Autor Wątek: BBTour 2018  (Przeczytany 99306 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: BBTour 2018
« 30 Sie 2018, 22:54 »
Ale kto miał zareagować? Z tego co mi mówiono, sprawców zatrzymała kolejna grupa zawodników.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 30 Sie 2018, 23:23 »
Ponawiam propozycję. 41h Hipci. Stary rekord. Nie bądźcie hipokrytami, baby nie objedziecie?
Ja drugi raz kończę na 600 km. Może dystans skrócimy? Zróbcie to dla mnie, co?

Mnie pasuje. Nie każdy musi ukończyć BBT na dystansie 1008 km...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

RDK

• Gość
« 31 Sie 2018, 05:33 »
Ja drugi raz kończę na 600 km. Może dystans skrócimy? Zróbcie to dla mnie, co?
Bez sensu miejsce wybrałeś, bo albo Pilica, albo Drzewiczka. Czyli nawet nie pasuje pod drugie B.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 31 Sie 2018, 07:26 »
Uff. Dobrnąłem do tego miejsca w dyskusji.
Z jednej strony chcecie By Było Trudno a z dugiej ma być łatwo.

Teraz moja propozycja na kolejnà edycję: Bałtyk Bieszczady Zimą.
Bez punktöw żywieniowych, ze wspólnym startem, limit czasowy 108 godzin.
Start 30.12 .
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 31 Sie 2018, 08:52 »
Swoją drogą ciekawa sprawa, bo narzędzie faktycznie byłoby uziemione na czas całego procesu, taka pierwsza wymierna kara dla właściciela samochodu :)

Widzę, wielkie parcie na kary pozakodeksowe... Jak już wspomniał Borafu stosowanie środków zabezpieczających w procesie karnym nie jest przynajmniej teroretycznie karą. Zabezpieczenie dowodów o ile nie jest niezbędne dla śledztwa czy dochodzenia miałoby też taki charakter i dlatego byłoby błędem prokuratury... Kodeks zawiera wystarczający katalog kar, które stosuje się po procesie umożliwiając oskarżonym skorzystanie ze zdobyczy cywilizacyjnych w postaci gwarancji uczciwości procesu i uważam, że również w naszym interesie jest żeby winni zostali ukarani z poszanowaniem zasad tak by mieli świadomość że kara jest konsekwencją ich czynów a nie pochopnie podjętą arbitralną decyzją kogoś kto akurat dysponuje władzą, bo takie przeświadczenie musi budzić w nich wrogość zarówno do wymiaru sprawiedliwości a więc do nas wszystkich bo jest on przecież emanacją społeczeństwa, a także do ofiar jak i osób z którymi sprawcy mogą ich utożsamiać....

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Sie 2018, 08:56 »
Zasadniczo, sposoby są trzy: albo kombinować z rozłożeniem godzin startu, albo przyciąć wszystkim limit tak, żeby znowu BBT jechało 50 osób, albo ograniczyć liczbę miejsc i przyznawać je na podstawie coraz trudniejszych kryteriów niesportowych (wysokie wpisowe, losowanie, casting, itp.)

Ale to spokojnie da się ogarnąć przy porannym starcie. Nie muszą ludzie startować po 6 osób, mogą po 15, na Podróżnikach tak się jedzie i jakoś peletony się nie tworzą. A nawet pewnie dałoby się załatwić zezwolenie policji na jechanie powyżej 15 osób, na TCR rusza naraz 250-300 osób, jednym peletonem. Tutaj też można by pchnąć trasę trochę inaczej przez Wolin, tak jak jedzie MRDP - tam są solidne górki, które rozbiłyby nieco większe grupki. Liczbę pierwszych punktów można ograniczyć, bo nie jest potrzebnych aż tyle na pierwszych 300km, jeden na 150km i duży na 300km spokojnie starczą. A na 300km już rozbicie peletonu będzie na tyle duże, że da się to ogarnąć. A siły logistyczne z punktów które usunięto pchnąć do obsługi tego punktu na 300km, jak będzie 4-5 garów z makaronem to wydawanie posiłków będzie bardzo szybkie.

A ten system co był teraz - jest po prostu niesprawiedliwy i słabsi mają w nim gorzej, a to IMO nie jest fair.

I jak to? Bandyci zostali zwolnieni? I dziwi też kwalifikacja czynu. To raczej powinien być art. 159 kk, czyli napaść z użyciem niebezpiecznego narzędzia, czyli samochodu, skoro bandyci rozpoczęli atak na rowerzystę, uderzając go drzwiami. I wg mnie powinni zostać aresztowani, a policja winna zabezpieczyć narzędzie, czyli samochód.

Mam nadzieję, że organizator BBT będzie monitorował sprawę, a może też nasz portal?

Ale co możemy na to poradzić? Sprawa była szeroko komentowana na wyścigu, ani policja, ani organizator nie zachowali się dobrze w tej kwestii, natomiast sprawę rozwiązali i bardzo pomogli następni rowerzyści jadący maraton, którzy stracili ze 2h na tę pomoc. Zarzut jaki im postawiono - udział w bójce jest śmieszny, pewnie więcej niż grzywny za to nie dostaną. Ale znowu jak to zmienić? Pewnie trzeba by wziąć adwokata, który by zaczął działać w tej sprawie, zaczął wywierać presję na policję i prokuraturę, zebrał osoby chętne do zeznawania itd. Jedyne co to można na grupie BBT próbować zgłosić propozycję opłacenia takiego adwokata przez jakiś crowdfunding, myślę, żeby się zebrała potrzebna suma. Ale to trzeba mieć kontakt z poszkodowanym, wiedzieć czy on sobie w ogóle tego życzy i jakie ma spojrzenie na sprawę.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 31 Sie 2018, 09:18 »
… Ale co możemy na to poradzić? Sprawa była szeroko komentowana na wyścigu, ani policja, ani organizator nie zachowali się dobrze w tej kwestii, natomiast sprawę rozwiązali i bardzo pomogli następni rowerzyści jadący maraton, którzy stracili ze 2h na tę pomoc. Zarzut jaki im postawiono - udział w bójce jest śmieszny, pewnie więcej niż grzywny za to nie dostaną. Ale znowu jak to zmienić? Pewnie trzeba by wziąć adwokata, który by zaczął działać w tej sprawie, zaczął wywierać presję na policję i prokuraturę, zebrał osoby chętne do zeznawania itd. Jedyne co to można na grupie BBT próbować zgłosić propozycję opłacenia takiego adwokata przez jakiś crowdfunding, myślę, żeby się zebrała potrzebna suma. Ale to trzeba mieć kontakt z poszkodowanym, wiedzieć czy on sobie w ogóle tego życzy i jakie ma spojrzenie na sprawę.

Do tej pory wątek traktowałem jako "ciekawostkę przyrodniczą" teraz zaczął mnie interesować. W razie możliwości gdyby doszło do decyzji o zbiórce pieniędzy proszę o informację.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 31 Sie 2018, 09:18 »
Zasadniczo, sposoby są trzy: albo kombinować z rozłożeniem godzin startu, albo przyciąć wszystkim limit tak, żeby znowu BBT jechało 50 osób, albo ograniczyć liczbę miejsc i przyznawać je na podstawie coraz trudniejszych kryteriów niesportowych (wysokie wpisowe, losowanie, casting, itp.)

Ale to spokojnie da się ogarnąć przy porannym starcie. Nie muszą ludzie startować po 6 osób, mogą po 15, na Podróżnikach tak się jedzie i jakoś peletony się nie tworzą. A nawet pewnie dałoby się załatwić zezwolenie policji na jechanie powyżej 15 osób, na TCR rusza naraz 250-300 osób, jednym peletonem.
TCR to nie najlepszy przykład. Start odbywa się nocą (i nikt nie narzeka) stąd ruch na drogach jest niewielki. Przy tym nie ma narzuconej trasy dlatego nawet tuż po starcie zawodnicy rozjeżdżają się na różne strony. Poza tym zasady TCR wykluczają jazdę w grupach.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Sie 2018, 09:22 »
TCR to nie najlepszy przykład. Start odbywa się nocą (i nikt nie narzeka) stąd ruch na drogach jest niewielki. Przy tym nie ma narzuconej trasy dlatego nawet tuż po starcie zawodnicy rozjeżdżają się na różne strony. Poza tym zasady TCR wykluczają jazdę w grupach.

To wcale nie jest tak. Oczywiście trasy są inne, ale przy prawie 300 osobach nie ma mowy by się nagle zaraz po starcie rozjechali. Mnóstwo osób ma takie same trasy, bo wielu możliwości na początku z reguły nie ma i pierwszej nocy nie brakuje peletonów, bo jest powiedziane, że dopiero od rana trzeba jechać solo, pierwszej nocy wolno jechać w grupie. W każdym bądź razie nie jest to start na regułach kodeksu drogowego, bo rusza naraz dużo większa grupa.

Offline Mężczyzna rosiek

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 31.08.2015
« 31 Sie 2018, 10:36 »
Jakby kto miał chwilę czasu to tutaj może przeczytać moją relację z tej imprezy... Trochę tego wyszło bo sześć stron... Prośba o wyrozumiałość. To moja pierwsza relacja z tego typu imprezy.

https://docs.google.com/document/d/1XY-eNKhwnLn2NtWtPMKj2ogprnq7d6UH5R7DTAihdXI/edit?usp=sharing

ps.
Ja startowałem rano i nie wyobrażam sobie startu nocnego. Zdecydowanie preferuję jechać: dzień + noc + dzień + kolejna noc jeśli wypadnie...

rosiek

Offline Mężczyzna hr Monte Kret

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 22.03.2017
« 31 Sie 2018, 11:20 »

Do tej pory wątek traktowałem jako "ciekawostkę przyrodniczą" teraz zaczął mnie interesować. W razie możliwości gdyby doszło do decyzji o zbiórce pieniędzy proszę o informację.

Również się dorzucę jak powstanie akcja. Nawet bym proponował, żeby koledze zrzucić się na odkupienie uszkodzonego sprzętu (nawet klasę lepszy w ramach rekompensaty) i wpisowe za 2 lata, żeby nie musiał płacić jeszcze raz.

A wiadomo jaki to był samochód? W tej okolicy ktoś na nas "rzucał mięsem" z ciemnego bmw.

• Użytkownik forum
« 31 Sie 2018, 11:29 »
Trzeba pamiętać, że zarzut niekoniecznie musi się ostać w procesie. Faktycznie dobrze byłoby, aby chłopak miał konkretnego adwokata.

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
« 31 Sie 2018, 11:59 »
Może prostszą opcją jest nieprowokowanie kierowców - szczególnie tych narodowych ?
Powstrzymanie obraźliwych gestów i dosadnych określeń nie jest łatwe, ale może nie trzeba będzie jednak toczyć nierównego pojedynku biegowego w butach do tego niedostosowanych ?
Może Polska nie jest jeszcze na tyle debilnym dzikim krajem i być może zwykłe przepraszam w sytuacji, gdy nawet ma się przekonanie co do swojej racji - zapobiegnie kontaktom z obuwiem napastników ?

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 31 Sie 2018, 12:09 »
Może prostszą opcją jest nieprowokowanie kierowców - szczególnie tych narodowych ?
Powstrzymanie obraźliwych gestów i dosadnych określeń nie jest łatwe, ale może nie trzeba będzie jednak toczyć nierównego pojedynku biegowego w butach do tego niedostosowanych ?
Może Polska nie jest jeszcze na tyle debilnym dzikim krajem i być może zwykłe przepraszam w sytuacji, gdy nawet ma się przekonanie co do swojej racji - zapobiegnie kontaktom z obuwiem napastników ?

Został pobity człowiek, i całe szczęście, że tylko to, bo zawsze trafiony drzwiamy samochodu mógł upaść tak że by już nie wstał, uszkodzono mu minie a Ty takie farmazony wypisujesz niezwiązane z tematem. Weź się skontaktuj z tym rowerzystą i mu napisz żeby ich przeprosił. Niech im jeszcze zwróci za starty moralne.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

• Użytkownik forum
« 31 Sie 2018, 12:11 »
Słusznie prawicie: @podjazdy i @Giovanni.
Absurdalny Eli

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum