https://www.spinup.life/product/f12w-pro/
Nie do końca rozumiem też, dlaczego piasty nie są oferowane w systemie 12V tylko wszystko uparcie leci w 6V. To niskie napięcie pociąga za sobą masę komplikacji na dalszym etapie elektrycznym.
Moja piasta, przy prędkości 20km/h, daje prąd 0.5A przy napięciu 5.5V (ładowarka USB 5V, + spadki nap. na prostowaniu). Efektywnie pobieram 2.5 W.Przy takiej samej prędkości (20km/h) daje 0.5A przy napięciu 10V (oświetlenie, diody led, które mają punkt pracy w okolicach 10V).Czyli pobieram z dynama 5W.
Jak na razie dwóch konstruktorów sprawę wagi i obrotów przemyślało pod podobnym kątem co ja i produkuje takie dwa cuda. VELOGICAL i Pedalcell CadenceX. W przypadku VELOGICAL to masa całości z mocowaniem to 75g. Malutko. CadenceX natomiast jest dużo cięższy. Nie znalazłem informacji co waży dużo, same dynamo, czy box ładujący.
Mierzyłeś ten prąd przed wyprostowaniem i obniżeniem napięcia? Przy prędkości 20km/h SON daje max 2.7W. Wątpię, żeby Shimano dawało więcej. Teoretycznie SON przy 20km/h i 10V daje 2.25W. Co więcej ja obecnie w nocy jeżdżę na Convoyu ustawionym na 1.2W i w zupełności mi to wystarcza i wcale nie jest ciemno. Światło 5W to by było może światła. To 4 takie convoye. Także coś tu w twoich spostrzeżeniach nie pasuje.Wygląda to bardziej tak, że przy prędkości 20km/h masz 10V ponieważ pobierasz ok 0.2A co daje 2W. Natomiast ładowarką USB pobierasz większy prąd, stąd napięcie na prądnicy spada. Poniżej tabelka z pomiarami dla piasty SON znaleziona gdzieś w sieci.
Mierzyłeś ten prąd przed wyprostowaniem i obniżeniem napięcia? Przy prędkości 20km/h SON daje max 2.7W. Wątpię, żeby Shimano dawało więcej. Teoretycznie SON przy 20km/h i 10V daje 2.25W. Co więcej ja obecnie w nocy jeżdżę na Convoyu ustawionym na 1.2W i w zupełności mi to wystarcza i wcale nie jest ciemno. Światło 5W to by było może światła. To 4 takie convoye. Także coś tu w twoich spostrzeżeniach nie pasuje.
Starsze prądnice Shimano dawały większy prąd niż Sony, ale kosztem dużo większych oporów.
Niby współczesne telefony i powerbanki w QC ładują się w 9 i 12 V, ale większym prądem, niż może dać piasta. Można sklecić powerbank na 3 18650 w szeregu na napięcie ładowania 12.6V, przy masie ok. 200g pomieściłby energię z całego dnia jazdy, ale wtedy straty wielokrotnej przemiany energii.
Tyle, że Velogical daje tylko 1,5W, to do sensownego ładowania za mało. Z kolei ten drugi wynalazek daje aż 15-20W (nie wiem na ile to realne, bo nie widziałem poważnych testów tego, jedynie filmik, gdzie gościu twierdzi, że daje zauważalnie więcej niż dynamo w piaście). Ale 15-20W to się z powietrza przecież nie bierze, to już nie jest wartość pomijalna, to już mocno spowolni. Niemniej to ciekawy patent, zdecydowanie największa moc na rynku i najszybsze ładowanie (to wynika z tego co pisałeś, znacznie mniejsza średnica obracającego się elementu). Ale to dość nowy produkt - i dużym minusem jest brak poważnych testów, zarówno tych pokazujących czy te dane prądowe producenta są realne, jak i tego jakie to robi opory i jak z żywotnością. A tanie nie jest, więc trzeba by zaryzykować koło 1000zł by to na sobie sprawdzić.
Cytat: MCsubi w Dzisiaj o 08:51Niby współczesne telefony i powerbanki w QC ładują się w 9 i 12 V, ale większym prądem, niż może dać piasta. Można sklecić powerbank na 3 18650 w szeregu na napięcie ładowania 12.6V, przy masie ok. 200g pomieściłby energię z całego dnia jazdy, ale wtedy straty wielokrotnej przemiany energii.Napięcie do ładowania ogniwa trzeba odpowiednio obniżyć. Około 4.2V DC. Nie potrzeba wcale aż 12V. Jednak przy mniejszych prędkościach jeśli będziemy chcieli odebrać możliwą moc, napięcie spadnie poniżej 4V, to trzeba je podwyższyć. Sporo zachodu, żeby raz podnosić i raz obniżać. Gdyby napięcie na wejściu było wyższe, potrzeba by tylko obniżać. Oczywiście zostaje nam problem jazdy z prędkością 80km/h ale wtedy możemy się odciąć na jakiś czas, albo coś podgrzać jakąś grzałką przy okazji.
Tu piszą, że Velogical dało 5W przy 20km/hhttps://www.cyclingabout.com/rim-dynamos-can-now-generate-more-power-than-hub-dynamos/