Autor Wątek: Do “Kanału Augustowskiego” i Grodna bez wiz - od 26 X  (Przeczytany 2503 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
http://poland.mfa.gov.by/pl/embassy/news/da6034a0b1d015ae.html

http://grodnovisafree.by/index.php?lang=pl

4. Obcokrająwcy wjeżdzają na tereny parku „Kanał Augustowski”, posiadając niezbędne do wjazdu do Republiki Białoruś dokumenty: 
ważny pżaszport lub inny zastępujący go dokument upoważniający do wyjazdu za granicę, wydany przez właściwy organ państwowy kraju obywatelstwa lub instytucję międzynarodową (dalej – dokument do wyjazdu za granicę);
dokumentu upoważniającego obcokrajowców do zwiedzania pakru „Kanał Augustowski” zgodnie z formą 1 i 2 w załączniku (dalej – dokument upoważniający do zwiedzania parku „Kanał Augustowski”).
5. Obcokrajowcy składają podmiotom prowadzącym działalność turystyczną, świadczącym usługi turystyczne na obszarze parku „Kanał Augustowski” (dalej – operatorzy turystyczni) w wersji elektronicznej lub w formie pisemnej następujące informacje:
nazwisko, imię, imię ojca (jeśli jest posiadane);
datę urodzenia;
obywatelstwo (poddaństwo);     
serię i numer dokumentu do wyjazdu za granicę;
płeć.
Dane do dokumentu upoważniającego obcokrajowców do zwiedzania parku „Kanał Augustowski” są wpisywane przez operatora turystycznego w transkrypcji łacińskiej zgodnie ze strefą odczytu maszynowego dokumentu do wyjazdu za granicę.
Dokument upoważniający do zwiedzania parku „Kanał Augutowski” jest wydawany przez operatora turystycznego.
Operatorzy turystyczni gwarantują przekazywanie organom służb granicznych w wersji elektronicznej danych o obcokrajowcach posiadających dokumenty upoważniające do zwiedzania parku „Kanał Augustowski” nie później niż 24 godziny przed zamierzonym czasem ich wjazdu na terytorium Republiki Białoruś.

Haczyki:
"dokumentu upoważniającego obcokrajowców do zwiedzania pakru „Kanał Augustowski” " wydają biura turystyczne w Grodnie.
Na początku listopada będę pisał do nich żeby zorientować się co i jak.
Tu lista operatorów:
http://grodnovisafree.by/index.php?option=com_contact&view=category&id=57&Itemid=206&lang=pl

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Czyli zamiana jednej restrykcji na inną, może trochę mniej skomplikowaną w załatwianiu.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
I kwestia ubezpieczenia, przy wjeździe na Białoruś (z wizą) ubezpieczenie jest obowiązkowe.
Ciekawe jak jest w tym przypadku, i jakie to są  koszty.

Offline Giovanni

• bikestats
2. Wjazd do Republiki Białoruś w celu zwiedzania parku „Kanał Augustowski” i wyjazd z Republiki Białoruś odbywa Się w przejściach granicznych granicy państwowej Republiki Białoruś Lesnaja (Rudawka), Bruzgi (Kuźnica Białostocka), Privalka (Švendubrė) i Privalka (Rajgardas). 
< - cytat z dokumentu, którego p 4 i 5 podałem szcześniej.
podjazdy: niet, niet, nienada. Nie wjedziesz bez wizy koleją.

Borafu: wydaje mi się, że dobra wola jest, tylko tańczy z nią chaos sowieckiej biurokracji i chęć wyciągnięcia pieniędzy za ubezpieczenie i  za tajemniczy dokument upoważniający do zwiedzenia parku krajobrazowego.

I kwestia ubezpieczenia, przy wjeździe na Białoruś (z wizą) ubezpieczenie jest obowiązkowe.
: jest wymagane, stoi jak byk na stronie ambasady, na stronie grodnovisafree, ale dla zwiększenia chaosu nie jest to wymienione w dokumencie który tu cytuje.

Od 3 listopada zaczynam monitorować sprawę, ale trochę się boję, że w praktyce będzie lipa.

ps. w pracy mieliśmy poważne dyskusje i rozkminy czy ruch bezwizowy dotyczy oblasti czy rejonu a okazało się, że dotyczy tylko ok. 1/2 rejonu.
« Ostatnia zmiana: 29 Paź 2016, 19:08 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011

prawdopodobnie ok. 80 zł za dobę plus koszty ubezpieczenia

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline pajak

• Na forum od: 22.06.2010
Hmm. Możliwość przepłynięcia części Marychy (do niedawna zupełnie niedostępnej, ha.. również "pseudo" mojej żony) wydaje się coraz bliższa :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Giovanni

• bikestats
Witam drogich Rowerzystów.
Trochę sobie podzwoniłem na nr biur wydających ubezpieczenia...
Dodzwoniłem się do 1 z 4, Pani podła mi 2 telefony do biur z 3 miasta, dodzwoniłem się do 1 z 2.
Ustaliłem: koszt ubezpieczenia 16 zł (na 5 dni), wystawiają od ręki w godzinach 9-16 ale na szczęście tylko w tygodniu. Zasugerowałem miłej Pani, że to realnie uniemożliwia skorzystanie z ich usług a Pani mi, że może da się coś załatwić. W środę będę tam dzwonił jeszcze raz i dowiem się co i jak. Nadmieniam, że to chyba jedyne 2 biura w 3mieście i okolicach gdzie można wyrobić taki ważne ubezpieczenie.
Zaraz czekają mnie maile do biur w Grodnie, które mogą wydać mi pozwolenie na pobyt na terenie Parku Kanał Augustowski.
Czuwajcie!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Mogliby się wzorować na innych krajach gdzie wiza jest wymagana, ale możliwa do kupienia na granicy, ale nie - musi być tak że zapraszamy, ale pamiętaj że jesteś niemile widziany.

Offline Giovanni

• bikestats
A więc jestem w kontakcie z WLK/NBR...
Na 5 maili do biur w Grodnie odpisało mi jedno:
Dzień dobry!
 Jesteśmy w pełni akredytowane do rejestracji dokumentów.
Koszt rejestracji dokumentów u nas wynosi 7 euro na osobę.
Dokumenty będą gotowe w ciągu 2 dni po zaksięgowaniu wpłaty.

Czyli koszt ruchu bez wiz to 16 zł +7 euro.
Drążę temat dalej, jak będę wiedział co dalej to się tu odezwę.

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
Czy będzie można wjechać z Polski a wyjechać na Litwę?
A co noclegami, trzeba mieć rezerwację czy można na miejscu szukać? O nocowanie na dziko nawet nie pytam  ;D

Offline Giovanni

• bikestats
Tu sprawa jest skomplikowana...
Koresponduję obecnie z grodzieńskim biurem turystycznym. Na moje ostatnie pytanie nie otrzymałem w zasadzie odpowiedzi, ale częściowo wypełniony blankiet, ów " dokument uprawiający do zwiedzania Parku «Kanał Augustowski» "
Jest tam wypisany plan ekskursji z podanymi przejściami granicznymi przez które przekracza się granicę. W moim przypadku to КУЗНИЦА БЕЛОСТОЦКАЯ w dwie strony. Domyślam się, że możesz poprosić biuro o podanie dwóch różnych przejść.
Co do noclegu to w planie wycieczki jest ten fakt zaznaczony ale nie ma podanego ewentualnego adresu. Czyli domyślam się, że szukasz na miejscu.
Co do noclegów na dziko- gdzieś na podany przeze mnie u góry stronach znalazłem informacje, że bez wizy można poruszać się tylko po wyznaczonych szlakach w parku krajobrazowym oraz po ogólnodostępnych drogach samochodowych. Czyli, nie po daliśmy ziemie chłopom w Grenadzie i obroniliśmy Lwów przed Finami, żebyś burżuju szczał i spał po krzakach;)

« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2016, 14:22 Giovanni »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
PKP Intercity reklamuje w swoich pociągach pociąg bezpośredni Kraków - Warszawa - Białystok - Grodno od 6 euro.

Ktoś już testował w praktyce tą metodę "na Park" ?
Tak sobie myślę, że skoro Grodno jest w ramach tej parkowej przepustki, to można wsiąść w pociąg z rowerem, wysiąść w Grodnie i potem już dalej nikt wiz nie będzie sprawdzał. ;-)

Wysłałem zapytanie do 10 biur podróży w Grodnie i czekam na odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 24 Gru 2016, 09:34 Diver »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Myślę że to słaby pomysł. Szansa na to że ktoś cię sprawdzi jest spora, a wtedy zaboli.
Pewnie, że cię nie zastrzelą, ani nie wsadzą do łagru, ale raczej nie skończy się na pouczeniu.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Jak jeździliśmy na hokeja to raz nas patrol przydrożny legitymował.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jak jest bez wizy to na pewno szpion.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: