Autor Wątek: Ukraina 2016 [Wagabunda]  (Przeczytany 5094 razy)

Offline Mężczyzna Wagabunda

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 19.12.2015
Ukraina 2016 [Wagabunda]
« 24 Paź 2016, 17:43 »
To był dwutygodniowy wyjazd w Karpaty Ukraińskie, Zakarpacie i Gorgany, zwane najdzikszymi górami Europy. Ziścił się mój sen o Ukrainie. Przejechaliśmy we troje rowerami ponad 700 km. Trochę elektriczkami. Wędrowaliśmy też pieszo po górach. Zdarzyły się noclegi pod namiotami przy ujemnych temperaturach. Brnęliśmy też z rowerami 2 km korytem płynącej kamienistej rzeczki, gdy droga zdecydowała się z nią połączyć. Pchaliśmy przez 10 km obładowane rowery pod górę na Połoninę Równą, z dawną niedokończoną radziecką bazą rakietową. Dotarliśmy do środka Europy (jednego z wielu) i stolicy Hucułów - Worochty. Wypatrywaliśmy niedźwiedzi w Synewirskim Parku Narodowym. Zajadaliśmy się chałwą i słoniną.

Połonina Równa, wysokość 1479 m npm

Na Ukrainie byłem sześć lat temu, ale na północ od Karpat. Te regiony znacznie się różnią. Również życie dla nas stało się teraz o wiele tańsze. Hrywna uległa dewaluacji, potaniała 4 - krotnie. Podaję w tekście wiele cen, by przybliżyć tę sytuację.

Cerkiew pod Mukaczewem

Zakarpacie to region bardzo specyficzny. Już po przekroczeniu granicy, wkracza się w inną rzeczywistość. Czas tu się dawno zatrzymał. Taka podróż w czasie. Biedne wsie i bardziej niż skromnie, żyjący ludzie. Po drogach jeżdżą stare samochody i furmanki. W tej rzeczywistości wyróżniają się cerkwie, po dwie – trzy w każdej wiosce. Piękne, kolorowe i zadbane. Duże, małe, drewniane (te najładniejsze) i murowane.  Drewniane są często prawdziwymi arcydziełami architektury cerkiewnej. Kapiące złotem, z niebieskimi, złotymi lub zielonymi dachami. Najładniejsze we wszystkich wioskach, chociaż wokół bieda. Na nabożeństwach przepełnione są wiernymi.

Cerkiew w Worochcie, stolicy Hucułów.

Barwy narodowe Ukrainy są wszędzie. Szczególnie teraz, dla podkreślenia swojej odrębności, gdy państwo jest w stanie wojny. W wielu miejscach licznie wiszą flagi ukraińskie. Na niebiesko – żółto malowane są sztachety płotów, mosty, kapliczki, przystanki, murki. Również często spotyka się czerwono - czarne flagi Prawego Sektora, który zaistniał na Majdanie.

Ta rzeczka nie miała nawet swojej nazwy, a takie piętno na nas wycisnęła.

Drogi przeważnie są wszędzie jednakowe. W asfaltach jest pełno głębokich dziur, niekiedy asfaltu brakuje na długości kilku metrów. Wiele dróg jest nieutwardzonych, szutrowych lub kamienistych. Często auta i my, jeździliśmy poboczami, bo tam bywało nieco równiej. Wiele emocji w upałach dostarczały przejeżdżające samochody, które wzniecały niemiłosierny kurz. Jeździło się więc po nawietrznej. To nic, że lewą stroną. Ukraina to wolny kraj. Narzekasz u nas na drogi? Poważnie? Wybierając się na Ukrainę, zapomnij o planowaniu. Nigdy nie było wiadomo, kiedy dojedziemy. Ta myśl powracała jak mantra. 

Droga w Synewirskim Parku Narodowym.

Kraj jest pełen kontrastów i ciekawostek. Zapamiętałem też stamtąd instrukcję wydrukowaną na papierze toaletowym, że należy go przechowywać w suchym miejscu i nie określa się okresu przydatności.

Kołoczawa. Stąd najbliżej na Strimbę (1 719 m npm), jeden z najwyższych szczytów Gorganów.

Tak odmienny i tak bliski to kraj. Pełen kontrastów. Ubodzy i uczynni mieszkańcy z sercem na dłoni, zapraszali nas często w gościnę i na noclegi. Wskazywali drogę i byli chętni do rozmów. Wspaniałe krajobrazy i zróżnicowany klimat. Wszystko to zachęca do powrotu.

Długi opis z wyprawy zawarłem poniżej, tam też znajduje się przebyta trasa:
http://www.wagabunda.slupsk.pl/podroze-2016a/wyprawy-wielodniowe/ukraina-zakarpacie-i-gorgany
Zdjęcia znajdują się tutaj (chociaż wyświetlają się w albumie nie zawsze we właściwej kolejności)
https://goo.gl/photos/n47ZCTaiD3V94WLi7
« Ostatnia zmiana: 26 Paź 2016, 10:11 wojtek »
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach.

http://www.wagabunda.slupsk.pl/

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: Ukraina 2016
« 24 Paź 2016, 18:27 »
To jest mój najbliższy kierunek dlatego z zainteresowaniem przeczytałem i obejrzałem. Dzięki za relacje i gratuluje wyprawy.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 24 Paź 2016, 19:50 »
Gratuluję super wyjazdu.
« Ostatnia zmiana: 24 Paź 2016, 19:58 latant »

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 24 Paź 2016, 21:33 »
Fajna fotorelacja i świetna wyprawa. Zazdraszczam :)

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 24 Paź 2016, 23:07 »
Wagabundo; kapitalna relacja, serdeczne podziękowania za chęć podzielenia się wrażeniami i doświadczeniami z podróży po tak ciekawym kraju. No powiem Ci, że - przynajmniej mnie - zachęciłeś  do wyjazdu w tamte strony. Fajnie, że dajesz tyle konkretnych wskazówek o cenach, noclegach, transporcie itp. Ukraina wzbudzała we mnie ogromne obawy ze względu na niewyobrażalną dla minie korupcję i samowolę służb oraz agresywny nacjonalizm. Jakieś durnowate przepisy typu, że nie wolno przekraczać granicy na rowerze itd.
Ala ta przyroda...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Paź 2016, 10:02 »
piękna wyprawa, Ukrainę mi podałeś na tacy, wiem gdzie chcę jechać, i to już teraz!

gratuluję i pozdrawiam.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Paź 2016, 10:04 »
Nadchodzą 2 długie weekendy - zasuwaj!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Paź 2016, 10:10 »
o tej porze roku to wolałbym Sycylię. O miesiąca chyba nie wiedziałem Słońca.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 25 Paź 2016, 10:11 »
Ukraina wzbudzała we mnie ogromne obawy ze względu na niewyobrażalną dla minie korupcję i samowolę służb oraz agresywny nacjonalizm.

Za dużo rosyjskiej telewizji oglądasz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 25 Paź 2016, 10:24 »
o tej porze roku to wolałbym Sycylię. O miesiąca chyba nie wiedziałem Słońca.
A "już teraz!" to kto chciał?

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 25 Paź 2016, 11:46 »
Wagabundo; kapitalna relacja, serdeczne podziękowania za chęć podzielenia się wrażeniami i doświadczeniami z podróży po tak ciekawym kraju. No powiem Ci, że - przynajmniej mnie - zachęciłeś  do wyjazdu w tamte strony. Fajnie, że dajesz tyle konkretnych wskazówek o cenach, noclegach, transporcie itp. Ukraina wzbudzała we mnie ogromne obawy ze względu na niewyobrażalną dla minie korupcję i samowolę służb oraz agresywny nacjonalizm. Jakieś durnowate przepisy typu, że nie wolno przekraczać granicy na rowerze itd.
Ala ta przyroda...

Na Ukrainie jestem co roku i spotykam się z życzliwością  ludzi, drogi po których się poruszałem były przyzwoitej jakości, (mały ruch drogowy), a droga Lwów-Kijów to nowa droga bardzo dobrej jakości. Poza jedynym incydentem na przestrzeni 5 lat w pociągu Lwów- Rawa Ruska zapytano nas o Wołyń, i tyle...Póki co będę wracał.
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 25 Paź 2016, 13:07 »
Jeśli kiedyś wrócimy na Ukrainę to na pewno skorzystamy z waszego śladu. Piękna ta część. Króliczki dwa rozwaliły mnie zupełnie, świetne ujecie :D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 25 Paź 2016, 13:38 »
Fajny wyjazd, ale jakbyś tak spojrzał przed stworzeniem wątku, że 5 dni przed tobą ehwj utworzył wątek o takiej samej nazwie Ukraina 2016...
O ten: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=17022.msg327997

Offline Mężczyzna Wagabunda

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 19.12.2015
« 25 Paź 2016, 14:03 »
Taaak, dlatego dodałem podtytuł, którego już nie widzę. Wątki się uzupełniają, a Autorowi pogratulowałem wyjazdu.
Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach.

http://www.wagabunda.slupsk.pl/

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 25 Paź 2016, 20:52 »
Fajny wyjazd, ale jakbyś tak spojrzał przed stworzeniem wątku, że 5 dni przed tobą ehwj utworzył wątek o takiej samej nazwie Ukraina 2016...
O ten: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=17022.msg327997
Tak... ja w pewnym momencie zgłupiałam czyją wyprawę komentuję :P
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Tagi: ukraina 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum