Autor Wątek: BBTour 2018  (Przeczytany 99296 razy)

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
Odp: BBTour 2018
« 7 Paź 2016, 00:33 »

Nie żartuję, dobrze skonfigurowany system sms da wgląd w sytuację nawet przy 300 osobach, na GMRDP było coś koło 70 osób i działało to bardzo sprawnie. Taki dobrze skonfigurowany system działa tak, że robi automatyczne podsumowanie na każdym punkcie kontrolnym z którego wszyscy wysyłają SMS. Oczywiście nie jest to śledzenie dokładne, bo sytuacja będzie znana tylko na punktach, ale za to będzie to sytuacja pewna na 99%.

Może zastąpić pieczątki na punktach obowiązkiem wysłania sms? To doskonale sprawdziło się na MPP (a chyba także na MP, choć tu byłem tylko obserwatorem).
Przede wszystkim odzwierciedla to dość wiernie sytuacje na punktach; w relacji online na BB podsumowania były nierzetelne (nie uwzględniało wielu zawodników), na Pierścieniu to była katastrofa (subiektywnie - to mnie nie było przez większość trasy).

Offline Mężczyzna Robert1008

• Miasto: Świękitki
  • Na forum od: 08.01.2015
« 7 Paź 2016, 06:49 »
hej
Co 2 lata dość szczegółowo opisuję działanie różnych wariantów systemu więc przypomnę w skrócie:

1. Opcja w której zawodnicy sami wyślą smsa że są na PK - działa, a ikonka pojawia się w miejscu PK. Ma być? Nie wymaga nawet obsługi PK. Wszystko jest gotowe i sprawdzone, tylko na BBT trudno było przeforsować tą wersję. Nic nie trzeba wozić a portal będzie ten sam.
2. Opcja w której tylko obsługa techniczna odznacza w systemie że dany numer zawodnika jest właśnie na PK jest i działa dobrze . Ma być? wymaga tylko kogoś do obsługi klikania że oto dojechał nr 5. Zaznaczenie powoduje odznaczenie ikonki na konkretnym PK i zarejestrowanie jego czasu. Wszystko jest gotowe i sprawdzone, portal ten sam. Ma być?
3. Opcja w której urządzenie wyśle co 15 minut pozycję a resztę domaluje się animację. Jak obsługa kliknie że dojechał to ikonka się przesuwa na właściwe PK. (gotowe, działa) Ma być?
4. Opcja w której system emituje pozycje co 10s i wszystko działa, ale "trochę waży" i jest pod SilverLightem. ma być?
5. Albo opcja z BBT w której nic nie działa i nikt nie wie gdzie kto jest :-)

Problem w tym że każda opcja to inne problemy.

ad 1.  Jak zmusić 10 pierwszych grup do zatrzymania się na PK i wysłanie smsa, skoro mają kłopot stanąć i podbić książeczkę lub postawić ptaszka na liście. (chętnie sprawdzimy na P1000J jak Agata :-) zatrzymuje się na PK i pisze smsa, a potem Krzysiek Łańcucki z piękną żoną ;-) Co innego jak ktoś siedzi na obiadku w zajeździe przed Kielcami, to z nudów puści smsa ;-) W tej opcji mamy nawet legitymacje klubowiczów z procesorem do podbicia na PK.
ad 2.  Wymaga tylko dodatkowego 1 człowieka. Ale ilość chętnych do pomocy to przecież nigdy nie był kłopot? ;-) Nawet nie potrzeba urządzenia, czy telefonu do smsów.
ad 3. Można puścić co 15 minut GPS i resztę rysować na podstawie przewidywanych pozycji, ale osoby stojące na drodze uznają że nie ma zawodnika tam gdzie powinien być i system jest do d..:-)
ad 4.  Drogo, ciężko i ciągle na ostatnią chwilę, kłębek nerwów który usiłuje korygować jeszcze działalność 2 dodatkowych firm pomagających :-(
ad 5.  A może lepiej sprawdzić dlaczego się zawiesza? Rozesłać po zawodnikach zapisanych na kolejną edycję po 1 urządzeniu, niech jeżdżą, testują na wycieczkach, zawieszają się i poprawiamy, upgrad softu można robić zdalnie. mamy 1 rok do P1000J i 2 lata do kolejnego BBT , 300 urządzeń leży na półce, system działa. Projekt urządzenia wykonał aktualny rekordzista BBT SOLO na co dzień elektronik, a same urządzenia jego firma w ramach normalnej produkcji. Można dać do malutkich dedykowanych pudełeczek ze światełkiem które żre prąd, ale to podraża GPSA :-)

Ktoś się pisze do testów? Będzie miał swoje indywidualne konto, jak zechce to poda PIN do oglądania dla wybranych osób i nie będą wtedy dzwonić : "gdzie jesteś.." :-)

To już tyle w temacie wyższości jednych świąt nad drugimi :-)

1. Pieczątki to dokument zawodnika udawadniający w razie problemów że jechał i pamiątka (smsy to nie pamiątka :-)
2. Lista startowa na PK to dokument dla Sędziego że zawodnik świadomie sam: dotarł, podpisał się, wpisał godzinę przyjazdu gdyby zagubił książeczkę"  Wszystko inne może sobie działać lub nie ;-)

dobra lecę do szpitala :-)

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 7 Paź 2016, 11:01 »
W tym roku śledziłem dokładnie, dużo i regularnieo  wyniki na MPP na podstawie wysyłanych sms. Działało poprawnie,ale nie idealnie, bo jeden z zawodników wysyłał sms w złym formacie i o ile sms się pojawiały, to juz do  tabeli wyników się nie przenosiły ( a był to zawodnik z pierwszej 10-ki). Wysłałem nawet sms w tej sprawie na telefony Organizatorów,aby ręcznie to skorygować,ale nikt tego nie robił( byc może system nie dopuszczał takiej ingerencji). Byli też zawodnicy ( między innymi Wilk+ Kot), którzy pojawili się na jednym z końcowych punktów "na nocleg", a sms wysłali kilka godzin poźniej jak sie wyspali i ruszyli dalej. Przy paru zawodnikach (39), było to jakoś do ogarniecia, ibyło widać kto prowadzi,ale przy 300 osobach  będzie to trudne.
Wyniki będą prawdziwe przy takim systemie jeśli każdy wysyłanie sms potraktuje poważnie i wyśle wtedy kiedy trzeba  czyli dokładnie na punkcie. A co kiedy brak zasięgu sieci, brak baterii, zgubiony telefon ?
P.S.: Na MP widziałem jak Hipka z PK nr 1 śle sms jadąc na rowerze, bez zatrzymywania się.
;

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Paź 2016, 13:17 »
ad 2.  Wymaga tylko dodatkowego 1 człowieka. Ale ilość chętnych do pomocy to przecież nigdy nie był kłopot? ;-) Nawet nie potrzeba urządzenia, czy telefonu do smsów.

Jeśli są problemy kadrowe to może książeczkę zastąpiłaby karta zbliżeniowa, którą trzeba by odbić w każdym PK?!

Offline Mężczyzna Robert1008

• Miasto: Świękitki
  • Na forum od: 08.01.2015
« 7 Paź 2016, 14:17 »
Z 100 szt może i więcej klubowiczów ma nawet takie legitymacje klubu 1008 :-) Są w różnych kolorach. Zamawiając legitymacje kazałem wgrać chipa aby w razie czego personalizować na takie urządzenia. tak na przyszłość, aby korzystając z czytnika od razu rejestrować się na PK. Gotowe, sprawdzone, działa :-) ale co z pamiątką? talonami, fotkami na Fb? ;-) Tylko że tam działa to bezobsługowo z wyjątkiem ustawienia urządzenia i pilnowania , a potem zabraniu z PK

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 7 Paź 2016, 14:23 »
Ja wiem, czy naprawdę tak dużo osób zachowuje te książeczki na pamiątkę?
A z drugiej strony, gdy pada deszcz, to papierowa książeczka staje się dodatkowym problemem.

Plastikowe karty RFID zdecydowanie byłyby rozwiązaniem wygodniejszym dla zawodników.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 7 Paź 2016, 14:32 »
Też się zastanawiam ilu osobom zależy na tej pamiątce?!

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Na forum od: 01.06.2014
« 7 Paź 2016, 14:33 »
Robert,
Ja tu widzę 3 obszary, które można zaadresować, żeby poprawić działanie całego systemu monitoringu.

1) Połączenie urządzeń z siecią komórkową.
W ostatnich edycjach doszedł też temat aktywacji urządzeń lokalizujących na starcie i wizualizacja ich pozycji w trasie. Jest tak, że na trasie jednocześnie do BTS nie dopcha się więcej niż 15 szt.urządzeń/telefonów. Na starcie aktywujemy kolejną grupę  5-6 urządzeń (3 grupę) po odjechaniu pierwszej grupy, inaczej zawodnik "nie wystartuje" na "starcie" a dopiero na pierwszym PK ;-) To takie techniczne sprawy ale również ważne dla samej transmisji.
To mi się nie bardzo układa w głowie, bo nawet pod jedną bazówką 15 użytkowników włączających jednocześnie telefony nie stanowi problemu. Być może jest to kwestia konfiguracji urządzenia, serwera, ewentualnie sieci. Tak czy siak - warto zrozumieć mechanizm i mieć możliwość obejścia tego ograniczenia. Można byłoby startować w większych grupach, z mniejszymi odstępami itd.
Mogę pomóc w takich testach.

2) Strona internetowa
Ale zebrane dane trzeba jeszcze pokazać. Mam wrażenie, że coś jest nie tak po stronie webowej i można by to choć trochę zoptymalizować.
Wizualizacja na stronie nie musi być na bieżąco, może mieć opóźnienia nawet liczone w minutach. To zawsze lepsze niż kompletny pad serwera. A tu pewnie jest pole do zaoszczędzenia na zapytaniach do bazy i na ilości serwowanych danych.
Tu jest kolejna oferta pomocy. Optymalizacja systemu = mniejsza zasobożerność a większa dostępność dla użytkowników (obserwujących)

3) Nadzór nad systemem i jego zawartością w czasie zawodów
Jakieś "pierdoły" typu nie ten numerek jedzie pod prąd to moja wina :-( i tylko prośba o wsparcie kadrowe online na czas kolejnego BBT ;-) a będzie dobrze.
No i niestety te "pierdoły" najbardziej zaważyły na wizerunku. To, że serwery padły ludzie zrozumieją ale że nie da się przypiąć właściwego numeru urządzenia do odpowiedniego zawodnika to już nie. Dlatego muszą być osoby 24/7 pełniące nadzór i dokonujące zmian gdzie trzeba. Na szczęście ten problem masz rozpoznany ;)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 7 Paź 2016, 14:35 »
Przy paru zawodnikach (39), było to jakoś do ogarniecia, ibyło widać kto prowadzi,ale przy 300 osobach  będzie to trudne.
Wyniki będą prawdziwe przy takim systemie jeśli każdy wysyłanie sms potraktuje poważnie i wyśle wtedy kiedy trzeba  czyli dokładnie na punkcie. A co kiedy brak zasięgu sieci, brak baterii, zgubiony telefon ?

z tego co wiem to można wygenerować zbiorcze podsumowanie danego PK ,wtedy widać kto i kiedy zaliczył dany PK.

P.S.: Na MP widziałem jak Hipka z PK nr 1 śle sms jadąc na rowerze, bez zatrzymywania się.

czy to jest oficjalny protest /donos ? ;D

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 7 Paź 2016, 14:55 »
czy to jest oficjalny protest /donos ? ;D

Regulamin MP (tzn. komunikat techniczny dot. relacji sms tak naprawdę) nie nakazuje zatrzymywania się by wysłać sms. W sumie jest to spora zaleta tego systemu i nawet ja na jednym punkcie w tym roku "słałem bez zatrzymania" więc nie jest to jakaś koks-szoszońska fanaberia.  ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Paź 2016, 14:56 »
5. Albo opcja z BBT w której nic nie działa i nikt nie wie gdzie kto jest :-)
To już przechodziliśmy na powrotnej trasie. Trochę żon było lekko zdenerwowanych...

chętnie sprawdzimy na P1000J jak Agata :-) zatrzymuje się na PK i pisze smsa
A w regulaminie dopiszesz, że trzeba stać? Bo wiesz:
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

3. Opcja w której urządzenie wyśle co 15 minut pozycję a resztę domaluje się animację. Jak obsługa kliknie że dojechał to ikonka się przesuwa na właściwe PK. (gotowe, działa) Ma być?
ad 3. Można puścić co 15 minut GPS i resztę rysować na podstawie przewidywanych pozycji, ale osoby stojące na drodze uznają że nie ma zawodnika tam gdzie powinien być i system jest do d..:-)
Po co animację? Wystarczy informacja na górze, że jest to pozycja z godziny X, a następne odświeżenie pozycji za: [MM:SS].

I mamy dzięki temu odciążenie serwera, bo pozostawiona sama sobie strona strzela do serwera kilka razy na godzinę, a nie... ile? Kilka razy na sekundę?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 7 Paź 2016, 14:56 »
To największy plus podbicia smsem, że nie trzeba się zatrzymywać.

Offline Kobieta Hipcia

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 10.06.2014
« 7 Paź 2016, 14:58 »

Małe sprostowanie: akurat na PK1 się zatrzymałam.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 7 Paź 2016, 15:05 »
Tu jest kolejna oferta pomocy. Optymalizacja systemu = mniejsza zasobożerność a większa dostępność dla użytkowników (obserwujących)

Tak, mogę rzucić okiem, jeśli to jakaś w miarę znana mi technologia. W najbliższych miesiącach moje moce przerobowe są zajęte i naprawdę czasu mam tylko na rzut okiem, ale projekt jest dla mnie bardzo ciekawy, a to najlepszy motywator.

Jak zmusić? Wprowadzić karę 15-30min za brak każdego sms i ją egzekwować.

Sprawa monitoringu stoi na krawędzi przepaści. Na szczęście jest pomysł jak wykonać wielki krok naprzód.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Paź 2016, 15:10 »
Sprawa monitoringu stoi na krawędzi przepaści. Na szczęście jest pomysł jak wykonać wielki krok naprzód.
Oho, Emes usłyszał, ze ktoś chce go za coś karać. Do boju!

martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum