Autor Wątek: Opony szosowe Michelin - uszkodzone czy nie?  (Przeczytany 583 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Hej,
niedawno w bardzo okazyjnej cenie kupiłem komplet używanych opon na Allegro. Są to zwijane Michelin PRO 4 Endurance, z deklarowanym przez sprzedawcę przebiegiem 2000 km bez żadnej gumy. Po otrzymaniu paczki zaniepokoiło mnie to, co znalazłem na bocznych ściankach - widać tam wystający oplot. Uszkodzenia w kilku miejscach, dwa największe widać na zdjęciach poniżej.
Pytanie - jest się czym niepokoić? Czy opony nie porozrywają się w tych miejscach? Czy może jest to naturalne przy cienkich ściankach bocznych i nie ma się czym przejmować i jeździć? A może odsyłać lub wystawić negatywa?
Poradźcie ;-)
« Ostatnia zmiana: 1 Paź 2016, 20:19 Rolf »

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Opony szosowe - uszkodzone czy nie?
« 1 Paź 2016, 12:15 »
Używam w sumie 5 sztuk tego modelu o szerokości 25 i 28mm. Mam kilka podobnych lub gorszych rozcięć. Na początku co rusz patrzyłem się czy opona nie eksploduje, nie rozerwie się itp. Nic takiego się nie stało i po kilu tysiącach kilometrów uszkodzenia nie powiększają się. Opona wbrew pozorom jest mocna i nie ma cienkich ścianek. Posiada potrójny oplot a warstwa antyprzebiciowa jest na całej szerokości opony, nie tylko na jej czole.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum