Autor Wątek: Wiślana Trasa Rowerowa  (Przeczytany 1728 razy)

Opis: w województwie śląskim

Offline Mężczyzna berlo

• Miasto: Mysłowice
  • Na forum od: 15.02.2016
    • Rowerem Po Śląsku
Wiślana Trasa Rowerowa
« 3 Paź 2016, 09:35 »
Ostatnio miałem okazję przejechać całą Wiślaną Trasę Rowerową w województwie śląskim. Rozpoczyna się w Wiśle na zaporze Jeziora Czerniańskiego, a kończy w Dankowicach na granicy z województwem małopolskim. Całość ma 80km i jest podzielona na 2 odcinki. Pierwszy z Wisły do wsi Zamachy (ok. 50km) jest świetny. Najpierw cały czas wzdłuż Wisły głównie drogami wyłączonymi z ruchu, potem lasami przez Zamachy do zapory w Goczałkowicach.
Od Goczałkowic jest już gorzej, głównie przez słabe oznakowanie, ale podobno ma być nowe na wiosnę 2017 roku. Nawierzchnie też różne, bo zdarzają się drogi gruntowe, na których stoi woda (jechałem po słonecznym tygodniu) albo jazda wałem po trawie...

Z Wisły do Goczałkowic polecam się przejechać, trasa jest łatwa, bezpieczna i można zabrać dziecko.

Więcej informacji: Wiślana Trasa Rowerowa w województwie śląskim

-> Rowerem Po Śląsku - porady, wyprawy i trasy rowerowe po Śląsku
-> moje wyprawy rowerowe

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Odp: Wiślana Trasa Rowerowa
« 3 Paź 2016, 17:37 »
Fajnie to zaczyna wyglądać. Wiem, że chłopaki z UMWP mocno działają przy sekcji północnej i do przyszłego lata spora część powinna być przejezdna i oznakowana.
A nie ma chyba łatwiejszego projektu proturystycznego niż szlak rowerowy wzdłuż rzeki. Stałe, delikatne nachylenie, ładne widoki, minimalne kolizje z ruchem kołowym, zapewnione atrakcje (rzeki były głównymi lokalizacjami dla ważniejszych miast), przypływ gotówki dla przecinanych regionów. Czekam, aż WTR będzie prezentować poziom szlaków Odra-Nysa lub wzdłuż Renu.

Offline Mężczyzna jarkot

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 26.08.2015
« 7 Paź 2016, 20:25 »
A jak szukacie informacji o Wiślanej Trasie Rowerowej w woj. małopolskim to polecam www.velomalopolska.pl

Offline Mężczyzna berlo

• Miasto: Mysłowice
  • Na forum od: 15.02.2016
    • Rowerem Po Śląsku
-> Rowerem Po Śląsku - porady, wyprawy i trasy rowerowe po Śląsku
-> moje wyprawy rowerowe

Offline Mężczyzna JacekSY

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 06.02.2016
    • Bikestats
« 18 Cze 2017, 00:06 »
15 czerwca udało mi się przejechać odcinek Oświęcim - Skawina. oto moja mała relacja.

http://dynio.bikestats.pl/1590670,Wislana-Trasa-Rowerowa-odcinek-Oswiecim-Skawina.html

"Czasami na swej drodze spotykasz osobę której nie należy wkurwiać, to ja" Clint Eastwood

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum