bieszczad i Beskidów , jak i gdzie tam zacząć , no i najbardziej optymalną trasę po tamtej stronie Tatr , który asfalt wybrać , żeby nie zabrnąć w ślepo.Także czekam nadal na rady ,ślady i pomoc w ułożeniu trasy. Pozdrawiam Grzegorz.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Hej

jasne, jasne ... podpowiedziałem a propos fragmentów właśnie i kawałków śladów, które być może zechcesz przeglądnąć. A to co szutrowe, łatwo objechać asfaltem. Co do Słowacji, to znam "okolice" od Domasy, przez Bardejów i Starą Lubownię, przez Tatry i Małą Fatrę na zachód, więc jakby co, to będę się tu odzywał.

Zdrówki - K

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Przejechałem większość asfaltów po Słowackiej stronie (tak od Wysokich Tatr, do Frydka w Czechach). Niestety, nie mam śladów, jeżdżę  "na pamięć". Moge coś podpowiedzieć w tym obszarze, jeśli masz jakiś projekt.
Jak rozumiesz "najbliżej granicy", są drogi (np. Zuberec, przez Orawicę do Namestowa), które zbliżają się tylko nieznacznie do granicy, a jest znacznie krótsza przez Podbiel.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Chodzi mi po głowie koncepcja szosowego maratonu po Sudetach z konkretną ilością przewyższeń. Te góry mają potencjał do poprowadzenia sensownej trasy z nawet z 10km podjazdu przy około 600km dystansu. To oczywiście ekstremum, nie mówię że trzeba aż tyle cisnąć.

Na razie mam kilka szkiców ale mało czasu by podjąć ostateczne decyzje i to doszlifować. Głównym zadaniem na teraz jest skrojenie czegoś bardziej stonowanego jako kandydatury na Maraton Podróżnika. Ostatnie ciepłe weekendy przeznaczam na objazd tych dróg, których jeszcze nie znam.

MP jest rozgrywany 3-4 czerwca. W zależności od powodzenia kandydatury i paru innych czynników coś będzie wiadomo jeszcze tej jesieni. Wstępnie zapraszam :)

Na wschód od Jeseników moja wiedza nie sięga, a nawet tam jest skąpa. Jeśli chodzi o Izery, Karkonosze, Rudawy, okolice Wałbrzycha, Góry Sowie i Kotlinę Kłodzką to znam prawie każdą przełęcz i wiele dróg. Mogę więc pomóc w planowaniu tego fragmentu gdybyś chciał objąć trasą całe południe Polski.

• 2021 MRDP ukończyciel
Dzięki za wpisy i okazywana bądź planowaną pomoc , jeszcze tylko do kompletu fachowca od Bieszczad na szosie i w drogę  :) . i jedna sprawa jeszcze , ponieważ cały czas patrzę i planuję gapiąc się w mapy i te papierowe i te internetowe ,czy ja takim wodzeniem netowym po mapach mogę ułożyć gpx-a , czy jest do tego jakiś program? Mimo zalet map do jazdy rowerem po szosach lubię być prowadzony kursem z Edge-a , po polskiej stronie po trasie GMRDP wyszło to idealnie.

• 2021 MRDP ukończyciel
Jak rozumiesz "najbliżej granicy", są drogi (np. Zuberec, przez Orawicę do Namestowa), które zbliżają się tylko nieznacznie do granicy, a jest znacznie krótsza przez Podbiel.

nie musi być najkrócej , cel najbliżej -możliwie blisko granicy przy znikomym ruchu drogowym.
Rybka.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dzięki za wpisy i okazywana bądź planowaną pomoc , jeszcze tylko do kompletu fachowca od Bieszczad na szosie i w drogę  :) . i jedna sprawa jeszcze , ponieważ cały czas patrzę i planuję gapiąc się w mapy i te papierowe i te internetowe ,czy ja takim wodzeniem netowym po mapach mogę ułożyć gpx-a , czy jest do tego jakiś program?
Jest takich narzędzi trochę, np: https://ridewithgps.com/

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
i jedna sprawa jeszcze , ponieważ cały czas patrzę i planuję gapiąc się w mapy i te papierowe i te internetowe ,czy ja takim wodzeniem netowym po mapach mogę ułożyć gpx-a , czy jest do tego jakiś program?
Użyj stronki https://mapy.cz . Planovani - zaznacz rower - silnice (szosy), (możesz dodać omijanie głównych). Pozwala zapisać ślad w postaci gpx.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
czy ja takim wodzeniem netowym po mapach mogę ułożyć gpx-a , czy jest do tego jakiś program?

http://brouter.de/brouter-web/

• 2021 MRDP ukończyciel
dziękuję bardzo , i jeszcze jedno wychodzi mi ,że na  początek trasy w Słowacji najszybciej dostanę się przez Ukrainę wpadając do niej z Krościenka i wypadając w Wielkich Bereznych. Czy do przekroczenia granicy i później opuszczenia na rowerze na Ukrainie wystarczy paszport ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Wystarczy, tylko z tym "najszybciej" to musisz pamiętać o 2 sprawach:

- granicę z Ukrainą przekracza się odrobinę wolniej niż ze Słowacją.
Odrobina może być liczona w minutach albo godzinach

- standard dróg na Ukrainie jest trochę inny niż w Polsce i na Słowacji i rower szosowy może nie być tak szybki jak gdzie indziej  ;)
Zdjęcie Wilka z trasy Turka - przeł. Użocka (tegoroczne):

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
dziękuję bardzo , i jeszcze jedno wychodzi mi ,że na  początek trasy w Słowacji najszybciej dostanę się przez Ukrainę wpadając do niej z Krościenka i wypadając w Wielkich Bereznych. Czy do przekroczenia granicy i później opuszczenia na rowerze na Ukrainie wystarczy paszport ?

Jeśli chodzi o zachodnią Ukrainę to drogi nadające się dla roweru szosowego to trasa Medyka - Lwów, Korczowa - Lwów i Hrebenne - Lwów. Pewnie są jakieś inne fragmenty wyremontowanej drogi ale nie są połączone w całość lub są to właśnie tylko fragmenty poprzedzielane gorszymi. Ta droga na zdjęciu które wkleił Borafu nie jest jeszcze jak na warunki ukraińskie tak tragiczna. Bywa gorzej.

Przejścia graniczne z Ukrainą możesz przekroczyć mając ważny paszport, ale pamiętaj że np. przejście W Krościenku jest drogowe - czyli na granicy polsko-ukraińskiej jest problem z przejazdem na rowerze. Wszystko zależy od "widzimisię" ukraińskiego celnika. Tłumaczą się tym że rower nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia OC czyli nie masz zielonej karty, która jest wymagana na ukraińskim przejściu granicznym. Mogą Ci kazać znaleźć samochód który cię przewiezie na drugą stronę.

Na pewno na granicy stracisz czas, opcjonalnie dużo czasu. 

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
W Krościenku jest tylko drogowe, lepiej od razu znaleźć samochód. Problemy stwarza Straż Graniczna i Policja (po Ukrainskiej stronie).
Przekraczałem w tym roku granicę w Berdyszczach (z Ukrainy do Polski). Wiedziałem że to tylko dla samochodów, ale pojechałem rowerem, tak zobaczyć co będzie.
Ukraiński policjant rozdawał kierowcom samochodów karteczki z numerem rej.  i liczbą  pasażerów, to i mnie dał (1 osoba). Dalej już było prosto( z celnikami), była bumaga to pojechałem.
Gorzej po polskiej stronie, straz graniczna nie chciała mnie wpuścić, (była taka młoda dziewczyna i sugerowała że zapłaciłem ukraińcom żeby mnie przepuścili :D) jakieś telefony były, musiałem się spowiadać z pieczątek w paszporcie. Polski celnik też miał problemy, nie wiedział co ma wpisać w komputerze, bo rower nie ma numeru rejestracyjnego, też jakieś telefony były.
W końcu przejechałem, ale chyba godzinę to trwało.
« Ostatnia zmiana: 4 Paź 2016, 16:41 sinuche »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum