Autor Wątek: BBTour 2018  (Przeczytany 103039 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: BBTour 2018
« 28 Sie 2018, 20:23 »
Ja to rozumiem ale mało kto może przenieść treningi na porę nocną czy spać w dzień. Dla większości jest to utrudnienie i to spore. Chyba wszyscy piątkowicze, z którymi rozmawiałem, podali właśnie limit jako powód takiego wyboru.

Start wieczorny ułatwia organizację imprezy ale nie udział w niej.

No ale to org przeanalizuje wyniki i podejmie decyzję.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 28 Sie 2018, 20:30 »
Nie rozumiem, ruszają wcześniej i mają więcej czasu? Toż to można ruszyć wieczorem, po 5km przespać się 5h i ma się limit 65 a jedzie się jak ci co ruszają rano...

Dopisek: ok rozumiem, w piątek powinni ruszyć słabsi?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 28 Sie 2018, 20:47 »
Nocleg 5h to nie tylko sen, ale i związana z tym logistyka. Odejmij godzinę. Chyba wszyscy wiemy jak człowiek "wysypia" się w takim czasie. Lepiej już jechać i ten nocleg odłożyć na drugą noc, gdy jest dużo bardziej potrzebny.

Tak, wygląda na to, że piątek jest dla słabszych, tych co pierwszy raz, niepewnych formy, itd. Za dłuższy limit płacą innym utrudnieniem, chyba dość dotkliwym.

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 28 Sie 2018, 21:42 »
Startując o 6 rano 60 godzin wypada o godzinie 12 po 2 nocach
Startując o 20ej 70 godzin wypada o 18 ale po 3 nocach.

Jadąc w pierwszym wariancie pierwszą noc pojedziesz - drugą kimniesz się troszkę i jako (zwłoki/rześki) dojedziesz do mety.
W drugim wariancie masz do przeżycia 3 noce. Jeśli ktoś nie pracuje w trybie zmianowym myślę że może być trudno oszukać organizm.
Jestem nocny marek ale na dłuższą mete w dzień człowiek działa poprostu lepiej - natury nie przeskoczysz.

W wariancie drugim jeśli nawet prześpisz dodatkowe 10 godzin na drugiej/trzeciej nocce to efekt jest taki że... masz 60 godzin.
Podsumowując - wyścig skrócił się do 60 godzin (z 70)

Rozumiem że chętnych przybywa i "każdy chciałby o 6 i 70 godzin" a wszystkich na raz puścić nie można.
Może warto pomyśleć nad startem o dobę wcześniej (byłoby po równo). Albo zrobić imprezę co roku (np. z możliwością startu co dwa lata)
albo utworzyć BBTour bis (skoro w tym zaczyna być ciasno)

No... nie znam się to się wypowiedziałem ;)
Myślę że głos powinny bardziej zabrać osoby które startowały na noc.

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
« 28 Sie 2018, 21:44 »
Ja jechałem jako debiutant i świadomie wybrałem start poranny.
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 28 Sie 2018, 22:38 »
. wieczorny start jest dobry, tylko trzeba się do tego odpowiednio przygotować... nie chodzi tylko o odpoczynek przed startem  ale o jeżdżenie treningów w nocy ...  .

Wieczorny start to w moim odczuciu inna dyscyplina sportowa...

Przez tydzień odwracałem nawyki żywieniowe, dostosowywalem godziny spania, wreszcie olałem odprawę i masę dokładając kolejne godziny drzemki aby mimo wszystko kompletnie "odjechać" nad Pilicą. Nie jestem zawodowcem ale moge też powiedzieć, że źle jeżdżę w nocy tudzież ogólnie, że jeżdżę slabo...

Wieczorny start to nie tylko dwa poranki. Natezenie ruchu na DK10 od Wyrzysku do Nakła oraz w okolicach Solca i Torunia w sobotnie przed i popołudnie jest koszmarne. Weżmy pod uwagę kończące się wakacje i powroty z wakacji.
Nie wiem czy coś bardziej zryło mi psychikę na jakimkolwiek wcześniejszym wyscigu!

Sam sobie zgotowalem ten los, trudno... Zaprotestuję jednak jeżeli ktoś chcialby doszukiwać się w tym rozwiązaniu sprawiedliwości albo racjonalności. Słabszy na tym rozwiązaniu dwa razy straci.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 29 Sie 2018, 00:12 »
Przy nadmiernej ilości chętnych, pierwszeństwo i ułatwienia będą mieli ci szybsi. Nie ma równości na świecie. Kto wie, może z czasem limit zmniejszy się do 50h, i ukończenie wyścigu będzie już niezłym osiągnięciem. Przy limicie 72h, i porannym starcie w sobotę jak to bywało w latach poprzednich, na pewno jest to osiągnięcie, ale chcąc zrobić 330km na dzień, to można pocisnąć mocno za dnia, przespać się dobre 6h w nocy, i dojechać w limicie. Jak ktoś jest znacznie słabszy musi zarywać noce. Jak ktoś (np ja) łapie w połowie trasy kontuzje, to się i tak jakoś dotoczy (odpowiednio w 50 i 60h).
Przy krótszym limicie odstrzeliłoby się tych słabszych, i tych kontuzjowanych. Może to i dobra droga? Choć org więcej zarobi na coraz większej masowości imprezy, niż ograniczeniu jej liczebności. Wszak co roku te 50 osób więcej jest na liście.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 29 Sie 2018, 08:52 »
Jeśli chodzi o limity na przyszłość, to na pewno Robert podejmie decyzję na podstawie analizy wyników (robił tak w kolejnych latach, gdy - jeszcze przy starcie tylko porannym, jak było w poprzednich edycjach - powoli skracał limit).

Na razie, jeśli chodzi o tę edycję, zasady były proste i wpisane w regulaminie: limit 70 h przy starcie w piątek, 60 - przy starcie w sobotę.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna chilliczyli

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 02.02.2017
« 29 Sie 2018, 09:43 »
Myślę, że każdy wyciągnie swoje wnioski.
Mój wniosek jest taki, że start wieczorem był błędem, ale startując pierwszy raz zwyczajnie bałem się, czy zmieszczę się w limicie, więc startując wieczorem teoretycznie zyskiwałem tych parę godzin. W praktyce jednak organizmu nie przestawisz i nie oszukasz, więc skończyło się zupełnym odcięciem po 24 godzinach i 600km, których nie byłem już w stanie załatać godzinną drzemką. Z perspektywy tego doświadczenia mam wrażenie, że startując rano całość można spokojnie zrobić w 48h z godzinną drzemką.

Offline Mężczyzna rosiek

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 31.08.2015
« 29 Sie 2018, 11:16 »
Cześć,
A ja zmieniając lekko temat chciałbym podziękować oczywiście organizatorom za rajd i możliwość startu... Wszystkim obsługującym rajd jak i poszczególne PK za wyrozumiałość, zaangażowanie i serdeczne podejście dla znużonych zapaleńców rowerowych... A startującym za rywalizację i współudział w bractwie potu, bólu a czasami i krwi...
No i WIELKIE GRATULACJE dla BOGDANA i AGATY - kosmiczna dwójka...

rosiek

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 29 Sie 2018, 11:36 »
Startowałem w piątek wieczorem - wg mnie, biorąc pod uwagę brak formy, była to bardzo dobra decyzja. Akurat nocna jazda nie jest dla mnie jakimś dużym problemem :) - przynajmniej ruch samochodowy mniejszy.
Gratuluję wszystkim uczestnikom!
PS. Wy też macie za małe spodenki BBT? Ja wziąłem XL i są za małe, a wszystkie moje spodenki mają rozmiar XL i są OK.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 29 Sie 2018, 12:01 »
W grupie na fejsie rozgorzała dyskusja o spodenkach. Wychodzi na to, że większość (wszystkie?) spodenki mają za krótkie szelki... Odpowiedzi Roberta jeszcze brak.

Myślę, że każdy wyciągnie swoje wnioski.
Mój wniosek jest taki, że start wieczorem był błędem, ale startując pierwszy raz zwyczajnie bałem się, czy zmieszczę się w limicie, więc startując wieczorem teoretycznie zyskiwałem tych parę godzin. W praktyce jednak organizmu nie przestawisz i nie oszukasz, więc skończyło się zupełnym odcięciem po 24 godzinach i 600km, których nie byłem już w stanie załatać godzinną drzemką. Z perspektywy tego doświadczenia mam wrażenie, że startując rano całość można spokojnie zrobić w 48h z godzinną drzemką.
Czy tak spokojnie, to się okaże w kolejnej edycji :) Jak to porzekadło naszych pradziadów mówi - BBtour zaczyna się po 700km ;) Niejeden ostatnie 300km jedzie tyle samo, co pierwsze 700...
Do tego w tym roku był chyba bardzo dobry wiatr, hm? Na takim dystansie, wiatr ma duży wpływ na wynik.

Ja na pierwszej swojej edycji pojechałem 48:32, i też mi się wydawało, że bez problemu pojadę szybciej następnym razem. Kolejne dwa starty to sporo gorszy czas  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna chilliczyli

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 02.02.2017
« 29 Sie 2018, 12:52 »
Kilka obrazków z BBT
https://youtu.be/UNjhN4IDaR8

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 29 Sie 2018, 13:13 »
Do tego w tym roku był chyba bardzo dobry wiatr, hm?

Na Pomorzu wiało sporo z boku lub ze skosu w pysk. Na noc ucichło. Około 600km zaczął się wiatr w plecy połączony z deszczem.

Największą pomoc ze strony wiatru odczułem w okolicach Radomia i Tarnobrzegu.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 29 Sie 2018, 14:24 »
W grupie na fejsie rozgorzała dyskusja o spodenkach. Wychodzi na to, że większość (wszystkie?) spodenki mają za krótkie szelki... Odpowiedzi Roberta jeszcze brak.
W moich szelki też są zdecydowanie za krótkie...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum