Autor Wątek: BBTour 2018  (Przeczytany 99300 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: BBTour 2018
« 5 Paź 2016, 20:38 »

Argument 3 nocek dla większości przeważa szalę bezpieczeństwa.

Robertowi chyba chodziło o to. Więc jakby padła.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 5 Paź 2016, 22:59 »
Drugiej nocy na BBT z reguły śpię i tak samo by było w wersji startu wieczornego. Faktem jednak jest, że jadąc swoim tempem zahaczałbym o trzecią noc i to by było mało atrakcyjne. :)

Offline Mężczyzna Robert1008

• Miasto: Świękitki
  • Na forum od: 08.01.2015
« 6 Paź 2016, 04:49 »

Argument 3 nocek dla większości przeważa szalę bezpieczeństwa.

Robertowi chyba chodziło o to. Więc jakby padła.

Tak :-)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 6 Paź 2016, 10:34 »
Czy dobrze rozumiem, że na razie mamy ustalone że nie będzie jazdy przez 3 noce ze względu na bezpieczeństwo uczestników, ale to żeby nie wpaść w trzecią nockę osiągniemy albo przez pozostawienie obecnej godziny startu w sobotę rano lub skrócenie limitu czasu przejazdu i start w piątek wieczorem ?

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 6 Paź 2016, 12:18 »
Można by ten sobotni start przyspieszyć na 6.00 i wypuszczać grupki "OPEN"zamiast po 6 osób ( jak w tym roku) po 10 osób (przepisy drogowe stanowią,że może to być nawet 15 osób). Działania te skrócą start. Do 9.00 , przy zachowanym limicie startujących, wyjadą na trasę wszyscy uczestnicy. do 21.00 w poniedziałek mamy 60 godzin. W tym roku w tym czasie ukończyło BBT 164 z 226 zawodników, co daje 73% .
;

« 6 Paź 2016, 13:15 »
Można by ten sobotni start przyspieszyć na 6.00 i wypuszczać grupki "OPEN"zamiast po 6 osób ( jak w tym roku) po 10 osób (przepisy drogowe stanowią,że może to być nawet 15 osób). Działania te skrócą start. Do 9.00 , przy zachowanym limicie startujących, wyjadą na trasę wszyscy uczestnicy. do 21.00 w poniedziałek mamy 60 godzin. W tym roku w tym czasie ukończyło BBT 164 z 226 zawodników, co daje 73% .

Wielkość grup i odstępy wynikają z doświadczeń 11 lat :-) były 15-10-8 osobowe i powodowało to na pierwszych 300km tworzenie peletonów i niebezpieczne sytuacje, nie mówiąc o problemach z policją. To nie impreza z 75 zawodnikami na 500km i na pierwszych 200-300 km dzieją się naprawdę groźne rzeczy. :-(

W ostatnich edycjach doszedł też temat aktywacji urządzeń lokalizujących na starcie i wizualizacja ich pozycji w trasie. Jest tak, że na trasie jednocześnie do BTS nie dopcha się więcej niż 15 szt.urządzeń/telefonów. Na starcie aktywujemy kolejną grupę  5-6 urządzeń (3 grupę) po odjechaniu pierwszej grupy, inaczej zawodnik "nie wystartuje" na "starcie" a dopiero na pierwszym PK ;-) To takie techniczne sprawy ale również ważne dla samej transmisji.

Start pozostanie w sobotę , ale czy będzie to godzina 5 czy 7 będzie zależało od ilości zgłoszeń.   Jeśli Teamów z autem będzie dużo, wtedy problem zagęszczenia na trasie zniknie :-)
Na razie technicznie (lokalizatory) można ogarnąć najwyżej 300-340 zawodników.
Więc jeśli miało by być więcej startujących? to lepiej dowiedzieć się o tym dużo wcześniej ( możliwie wcześnie ogłosić rejestrację chętnych)

Acha. Limit 70 godz. dla SOLO i OPEN pozostaje bez zmian.  Mniejszy limit będzie tylko dla Teamów, ale też na zasadzie : Ile SOLIŚCIE pomoże jadące za nim auto (5 godzin)? dla kategorii 2-os 10 godz 4 os 15 godz i dla 8 os 20 godz? Nie można mylić z RAA i RAAM gdzie są to sztafety.
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2016, 13:31 Robert1008 »

« 6 Paź 2016, 13:45 »
W ostatnich edycjach doszedł też temat aktywacji urządzeń lokalizujących na starcie i wizualizacja ich pozycji w trasie. Jest tak, że na trasie jednocześnie do BTS nie dopcha się więcej niż 15 szt. Na starcie aktywujemy kolejną grupę  5-6 urządzeń (3 grupę) po odjechaniu pierwszej grupy, inaczej zawodnik "nie wystartuje" na starcie a dopiero na pierwszym PK ;-) To takie techniczne sprawy ale również ważne dla samej transmisji.

No tyle, że to już wina słabości tego systemu, widać, ze monitoring oparty o BTS się nie sprawdza, w tej edycji bardzo słabiutko to działało, dużej części osób nie było widać. Systemy które dobrze działają - idą jednak przez satelitę. Pytanie więc czy lepiej zmienić system, czy tez dostosowywać reguły startu do kulawego systemu, który 15 osób na raz w jednym miejscu nie jest w stanie ogarnąć.

Wilku? Nie spotkałem takiego systemu w oparciu o wysyłanie pozycji z GPS i do serwera przez GPS, a to co się stosuje zazwyczaj wysyła pozycje do najbliższego BTSa metodą sms lub gprs.  Jeśli robi to co 5 minut (a pomiędzy 5 minutami rysyje animację) to na obrazku wygląda pięknie, tyle że nie działa autorejestracja na PK, statystyki i wyniki dla których trzeba pokazywać pozycję max co 30s. Wtedy tak naprawdę zawodnik to jedno a animacja na ekranie to drugie ;-) Tak było w przypadku kilku innych maratonów w Polsce, gdzie czas pracy urządzeń firmy monitorującej na potrzeby BBT wystarczyłby na 4-6 godzin ;-) o kosztach potrzebnych do obsługi 70 godzin nie wspomnę.

« 6 Paź 2016, 14:53 »
Wilku? Nie spotkałem takiego systemu w oparciu o wysyłanie pozycji z GPS i do serwera przez GPS, a to co się stosuje zazwyczaj wysyła pozycje do najbliższego BTSa metodą sms lub gprs.  Jeśli robi to co 5 minut (a pomiędzy 5 minutami rysyje animację) to na obrazku wygląda pięknie, tyle że nie działa autorejestracja na PK, statystyki i wyniki dla których trzeba pokazywać pozycję max co 30s. Wtedy tak naprawdę zawodnik to jedno a animacja na ekranie to drugie ;-) Tak było w przypadku kilku innych maratonów w Polsce, gdzie czas pracy urządzeń firmy monitorującej na potrzeby BBT wystarczyłby na 4-6 godzin ;-) o kosztach potrzebnych do obsługi 70 godzin nie wspomnę.

Przecież na wielu zachodnich wyścigach jest śledzenie za pomocą Spotów i działa to z pominięciem sieci komórkowej, która jest piętą achillesową takiego systemu, aktualizacja była co ok.5min. Na TCR byłem w miejscach, gdzie w ogóle nie było zasięgu komórkowego - a śledzenie działało bez zarzutu.

A na BBT niestety działa to słabo, jest masa zawieszeń odbiorników, bardzo trudno jest śledzić wyścig w ten sposób. Bo część zawodników jest widoczna, część nie , co chwilę ktoś się zawiesza, ktoś inny nagle wskakuje na wysoką pozycję itd.

Oj Wilku

1. Jakiej opcji bronisz lub do niej przekonujesz bo nie rozumiem? że transmisja BBT jest ble, bo się zawiesza? ;-)

2. Przypomnij wszystkim ile wynosiła opłata startowa i co otrzymałeś w zamian na T-E. ;-)

3. Jeśli w kolejnym BBT przejdziemy na SPOTY , będzie pozycja co 5 minut,  robimy porównywalną opłatę startową i zawartość pakietu startowego co w TE i wszystko będzie gites? ;-)

4. Sugeruję wdrożyć taki monitoriing jak mówisz na MP, zrobić serwer do oglądania (za darmo oczywiście) znaleźć sponsora co za reklamę da 300 urządzeńa , a po MP się odezwij się pogadamy  ;-)

to był żart, a tak na poważnie :-)

5. W BBT jak sugerujesz, zawieszanie wcale nie było spowodowane ani BTS, ani ilością połączeń, ani łączeniem sieci, ani kolorem obudowy, ani kanciastymi narożnikami, ale ogromnym obciążeniem serwera i ogromną oglądalnością. Wcześniej w W crash testach przy włączonych 300 urządzeniach co 25s i obciążeniu max ilością symulowanych oglądających obciążenie wynosiło 5-7% W pierwszym dniu transmisji wynosiło ponad 100% (serwer wirtualny tyle może) w drugim dniu 250% a w ostatnim admini serwera wyłączyli oglądanie transmisji od 9 do 11. To zaczyna być duży problem, ludzie zaczynają poważnie oglądać transmisję na żywo i przestało być to już na poziomie ha ha zabawy: kilkunastu obrazków na ekranie w animacji co 5 minut :-)
Można to porównać do spadnięcia na głowę ogromnej złotej bryły, są siniaki i guzy ale można to wykorzystać albo odpuścić :-)

6. Jakieś "pierdoły" typu nie ten numerek jedzie pod prąd to moja wina :-( i tylko prośba o wsparcie kadrowe online na czas kolejnego BBT ;-) a będzie dobrze. Serwer w chmurze reagujący na obciążenie, czy dedykowane nieco ładniejsze obudowy to pikuś reszta jest OK  ;-)
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2016, 15:05 Robert1008 »

« 6 Paź 2016, 17:19 »
Nie ma się denerwować Robercie - ale  musisz sobie zdawać sprawę jak to wygląda ze strony zawodników i kibiców. Co każdą kolejną edycję wyścigu słyszymy jak to ma świetnie działać, że tym razem zostało poprawione - i za każdym razem działa dokładnie tak samo słabo, zwiechy są powszechne

Piszesz, że to wina serwera. Ale czy to serwer powoduje, że ileś urządzeń w czasie relacji jest zawieszonych? Ze 20 odbiorników stało na Twojej działce na Mazurach, co najmniej u 5-7 osób, których wynikami byłem zainteresowany urządzenia były zawieszone, podczas gdy inne działały normalnie.

Koszt wypożyczenia Spota nie jest aż taki przerażający, pierwsza z brzegu oferta to 20zł za dobę:
http://www.multanex.pl/pl/p/Wypozyczenie-Spot-2-Satelitarny-Lokalizator-GPS/2382

A przy hurtowej liczbie 250-300 odbiorników cena powinna być sporo niższa.

Oj Wilku :-(

Urządzenie które podałeś nadaje pozycję co 15 minut więc transmisja online zawodnika co 7km.
Posiada 3 baterie AAA a co dalej? kupić 300x 3 i rozdać zawodnikom? czy kazać kupować więcej? Trybu częściej niż co 15 min nie można zmienić. Baterie w/g sprzedawcy wystarczą na 20 godzin, czyli co pozycje 15 minut i minimum 9 baterii :-) Z Założenia urządzenie ma nadawać pozycję kilka razy dziennie na wyprawie trwającej miesiąc. Urządzenie wysyła na "jakiś serwer" i pokazuje ikonki. Serwer na żywo dla ludzi trzeba zrobić samemu :-( Tego nie zrobią.

Na wyścig wypożyczasz urządzenia od dnia pobrania do dnia zdania, musisz przydzielić zawodnikom konkretne urządzenia. Robi się: 7 dni x 20PLN = 140 netto czyli 172PLN na razie masz nadające urządzenia. plus kaucja na każde urządzenie i dodatkowe baterje . W/g mojego szacunku nawet jeśli cudem urządzenie nada się na nasze potrzeby to koszt wypożyczenia wraz z bateriami i średnią kaucją może zamknie się w 200PLN. Problem w tym że ich tyle nie mają :-(  Serwer lokalizujący wykonaj we własnym zakresie (albo zamów jeśli masz 50-100tys PLN lub wynajmij serwer mapowy w IMAGIS Emapa AutoMapa. Hosting również. Bo na razie masz ruszające się  ikonki na serwerze w Chinach.

fragment rozmowy z podanym sprzedawcą:
Ja17:11

A ile urządzeń jesteście w stanie wypożyczyć?
potrzebował bym ok 200-300
na około 6-7 dni w tym 4 doby pracy

Multanex.pl17:13
Bardzo byśmy chcieli, jednak urządzenie mamy tylko jedno.
Multanex.pl17:14
Jest dość drogie, niepopularne i kosztowne w utrzymaniu

Wilku daj namiary na większego dostawcę  SPOTA? ;-) Bardzo proszę :-) Ktokolwiek wie , albo zna niech podeśle namiary :-(

Naprawdę Wilku uważasz że wszędzie leżą lepsze urządzenia, lepsze transmisje, tańsze tylko nie wiadomo czemu org BBT  (pewnie mam jakiś interes) upiera się przy naszym systemie i ciągle wieszających się urządzeniach? :-( Przecież za 20PLN można wypożyczyć lepsze urządzenie co pokazuje piękną animację na trasie wyścigu co 15 minut:-) Jak wdrożysz się poważniej w temat to puść info:-)

Ps. A Na Warmi urządzenia włączałem przed imprezą więc tam je widziałęś i potem ostatnia włączona pozycja była w Gdańsku, i na Warmii , tam leży większość urządzeń.
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2016, 17:34 Robert1008 »

« 6 Paź 2016, 19:02 »
Urządzenie które podałeś nadaje pozycję co 15 minut więc transmisja online zawodnika co 7km.
I to zupełnie wystarcza do sensownego śledzenia

Posiada 3 baterie AAA a co dalej? kupić 300x 3 i rozdać zawodnikom? czy kazać kupować więcej? Trybu częściej niż co 15 min nie można zmienić. Baterie w/g sprzedawcy wystarczą na 20 godzin, czyli co pozycje 15 minut i minimum 9 baterii :-)
To jest przesadzone mocno. W opisie jest, że w trybie "śledzenie on-line" działa 3-7 dni. Na TCR chodziło to 6-10 dni na jednych bateriach (a były 2 AAA, nie 3AAA jak tu), później każdy zmieniał we własnym zakresie.

Naprawdę Wilku uważasz że wszędzie leżą lepsze urządzenia, lepsze transmisje, tańsze tylko nie wiadomo czemu org BBT  (pewnie mam jakiś interes) upiera się przy naszym systemie i ciągle wieszających się urządzeniach? :-( Przecież za 20PLN można wypożyczyć lepsze urządzenie co pokazuje piękną animację na trasie wyścigu co 15 minut:-) Jak wdrożysz się poważniej w temat to puść info:-)

Sprzedawcę SPOT wrzuciłem pierwszego z brzegu z google. Są też tańsze rozwiązania jak Trackcourse, który zapewnia kompleksową obsługę sporych imprez sportowych (razem ze stroną na serwerze), więc siedzi w temacie, Daniel Śmieja wspominał że to koszt koło 30zł od osoby. Tutaj przykładowa stronka z biegowego ultra Łemkowyna:
http://app.trackcourse.com/view/lut150

Wilku

1. Może dokładność co 15 minut i 7km wystarcza na MP i MRDP, ale nie ma transmisji online tylko "pokazywadełko" z animacją rowerka:-)

2. Na temat baterii mam informację od sprzedawcy

3. Firma Daniela i (Brevet 1000) o której napisałeś (przed BBT 2014 rozmawiałem z nimi) ma urządzenia co pracują albo co 15 minut a reszta to animacja jadącej ikonki którą oglądałeś, ( nie było możliwości częstego oglądania, bo serwer z mapami wisiał cały czas, lista zawodników owszem ale reszta głucha cisza im dłużej tym było gorzej, wiem dlaczego, ale to techniczne sprawy)  albo co 20s  tyle że wystarcza na na 4-5 godzin.  Na Brevecie 1000 dało się obejrzeć, ale co 15 minut animację i 1% zawodników BBT2016 widzów ...nie mam pojęcia ? Więc może i obsługują biegowe - krótkie imprezy i więcej z tego pudełka nie wycisną. (o czym grzecznie w rozmowie chłopakom wspomniałem)  Aby wystarczyło na nasze potrzeby musieli by dołożyć powerbanka 4000-5ooomAh. a to dla nich koszt i nie za bardzo chcieli.

Koszt wypożyczenia na BBT 80PLN netto pod warunkiem że obsłużą jeszcze  Pierścień i jeszcze coś w ramach wyłączności. A tak poza tym mają tylko 75 urządzeń (może coś już dokupili). Dane z urządzeń miały być przekierowane na ich serwer a potem na nasz, więc diabli wiedzą dlaczego nasza transmisja by pewnie padła? ;-)

Twój link kompleksowej obsługi pokazuje trasę i listę zawodników, coś więcej jest w tej transmisji? Kompleksowa obsługa wygląda tak że wprowadzą listę i trasę. Spytaj za ile wykonają wstawienie banera na stronę tej "transmisji" i czy w ogóle się da ?:-) Naprawdę jest z tym dużo roboty, dane o zawodniku, zdjęcia  robią gratis, czy po prostu nie ma takiej możliwości?

Ale technologia Daniela Firmy nie jest ta którą tak polecałeś?

Masz jakieś firmy jeszcze? Może faktycznie rozdają super urządzenia i transmisje za pół darmo i nie wieszają się. O! może Polska Firma ze Szwajcarii co robi RAAM i RAA w technologii którą robiliśmy na BBT którą po prostu Imagis im sprzedał? Dać Ci namiary, pogadacie o transmisjach urządzeniach i kosztach ;-)

Ps Wilku, ani nie drwię, ani się nie naśmiewam, ale proszę o listę firm z podobną technologią co nie tylko wypożycza pudełka z pozycjami na Chińskim serwerze za 20PLN, ale zrobi transmisję na żywo z prawdziwego zdarzenia , posiada wystarczająco dużo urządzeń i zapewni solidną moc pod dużą oglądalność. :-) O obsłudze urządzeń w czasie imprezy na 300 ludzi nie wspomnę, to będzie gratis?

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 6 Paź 2016, 19:31 »
Żeby było jasne, ja nie mam nic wspólnego z Trackcourse, firma ta robiła odpłatny monitoring na GMRDP i tyle.

Co do spotów to na TCR działały znakomicie, aktualizacja pozycji co 5min, przy czym były dostępne dwa serwisy z prezentacją danych:
http://trackleaders.com/transconrace16
i
http://www.frrt.org/tcrno4

pierwszy działał bez zarzutów, drugi miał ciekawsze rozwiązania jak np rysowanie trasy po drogach między poszczególnymi zarejestrowanymi pozycjami zawodnika. Niestety po kilku dniach część zawodników łapała w tym drugim systemie 30 do 60min opóźnienie w aktualizacji pozycji, przy czym w pierwszym systemie pozycja była podawana na bieżąco, bez opóźnień.

W porównaniu do Tackoursa, sposób wizualizacji pozycji zawodników na TCR był o 10 razy lepszy.

Co do systemu BBT nie mogę się wypowiadać, jadąc nie miałem możliwości śledzenia strony. Ale wiem, że na powrocie mój nadajnik nie działał (moja pozycja pojawiła się dopiero w okolicach Wolina)

« 6 Paź 2016, 20:12 »
Żeby było jasne, ja nie mam nic wspólnego z Trackcourse, firma ta robiła odpłatny monitoring na GMRDP i tyle.

Co do spotów to na TCR działały znakomicie, aktualizacja pozycji co 5min, przy czym były dostępne dwa serwisy z prezentacją danych:
http://trackleaders.com/transconrace16
i
http://www.frrt.org/tcrno4

pierwszy działał bez zarzutów, drugi miał ciekawsze rozwiązania jak np rysowanie trasy po drogach między poszczególnymi zarejestrowanymi pozycjami zawodnika. Niestety po kilku dniach część zawodników łapała w tym drugim systemie 30 do 60min opóźnienie w aktualizacji pozycji, przy czym w pierwszym systemie pozycja była podawana na bieżąco, bez opóźnień.

W porównaniu do Tackoursa, sposób wizualizacji pozycji zawodników na TCR był o 10 razy lepszy.

Co do systemu BBT nie mogę się wypowiadać, jadąc nie miałem możliwości śledzenia strony. Ale wiem, że na powrocie mój nadajnik nie działał (moja pozycja pojawiła się dopiero w okolicach Wolina)

Wigor, raczej nie oczekuję podawania mi błędów co do BBT, bo w każdym systemie/urządzeniu coś się znajdzie, nawet to czego widzowie nie widzą, ale proszę podanie porównywalnego systemu z specyfikacją jakiś szacunkowych  kosztów. Jakieś koszty systemu jak TCR? (urządzenia z pozycjami co 15-30s, hosting reagujący na obciążenie oglądalności, serwis do oglądania dla ludzi, obsługa przed i w czasie imprezy)? Dzwonisz do organizatorów TCR pytasz panowie za ile zrobicie mi podobną transmisję w MRDB? Jakieś konta dla zawodników do fotek, danych, czy na tydzień przed imprezą puścimy emaila z listą? itp. itd

Wiem że można zrobić i pokazywanie pozycji zawodników którą sami sobie wyślą smsem, i będzie fajnie, (a jak nie wyślą bo im się nie chce to będzie mniej fajnie) można zrobić transmisję online przez telefon obrazu przez google na żywo, ale jednak gdy impreza jest duża a oglądających bardzo dużo, to nie da się zastosować gadżetów :-)

Jest potrzeba rzeczowych opinii: do kogo uderzyć aby zrobił coś porządnego? Wilk rzucił pierwszą firmę z brzegu i co? super, tanio, ale mają 1 ( jedną sztukę) może zapytajmy TCR skąd mają i za ile? może za reklamę dostali?
Pudełeczko za 20PLN za dobę netto to dopiero początek, potem zaczynają się schody

« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2016, 20:17 Robert1008 »

« 6 Paź 2016, 21:03 »
1. Może dokładność co 15 minut i 7km wystarcza na MP i MRDP, ale nie ma transmisji online tylko "pokazywadełko" z animacją rowerka:-)

Tylko warto mierzyć siły na zamiary. Może warto mieć aktualizację zawodnika raz na 15min - ale w działającym dobrze systemie, niż mieć aktualizację znacznie częstszą, która notorycznie się zawiesza i w której znacząca część zawodników ma problemy z prawidłowym działaniem urządzeń. Bo co z tego, że mamy znacznie częstszą aktualizację - jak to nie działa jak powinno? Po co nam rzeczywiste on-line, co jest złego, że rowerek pokazuje pozycję i zmienia się jedynie co te 10-15min? Tak było na TCR przecież i relacja zbierała doskonałe recenzje, śledzący wcale częstszej aktualizacji nie potrzebowali.

Nie ja jestem organizatorem BBT i nie do mnie należy załatwianie śledzenia. Ale jako współorganizator innych ultra wychodzę z założenia, że skoro nie stać nas na dobrze działającą relację z wyższej półki jaka była np. na TCR - to na wyścigu załatwiamy taką relację on-line, która się sprawdza i która dobrze działa, niezawodność jest podstawą. A relacja sms jest bardzo ok, tania i prosta; może i toporna, ale nawet jadąc wyścig byłem się w stanie orientować kto prowadzi, jaką ma przewagę, czy znajomi są blisko, gdzie kto nocuje itd. - wszystkie kluczowe informacje o przebiegu wyścigu. A w systemie BBT jest dużo więcej wodotrysków - ale tych najważniejszych informacji niestety nie da się w sensowny sposób sprawdzić, bo jest mnóstwo błędów i nieregularnych zawieszeń poszczególnych zawodników. A na komórce działa bardzo powoli, ciężko cokolwiek sprawdzić, mi działało jedynie podsumowanie konkretnych osób, u których części odbiorniki i tak nie działały.

Ty jesteś organizatorem BBT Robercie - tak więc Ty wybierasz drogę, którą idzie wyścig i jaki jest typ relacji on-line. Ja mogę tylko przedstawić swoją prywatną opinię jako zawodnika i kibica, z którą przecież nie musisz się zgadzać, możesz mieć zupełnie inną wizję tej relacji. I ja uważam relację sms za lepszą niż to co było na BBT. Prawda, że jest dużo prostsza - ale jest niezawodna i skuteczna. Dla mnie zadaniem relacji jest ustalenie sytuacji na wyścigu. W tym systemie sms jestem w stanie powiedzieć dokładnie jaka jest ta sytuacja, oczywiście nie w każdej chwili, ale wystarczy mi by wiedzieć co te 60-80km. A w systemie BBT choć mam aktualizację znacznie częstszą - nie jestem w stanie rzeczowo powiedzieć kto jest na którym miejscu, bo jest za dużo zwiech by to ustalić. Stanie na relacji ktoś z czołówki - to nigdy nie wiem czy odpoczywa, czy ma poważną awarię, czy też się zawiesił odbiornik.

Dalej opiniujesz usterki monitorowania BBT zamiast odpowiedzieć:

1. Ile wynosiła opłata startowa TCR  i co otrzymałeś w ramach pakietu.
2. Jakie inne Systemy SPot sugerujesz i ile one kosztują? Dlaczego uważasz że nas nie stać,  ani nie mam szans załatwić sponsora transmisji? Ale trzeba znać koszt!
3. Podałeś 1 firmę która tanio robi, ale nie ma urządzeń, a jednocześnie  dajesz do zrozumienia że pozycje SMS przy 300 zawodnikach dadzą wgląd w sytuację? żartujesz?
4. Jak na forum padła opinia przesunięcia startu BBT 2018 z piątku 20 na starą godzinę, poza indywidualnymi odczuciami które są trochę subiektywne, że może ktoś lubi nocą a ktoś inny nie, to padła konkretna symulacja/analiza i to wystarcza do podjęcia decyzji. No chyba że otwieramy po piwku i do rana pogadamy co jest ble a co cacy i rozejdziemy się zgodnie do domów ;-)
5. Wolę mieć pozycje co 10 s w działającym systemie, a nie sygnalizację dymną bo ona działa i na nią nas stać :-) (tak mieliśmy w 2012 ale system nie działał pod "słuszną" przeglądarką ;-) chociaż za rok w RAAM działał dokładnie ten sam system;-)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Paź 2016, 22:01 »
Może warto zrezygnować z pewnych rzeczy by obecne serwery były w stanie prezentować wizualizacje w sposób stabilny. Jeszcze do dziś dostaje pytania od osób, które oglądały bbt i pytały się co się
stało, że zniknąłem. Dla mnie jako kibica najważniejsza jest to by wiedzieć kto i gdzie jest w danej chwili przez cały bbt nawet jeśli te dane miałyby być odświeżane co minutę niż coś co nie spełnia swojej roli. Przesiedzialem w nocy na mecie podczas Tour de Pomorze oraz bbtour2016 i nejsmutniejsze było dla mnie to, że przychodziły do mnie rodziny/znajomi zawodników i pytali się gdzie on jest a ja wiedziałem tyle co oni.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 6 Paź 2016, 22:08 »
Wcześniej w W crash testach przy włączonych 300 urządzeniach co 25s i obciążeniu max ilością symulowanych oglądających obciążenie wynosiło 5-7% W pierwszym dniu transmisji wynosiło ponad 100% (serwer wirtualny tyle może) w drugim dniu 250%

Możesz zdradzić jaki rząd wielkości osiągnęła grupa oglądających? Albo na jakim obciążeniu testowaliście?

Osiągnęliście wiele, jeśli chodzi o czas działania i sprawność lokalizatorów i macie ogarniętą chyba najtrudniejszą część całego systemu. Ale zebrane dane trzeba jeszcze pokazać. Mam wrażenie, że coś jest nie tak po stronie webowej i można by to choć trochę zoptymalizować.

Wizualizacja na stronie nie musi być na bieżąco, może mieć opóźnienia nawet liczone w minutach. To zawsze lepsze niż kompletny pad serwera. A tu pewnie jest pole do zaoszczędzenia na zapytaniach do bazy i na ilości serwowanych danych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum