Autor Wątek: Przerwa w jeździe i jej wpływ na formę  (Przeczytany 1728 razy)

Opis: Jak długo?

Offline Mężczyzna SzalonyKon

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.06.2016
Przerwa w jeździe i jej wpływ na formę
« 13 Paź 2016, 08:46 »
Witam. Zastanawiam się jak długo odpoczywać od roweru po bardzo intensywnym dla mnie sezonie. Bagatelizowałem temat regeneracji, jeżdżąc nawet z bólami kolan. Teraz trochę się opamiętałem. Od początku miesiąca jeżdżę malutko, prawie tylko do pracy.

Ciekawi mnie jaki wpływ będzie miała miesięczna przerwa na moją formę. W przyszłym roku chcę wystartować w kilku ultra. W tym roku już podobne dystanse robiłem, więc potrzebuję nabrać tylko doświadczenia. Jest ryzyko, że siedząc na dupie w październiku i robiąc w listopadzie i grudniu ledwie po tysiąc kilometrów zmarnuję tegoroczny dorobek?

Nie chcę porad typu "idź do lekarza" nienawidzę ich, bo oni więcej mi w życiu zaszkodzili niż pomogli...

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
To idź do fizjoterapeuty ;D
1000 km to nie jest mało, a wręcz dużo całkiem.

1000 km to nie jest mało, a wręcz dużo całkiem.

To jest 60 godzin jazdy na BBT :P

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
To jest 60 godzin jazdy na BBT
Albo 50 km każdego roboczego dnia.

martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Powiem Ci prawdę.  Dla wytrenowanej osoby takiej jak Ty taka przerwa ma bardzo małe znaczenie. Miałem ich kilka właśnie ze względu na zdrowie i mówię to z własnego doświadczenia.  Po miesiącu przerwy jak skoczysz na rower bo koła będą piszczeć ;) Tak poważnie to po kilku jazdach nie zauważysz że była jakaś przerwa.
BBT się nie stresuj,  dla Ciebie to pikuś.
Na jedzenie trzeba uważać bo tego nie brałem pod uwagę a na takich dystansach to ważna sprawa.
MiRowerDajePower

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Tysiąc w miesiącach jesienno-zimowych to całkiem sporo więc na pewno formy nie stracisz.
Poza tym ważny jest odpoczynek i regeneracja - każdy tego potrzebuje. To też dobry czas na podreperowanie zdrowia i wyleczenie ew. kontuzji. Listopad i grudzień to, wg mnie, dobre miesiące do tego, żeby jeździć krótko ale regularnie (długie trasy nie są potrzebne) i to wystarczy, żeby w nowy sezon wejść już na odpowiednio dobrym poziomie.

Ja np. po BBT kompletnie się posypałam. Nie jeździłam cały wrzesień a potem jak już wsiadłam na rower to pogoda się popsuła. Poza tym, co wsiądę na rower to jestem chora. Zapewne skończy się tak, że cały październik przebimbam (głównie w łóżku). Najwyraźniej sezon był dla mnie za mocny i teraz jak już się nie muszę mobilizować to organizm się zbuntował i powiedział dość. O formę jednak się nie martwię i mam nadzieję wrócić do regularnej jazdy w listopadzie.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
... O formę jednak się nie martwię i mam nadzieję wrócić do regularnej jazdy w listopadzie.

No myślę, Anty-wyprawka w końcu w planach, czyż nie? ;-) Zdrowia!

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Rok temu wysypałem się na rowerze i skutkiem tego musiałem 1,5 miesiąca (latem) nie jeździć. Jak wsiadłem po raz pierwszy, to bez zmęczenia przejechałem 50 km ze średnią 31, więc... no, ale u mnie jest płasko.

Poza tym ultra to nuda... ;D Słuchaj Krzyśka :P
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

skończy się tak, że cały październik przebimbam (głównie w łóżku).

No to przecie nie ma lepszego przygotowania kondycyjnego do nowego sezonu  ;D

Powiem Ci prawdę.  Dla wytrenowanej osoby takiej jak Ty taka przerwa ma bardzo małe znaczenie. Miałem ich kilka właśnie ze względu na zdrowie i mówię to z własnego doświadczenia.  Po miesiącu przerwy jak skoczysz na rower bo koła będą piszczeć ;) Tak poważnie to po kilku jazdach nie zauważysz że była jakaś przerwa.
BBT się nie stresuj,  dla Ciebie to pikuś.

Na Ciebie zawsze mogę liczyć, już od dawna masz u mnie dobre piwo ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Jak wsiadłem po raz pierwszy, to bez zmęczenia przejechałem 50 km ze średnią 31, więc... no, ale u mnie jest płasko
Do tej pory 50 km robisz z takimi średnimi, nie wyższymi. Zatrzymało się?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
... O formę jednak się nie martwię i mam nadzieję wrócić do regularnej jazdy w listopadzie.

No myślę, Anty-wyprawka w końcu w planach, czyż nie? ;-) Zdrowia!

No nie wiem, nie wiem. Muszę się najpierw wykurować. Zaraz śmigam do lekarza i oby to nie było zapalenie oskrzeli.
Dziękuję za życzenia :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013

Jest takie powiedzenie "Wyżej ....a nie podskoczysz" :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Jak wsiadłem po raz pierwszy, to bez zmęczenia przejechałem 50 km ze średnią 31, więc... no, ale u mnie jest płasko

Nie, po prostu nie lubię się spocić :P
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Regeneracja powinna być tydzień dwa od roweru jesienią - zero jazdy. Potem zaczyna się budowanie formy od nowa.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum