Autor Wątek: mierzeja Kurońska Kaliningrad kłajpeda  (Przeczytany 2394 razy)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
OK zaczął mnie interesować jak wprowadzono nam Mały Ruch Graniczny (MRG). Wcześniej, na przełomie wieków dowiedziałem się od polskich celników w Gronowie, że rower musi mieć wg. Rosjan ... tablice rejestracyjne i wtedy można nim wjechać ;D Dodając do tego wysoką cenę wizy straciłem zainteresowanie północnym sąsiadem. Po wprowadzeniu MRG można było w końcu tanim kosztem i bez nadmiernej biurokracji odwiedzić sąsiadów z Kaliningradu. Pierwsze sprawdzenie granicy odbyło się w 2013 roku i wypadło OK. Potem była mała pielgrzymka, Kaliningrad w jeden dzień i w zeszłym roku 4 dni na rosyjskiej ziemi.
http://marecky.bikestats.pl/c,35117,MIEDZYNARODOWE.html

Teraz szlag trafił MRG  i wszystko wróciło do dawnej normy, czyli drogiej wizy. Trzeba czekać ...

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Nie rower, nie jest i nie będzie samochodem osobowym. A jest to przejście osobowe, czyli dla samochodów osobowych. Po rosyjsku było to dużo jaśniejsze (po prostu "awtomobilne"). Generał wytłumaczył to w paru słowach i nic więcej nie trzeba było dodawać.
A nikt nie miał złudzeń, ile mieliśmy szczęścia że jest w dobrym humorze (u oficera dodatkowy koszt 20$ na grupę około 10 osób).

Trochę poczytałem Twoje wycieczki w okolicę.. I zauważam, że mimo wszystko zmiany bardzo mocno dotykają ten obszar, ale.. jak się "źle trafi", to jest dokładnie po staremu :D
Koszt wizy odstrasza, ale zdecydowanie gorsza jest ta cała niepewność, czy się uda. A teraz dość często zdarzają się odmowy wjazdu i "zabieranie" wiz (siostra jeździła po paliwo.. ale już nie może, bo straciła wizę).
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tyle, że to rozwiązanie tylko dla przygranicznych województw było, reszta dalej musiała się bujać z formalnościami.

Województw to zdecydowanie za dużo powiedziane - tylko wybrane powiaty z pomorskiego i warmińsko-mazurskiego były objęte MRG.

Trochę poczytałem Twoje wycieczki w okolicę.. I zauważam, że mimo wszystko zmiany bardzo mocno dotykają ten obszar, ale.. jak się "źle trafi", to jest dokładnie po staremu :D
Koszt wizy odstrasza, ale zdecydowanie gorsza jest ta cała niepewność, czy się uda. A teraz dość często zdarzają się odmowy wjazdu i "zabieranie" wiz (siostra jeździła po paliwo.. ale już nie może, bo straciła wizę).

W sumie jadąc tam tylko pierwszy raz z zezwoleniem MRG  byliśmy niepewni jak nas potraktują. Potem okazało się, że niemieccy rowerzyści odwiedzający dość licznie OK zrobili dobrą robotę i nikt już na rowerzystów nie patrzył jak na nieznane zjawiska atmosferyczne  :) .
O zabieraniu wiz czytałem - to już jest porażka całkowita.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum