Autor Wątek: Program do łączenia śladów GPS - jaki?  (Przeczytany 10155 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Oczywiście że upraszcza:

simplify              Simplify routes                                   
  count                 Maximum number of points in route
  error                 Maximum error
  crosstrack            Use cross-track error (default)
  length                Use arclength error
  relative              Use relative error

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ano, zapomniałem o mechanizmie filtrów.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Chciałbym by plik zabierał mniej miejsca, czy jest jakiś program, albo prosty sposób na wycięcie np, co drogiego punktu?

Narzędzia webowe mają zazwyczaj ograniczenia wielkości wejściowych plików GPX, co może być problematyczne. Ja mogę polecić desktopowe narzędzie GPX Editor https://sourceforge.net/projects/gpxeditor/. Można połączyć wiele śladów oraz zredukować ilość punktów.

Też, dzięki Turyście, wciąż korzystam z GPX Editora. Pod ikoną "lejka" są opcje, m.in. threshold (próg), który usuwa wszystkie zbędne punkty do zadanej odległości od wyliczonej przez program głównej osi przejazdu. Na Znajkraju stosuję próg 10 metrów i ze śladu o wielkości kilku tysięcy punktów z weekendowego wyjazdu zostaje często nawet 10-krotnie mniejszy plik, wciąż dobrze oddający trasę przejazdu (przybliżając przykładową mapę widać efekt generalizacji śladu w ten sposób).

Taki próg czyści też z automatu punkty "nabite" podczas postojów po drodze.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Szy, a o ile procent (orientacyjnie), po takim przefiltrowaniu śladu, skraca Ci się dystans wycieczki?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Wygląda na ok. 1-3%, w zależności od stopnia pokręcenia trasy.

U mnie próg 10 metrów stosuję przede wszystkim dla zmniejszenia wielkości pliku, który jest pobierany przez przeglądarkę, żeby wyświetlił się na mapie na stronie. Do celów archiwizacji domowej można użyć mniejszej wartości :)

A, zapomniałem wspomnieć - ta 10x mniejsza wielkość pliku to z opcji zapisu automatycznego. W przypadku zapisu co sekundę to będzie spoooro więcej, oczywiście. Zapis 1-sekundowy miałem raz - z trzech dni na Jurze powstał plik wielkości ponad 7 MB, a po uproszczeniu ma 112 KB :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
No, ja zapis śladu co 1 sek. stosuję z przyzwyczajenia jeszcze z czasów działalności w UMP. Było to potrzebne, żeby zakręty i ronda się ładnie rysowały. Tak duże pliki, o jakich piszesz, są charakterystyczne dla formatu gpx. Ja zapisuję ślady w garminowskim formacie gdb, który jest dużo bardziej oszczędny. Mapsource otwiera jedne i drugie i nie ma problemu, żeby je w mapsource przekonwertować do postaci jednej lub drugiej.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Jeszcze raz dziękuję za informację, udało mi się co prawda połączyć pliki i zmniejszyć ich wagę, ale korzystałem z kilku programów, a i tak na końcu ręcznie grzebałem w notatniku txt.

Sprawdzę ten gość editor, bo track editor jakoś mi nie podszedł, pozdrawiam.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum