Autor Wątek: BBTour 2018  (Przeczytany 103046 razy)

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
Odp: BBTour 2018
« 21 Lut 2018, 13:05 »
Ja też planuję startować w piątek wieczorem. Księgowy, jak będziesz jechał ze Szczecina z rowerem pociągiem to bierz pod uwagę jak najwcześniejsze połączenie. Mieliśmy "przeboje" w drodze w 2016 roku. W pociągu było kilkanaście rowerów, "kierpoć" chciał wywalić prawie wszystkich, ale w końcu niemal cudem udało się skruszyć beton i dojechali wszyscy...

Jednak mimo wszystko poważnie zastanawiam się nad przeniesieniem sił na MPP. Te boczne drogi z mniejszym ruchem wydają się być kuszące. Poza tym koszulki z MPP bardzo mi się podobają ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 21 Lut 2018, 13:16 »
nie zapomnij, że najpierw trzeba "zrobić" kwalifikację...

Coraz więcej imprez kwalifikacyjnych jest coraz łatwiej ja zrobić, no i coraz więcej ludzi jeździ ultra...

Po kwalifikację do BBT zapraszam na Karpackiego Hulakę :-) Przy podejściu "sportowym", czyli nastawionym na rywalizację o jak najlepszy czas przejazdu, kwalifikacja przestaje być "łatwa w zrobieniu", co może, a nawet powinno stanowić atut :-) Przejechanie Hulaki w limicie czasu, zmienia ten proces w przyjemne dwa dni na rowerze ;-)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 21 Lut 2018, 13:18 »
Ja też planuję startować w piątek wieczorem. Księgowy, jak będziesz jechał ze Szczecina z rowerem pociągiem to bierz pod uwagę jak najwcześniejsze połączenie. Mieliśmy "przeboje" w drodze w 2016 roku. W pociągu było kilkanaście rowerów, "kierpoć" chciał wywalić prawie wszystkich, ale w końcu niemal cudem udało się skruszyć beton i dojechali wszyscy...

Jednak mimo wszystko poważnie zastanawiam się nad przeniesieniem sił na MPP. Te boczne drogi z mniejszym ruchem wydają się być kuszące. Poza tym koszulki z MPP bardzo mi się podobają ;)

Z BBT już dałem sobie spokój, przynajmniej w tym roku. Też mi chodzi MPP po głowie, ale jak pomyślę, że trzeba dojechać jakoś na start, później wrócić z mety do domu itp to zapał słabnie.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 21 Lut 2018, 13:29 »
Z BBT już dałem sobie spokój, przynajmniej w tym roku. Też mi chodzi MPP po głowie, ale jak pomyślę, że trzeba dojechać jakoś na start, później wrócić z mety do domu itp to zapał słabnie.

Ja z BBT będę musiał zrezygnować z powodów zawodowych: już dziś wiem, że końcówka sierpnia i początek września to będzie dla mnie czarna dziura, jak chodzi o starty. Dlatego nastawiam się na MPP, a jeśli wszystko dobrze pójdzie, to bezpośrednio z Głodówki, będę chciał kontynuować jazdę ku słonecznej Italii ;-)

« 21 Lut 2018, 13:34 »
a jeśli wszystko dobrze pójdzie, to bezpośrednio z Głodówki, będę chciał kontynuować jazdę ku słonecznej Italii ;-)

Taka motywacja powinna być liczona jako niedozwolony doping  ;D Z taką perspektywą każdy dojedzie na Głodówkę  ;)

4gotten, co chcesz? Dojazd jest niezły - i na Hel, i z Zakopanego/Krakowa do Sz...

« 21 Lut 2018, 13:39 »
a jeśli wszystko dobrze pójdzie, to bezpośrednio z Głodówki, będę chciał kontynuować jazdę ku słonecznej Italii ;-)

Taka motywacja powinna być liczona jako niedozwolony doping  ;D Z taką perspektywą każdy dojedzie na Głodówkę  ;)

4gotten, co chcesz? Dojazd jest niezły - i na Hel, i z Zakopanego/Krakowa do Sz...

Jest jeszcze kilka rzeczy przez które nie mogę na razie za bardzo planować.
Niestety nie wiem jeszcze gdzie ześlą mnie po powrocie do ojczyzny ukochanej. Niekoniecznie musi to być dobra zmiana dla mnie. Pewnie dopiero koło lipca wiedziałbym, czy urlop dostanę itp

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 21 Lut 2018, 13:46 »
Na początku swojej przygody z ultra też marzeniem i celem był BBTour. Po przejechaniu mi przeszło, trochę oczekiwania rozminęły się z rzeczywistością. Ponadto pojawiło się więcej imprez, ja też jestem na innym poziomie, teraz tym czym dla żółtodzioba był BBTour jest dla mnie MRDP.

Nie zmienia to faktu, że impreza ma swoją historię, legendę, dla wielu jest furtką do świata ultra. Pod tym względem żadna inna nie może się z nią równać i cieszę się z tego doświadczenia. Odrzucając całą tą otoczkę uważam MPP (a już nie mówię o GMRDP) za dużo ciekawszą, przyjemniejszą, lepszą po prostu wobec moich oczekiwań.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Lut 2018, 13:51 »
Serio takie rzeczy się tam dzieją? Przecież nie ma żadnych nagród itp. (choć nie uważam że to byłby właściwy argument), więc co motywuje takie osoby do oszukiwania? I to nie tylko innych, ale przede wszystkim samych siebie.

Część pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu oszukiwania, jadą z nimi dziewczyny, rodzina samochodami itd, a inni mają gdzieś fakt oszukiwania. Chyba własnie dlatego w tym roku będzie kategoria Team, żeby zerwać z fikcją.

BBT jest najbardziej znaną w Polsce imprezą ultra, też najwyższy poziom sportowy i najmocniejszą obsadę, dlatego jest wielu chętnych. Ale i coraz więcej ciekawych alternatyw, dlatego ja też w tym roku się nie wybieram.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 21 Lut 2018, 14:00 »
Część pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu oszukiwania, jadą z nimi dziewczyny, rodzina samochodami itd, a inni mają gdzieś fakt oszukiwania. Chyba własnie dlatego w tym roku będzie kategoria Team, żeby zerwać z fikcją.

W imprezach typu MPP czy GMRDP startuje wielu zawodników wywodzących się z turystyki (choć w dużo bardziej wyczynowej jej odmianie), pasjonatów przygody i rowerów, a nie klasycznego sportu i reżimu treningowego. Ci drudzy są bardziej widoczni na BBTourze. Pasjonaci przygody jeżdżą głównie dla przeżyć i doświadczeń, sportowcy bardziej dla osiągów, stąd też wydaje mi się, że ci drudzy są trochę bardziej "narażeni"/"podatni" na naginanie lub łamanie pewnych zasad. Zresztą, w klasycznym kolarstwie wałków i wałeczków nie brakuje, dla wyniku wielu jest w stanie pójść o krok za daleko.

Dobrze, że jest wybór, każdy może znaleźć coś dla siebie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Mijah

• Na forum od: 01.02.2017
« 22 Lut 2018, 14:01 »
Niewątpliwie jest to krok w dobrym kierunku, ale nadal jego skuteczność opiera się założeniu, że mamy do czynienia z pewnym poziomem uczciwości. W przeciwnym wypadku auto daje po prostu kolejne możliwości ściemniania. Nawet na wyścigach o dużo mniejszym prestiżu niż BBT widziałem sytuacje, gdzie osoba z jednego teamu wysiadła z auta z rowerem i dojechała z resztą grupy na punkt kontrolny. Przypadek, że akurat ich dogoniliśmy przed owym punktem. A wyścig o pietruszkę i ci ludzie wcale nie osiągnęli jakiegoś powalającego rezultatu, jak choćby podium.

Na ostatnim BBT też widziałem niespecjalnie nawet skrywane oszukiwanie i korzystanie z auta, co stanowiło dość przykre zaskoczenie, wobec mojego ówczesnego mniemania o takich imprezach. Mówimy tu o osobach, które skończyły w top10 (aczkolwiek nie są to specjalnie uznane nazwiska w światku ultra, ani o ile się orientuję - nikt zasłużony dla tego forum ;)), a nie o osobach walczących o zmieszczenie w limicie. A wiem, bo "koledzy" podczepili się pod nas na odcinku od Radomia do Opatowa, więc była dłuższa chwila, żeby podpatrzeć ich metodę; do czasu aż pożegnałem ich niezbyt pochlebnymi słowy (było coś o pogardzie ;)) i zakończyliśmy wspólną jazdę. Oczywiście żadna w tym wina imprezy jako takiej czy też organizatorów, a wina (jeśli ktoś ze wspomnianych w ogóle się do takowej poczuwa) leży wyłącznie w jednostkach. Poza tym sam fakt, że na tegorocznej edycji dano ludziom możliwość skorzystania z oficjalnego suportu samochodowego, nie oznacza że niektórzy nie skorzystają z opcji nieoficjalnej ;)

« 22 Lut 2018, 14:33 »
A wiem, bo "koledzy" podczepili się pod nas na odcinku od Radomia do Opatowa, więc była dłuższa chwila, żeby podpatrzeć ich metodę; do czasu aż pożegnałem ich niezbyt pochlebnymi słowy (było coś o pogardzie ;)) i zakończyliśmy wspólną jazdę.
Ale co to za metoda? Nie powiesz chyba, że wieźli się samochodem? To byłoby maksymalne przegięcie.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 22 Lut 2018, 14:44 »
Na ostatnim BBT też widziałem niespecjalnie nawet skrywane oszukiwanie i korzystanie z auta
Takie zachowania zgłasza się do sędziego wyścigu i są nakładane kary regulaminowe.

Offline Mężczyzna Mijah

• Na forum od: 01.02.2017
« 22 Lut 2018, 15:47 »
Ale co to za metoda? Nie powiesz chyba, że wieźli się samochodem? To byłoby maksymalne przegięcie.
Nie, nic takiego nie widziałem. Ale podawanie z auta jedzenia, picia, jak i wszelkich innych rzeczy (co zresztą nie może dziwić, jak ktoś jedzie tylko z bidonami) już jak najbardziej. Typowa kategoria sport ;) Tylko wyrzucanie po rowach i poboczu papierków po jedzeniu i puszek po coli nie było z żadnej kategorii, co też zainicjowało parę cierpkich słów i ostateczne zakończenie jazdy w takim towarzystwie. Żadnego podwożenia nie widziałem, ale - w skali ogólnoludzkiej - w wiele rzeczy jestem w stanie uwierzyć ;)

Takie zachowania zgłasza się do sędziego wyścigu i są nakładane kary regulaminowe.
Rozmawiałem o tym na mecie z paroma osobami i z tego co pamiętam padło stwierdzenie, że organizatorzy są świadomi tego, co się dzieje (że poszczególne osoby w stawce grają nieczysto). Przyznaję, żadnego dodatkowego donosu nie złożyłem. Nie zrobił tego również nikt z pozostałych 2 czy 3 osób, które jechały przez fragment wyścigu w tej grupce. Nie zaangażowaliśmy się we wszczynanie sporów i udowadnianie, że ktoś inny sobie ułatwiał maraton.
Nie jest to z pewnością jedyny przypadek oszukiwania, bo o innych opowiadali jadący ten sam maraton znajomi.

Reakcja organizatora z wprowadzeniem kategorii zmotoryzowanej jest moim zdaniem słuszna, jednakże ostatecznie i tak wszystko determinuje czynnik ludzkiej uczciwości. O to mi bardziej chodzi, niż o rewizję wyników maratonu sprzed 1,5 roku czy napiętnowanie ludzi wątpliwej moralności ;)

« 22 Lut 2018, 15:48 »
Na ostatnim BBT też widziałem niespecjalnie nawet skrywane oszukiwanie i korzystanie z auta, co stanowiło dość przykre zaskoczenie, wobec mojego ówczesnego mniemania o takich imprezach. Mówimy tu o osobach, które skończyły w top10 (aczkolwiek nie są to specjalnie uznane nazwiska w światku ultra, ani o ile się orientuję - nikt zasłużony dla tego forum ;)), a nie o osobach walczących o zmieszczenie w limicie. A wiem, bo "koledzy" podczepili się pod nas na odcinku od Radomia do Opatowa, więc była dłuższa chwila, żeby podpatrzeć ich metodę; do czasu aż pożegnałem ich niezbyt pochlebnymi słowy (było coś o pogardzie ;)) i zakończyliśmy wspólną jazdę.

Gdybym widział coś takiego to bym "doniósł". Oczywiście najpierw dałbym szansę na osobiste przyznanie się do błędu.
Wystarczy pomyśleć, że zabrali miejsca, umniejszyli dokonania osób, które zajęły miejsca tuż za nimi. Jestem pewny, że przynajmniej część pokrzywdzonych okupiła przygotowania do BBT wyrzeczeniami, godzinami spędzonymi na treningach w znoju i trudzie i dla nich bycie w TOP 10 na pewno byłoby czymś wyjątkowym. A tak kilku cwaniaków odebrało im to.

« 22 Lut 2018, 15:56 »
Jestem pewny, że przynajmniej część pokrzywdzonych okupiła przygotowania do BBT wyrzeczeniami, godzinami spędzonymi na treningach w znoju i trudzie i dla nich bycie w TOP 10 na pewno byłoby czymś wyjątkowym. A tak kilku cwaniaków odebrało im to.
Masz rację. Ja nie potrafię tylko zrozumieć jak można się cieszyć, mieć satysfakcję z miejsca w TOP10, czy w ogóle z dojechania do mety jeżeli grało się nie fair. Przecież to oszukiwanie samego siebie... Ale to już temat na inną dyskusję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum