Nie żartuję, dobrze skonfigurowany system sms da wgląd w sytuację nawet przy 300 osobach, na GMRDP było coś koło 70 osób i działało to bardzo sprawnie. Taki dobrze skonfigurowany system działa tak, że robi automatyczne podsumowanie na każdym punkcie kontrolnym z którego wszyscy wysyłają SMS. Oczywiście nie jest to śledzenie dokładne, bo sytuacja będzie znana tylko na punktach, ale za to będzie to sytuacja pewna na 99%.
ad 2. Wymaga tylko dodatkowego 1 człowieka. Ale ilość chętnych do pomocy to przecież nigdy nie był kłopot? ;-) Nawet nie potrzeba urządzenia, czy telefonu do smsów.
W ostatnich edycjach doszedł też temat aktywacji urządzeń lokalizujących na starcie i wizualizacja ich pozycji w trasie. Jest tak, że na trasie jednocześnie do BTS nie dopcha się więcej niż 15 szt.urządzeń/telefonów. Na starcie aktywujemy kolejną grupę 5-6 urządzeń (3 grupę) po odjechaniu pierwszej grupy, inaczej zawodnik "nie wystartuje" na "starcie" a dopiero na pierwszym PK ;-) To takie techniczne sprawy ale również ważne dla samej transmisji.
Ale zebrane dane trzeba jeszcze pokazać. Mam wrażenie, że coś jest nie tak po stronie webowej i można by to choć trochę zoptymalizować.Wizualizacja na stronie nie musi być na bieżąco, może mieć opóźnienia nawet liczone w minutach. To zawsze lepsze niż kompletny pad serwera. A tu pewnie jest pole do zaoszczędzenia na zapytaniach do bazy i na ilości serwowanych danych.
Jakieś "pierdoły" typu nie ten numerek jedzie pod prąd to moja wina :-( i tylko prośba o wsparcie kadrowe online na czas kolejnego BBT ;-) a będzie dobrze.
Przy paru zawodnikach (39), było to jakoś do ogarniecia, ibyło widać kto prowadzi,ale przy 300 osobach będzie to trudne.Wyniki będą prawdziwe przy takim systemie jeśli każdy wysyłanie sms potraktuje poważnie i wyśle wtedy kiedy trzeba czyli dokładnie na punkcie. A co kiedy brak zasięgu sieci, brak baterii, zgubiony telefon ?
P.S.: Na MP widziałem jak Hipka z PK nr 1 śle sms jadąc na rowerze, bez zatrzymywania się.
czy to jest oficjalny protest /donos ?
5. Albo opcja z BBT w której nic nie działa i nikt nie wie gdzie kto jest :-)
chętnie sprawdzimy na P1000J jak Agata :-) zatrzymuje się na PK i pisze smsa
Na MP widziałem jak Hipka z PK nr 1 śle sms jadąc na rowerze, bez zatrzymywania się.
3. Opcja w której urządzenie wyśle co 15 minut pozycję a resztę domaluje się animację. Jak obsługa kliknie że dojechał to ikonka się przesuwa na właściwe PK. (gotowe, działa) Ma być?
ad 3. Można puścić co 15 minut GPS i resztę rysować na podstawie przewidywanych pozycji, ale osoby stojące na drodze uznają że nie ma zawodnika tam gdzie powinien być i system jest do d..:-)
Tu jest kolejna oferta pomocy. Optymalizacja systemu = mniejsza zasobożerność a większa dostępność dla użytkowników (obserwujących)
Jak zmusić? Wprowadzić karę 15-30min za brak każdego sms i ją egzekwować.
Sprawa monitoringu stoi na krawędzi przepaści. Na szczęście jest pomysł jak wykonać wielki krok naprzód.