Autor Wątek: Jaka piasta z prądnicą?  (Przeczytany 73883 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Jaka piasta z prądnicą?
« 31 Sty 2018, 21:50 »
Różnica w obwodzie koła z oponą nie jest wcale duża:
opona 26x1,5 - 2026 mm
opona 28x1,5 - 2224 mm

czyli ok. 10%

Ale jest. A pod bardzo małe koła 20 cali (jak w Bromptonie) są nawet specjalnie projektowane dynama.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 31 Sty 2018, 22:46 »
Masz rację Wilku. Jest ważna prędkość obrotowa i są różne dynama. SP produkuje kilka rodzajów. Ja w moim mtb mam opony 2,20. Przekładam licznik jak potrzebuję do szosy i różnica prędkości w porównaniu z GPS jest pomijalna. Dynamo w szosie ładuje od około 15 km/h. To z mtb przy dużo niższej prędkości. Pewnie w trekingach będzie to prędkość wyższa. No cóż, trzeba jeździć na mniejszych kołach  :icon_mrgreen: . Ogólnie zaciekawił mnie ten problem. Jak będzie pogoda na jeżdżenie szosą, muszę dokonać dokładnych pomiarów i porównań.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 4 Lut 2018, 21:43 »
Mam dynamo w piaście już ponad 10 lat i nigdy nie miałem z nim problemów. Na pewno stwarza ono minimalne opory w czasie jazdy nawet gdy nie jest obciążone (wyczuwalny efekt łapania magnesów przy ręcznym obracaniu koła) w stosunku do koła bez dynama. Z kolei w porównaniu z oporami jakie dają klasyczne dynama napędzane z opony, to dają opór nieporównywalnie mniejszy.
Oświetlenie roweru mam z dynama i żarówka halogenowa 3W świeciła mi już światłem ciągłym przy prędkości ok 6km/h, a przy diodzie Led 3W od prędkości 5km/h.
Robiłem też testy (ale na testach się tylko skończyło), z układem podobnym do zaprezentowanego przez kolegę skrzysie.k opartego na LM7805 (układ zmontowany byłna pająka). Z ciekawości próby robiłem z ładowaniem telefonu o raz kamery (rejestratora) i w obydwóch przypadkach testy wypadły pozytywnie - przy prędkości powyżej 5km/h telefon był ładowany, a kamera działała.

Offline Mężczyzna Crazy Horse

• Na forum od: 10.12.2017
« 6 Lut 2018, 08:14 »
Obecnie mam dynamo w piaście. Jakieś podstawowe "szymano-dymano". Jestem z niego bardzo zadowolony! Prąd czyli światło zawsze na każde zawołanie! Nie muszę myśleć o bateriach, akumulatorach czy też samej lampie bo zdejmowana i mozna zapomnieć . Zawsze mam wszystko przy sobie!

...ale ja jednak podziękuję i wymienię dymano na zwykłą piastę i oświetlenie na bateryjne ;) to następna rzecz do zmiany w moim rowerze :)
Biednemu to zawsze wiatr w oczy, nóż w plecy i kij w szprychy...

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 21 Lut 2018, 01:06 »
Z tego co wyczytałem kiedyś na jakimś zagramanicznym portalu to polecane są piasty Son i SP.Niby Son lepiej daje sobie radę w niższych prędkościach zaś SP w wyższych,no i różnica w cenie.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline średni

« 21 Lut 2018, 01:07 »
...ale ja jednak podziękuję i wymienię dymano na zwykłą piastę i oświetlenie na bateryjne ;) to następna rzecz do zmiany w moim rowerze :)

Ale że co za ciężko Ci się pedałuje :o
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Lut 2018, 08:30 »
..ale ja jednak podziękuję i wymienię dymano na zwykłą piastę i oświetlenie na bateryjne ;) to następna rzecz do zmiany w moim rowerze
Największą obecnie zaletą dynama w piaście, w dobie LED, nie jest oświetlenie ale posiadanie własnego prądu do elektroniki. Ostatnio w sklepie miałem w ręku podstawowe dynamo Schimano i byłem bardzo zaskoczony oporami magnetycznymi jakie stawia. Sprzedawca twierdził, że te lepszej klasy chodzą z mniejszym oporem ale porównać nie miałem możliwości.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Lut 2018, 10:45 »
Z tego co wyczytałem kiedyś na jakimś zagramanicznym portalu to polecane są piasty Son i SP.Niby Son lepiej daje sobie radę w niższych prędkościach zaś SP w wyższych,no i różnica w cenie.

Z tego testu co tu wrzucono wynika, że Son jest minimalnie lepszy, nieco mniejsze opory bez obciążenia, z obciążeniem podobnie jak SP. Ale generalnie w porównaniu do SP jest podobnie, a różnica w cenie wielka, SON jest dwa razy droższy, więc pytanie czy opłaca się aż tyle dopłacać.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 21 Lut 2018, 11:10 »
...SON jest dwa razy droższy, więc pytanie czy opłaca się aż tyle dopłacać...

Tutaj chyba nie tylko o sprawność i opory chodzi, SON udziela 5-ciu lat gwarancji i zapewnia o bezproblemowej obsłudze na dystansie + 50tys. km (i taką ma opinię na zagranicznych forach) - stąd też popularność tej piasty u Globetrotter'ów

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Lut 2018, 11:18 »
Tutaj chyba nie tylko o sprawność i opory chodzi, SON udziela 5-ciu lat gwarancji i zapewnia o bezproblemowej obsłudze na dystansie + 50tys. km (i taką ma opinię na zagranicznych forach) - stąd też popularność tej piasty u Globetrotter'ów

Ale SP nie jest piastą wadliwą, nie słyszy się o awariach, a jest używana przez mnóstwo osób. A za cenę 1 Sona mamy piasty SP do dwóch kół. Oczywiście jak ktoś woli mieć topowy produkt - to kupi Sona, ale kupując SP dostajemy jedynie minimalnie ustępujący jakością produkt.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 21 Lut 2018, 12:51 »
Ale SP nie jest piastą wadliwą, nie słyszy się o awariach, a jest używana przez mnóstwo osób. /.../

Ja słyszał (czytał) - na

www.rad-forum.de

, w tym uwagi, SP produktem ma być jednorazowym* (do 1wszej awarii) - tak, wobec kosztu wysyłki uszk. produktu do producenta, okoliczności realizacji.

REKLAMA: Gdybym dynama już w kolarce nie miał, u tomka bym kupił jedno z tych, co ma na stanie (SP).

*nie sugeruję tak by miało być; info puszczam dalej
« Ostatnia zmiana: 21 Lut 2018, 13:00 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 21 Lut 2018, 13:11 »
Ja słyszał (czytał) - na
www.rad-forum.de
, w tym uwagi, SP produktem ma być jednorazowym* (do 1wszej awarii) - tak, wobec kosztu wysyłki uszk. produktu do producenta, okoliczności realizacji.

Wg warunków gwarancji Shutter Precision gwarancja trwa 2 lata od daty zakupu. W okresie gwarancyjnym SP oferuje również obsługę łożysk, które nie są wadliwe, ale po prostu zużyły się z powodu użytkowania. Koszt wysyłki dynama jest po stronie klienta, zwrot dynama po naprawie to koszt SP.

Łatoś ...możesz nieco więcej napisać w temacie wątków poruszanych na rad-forum.de ? 

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 21 Lut 2018, 13:15 »

Ale SP nie jest piastą wadliwą, nie słyszy się o awariach, a jest używana przez mnóstwo osób. A za cenę 1 Sona mamy piasty SP do dwóch kół. Oczywiście jak ktoś woli mieć topowy produkt - to kupi Sona, ale kupując SP dostajemy jedynie minimalnie ustępujący jakością produkt.

Po części masz rację - SP ma bardzo korzystny stosunek jakości do ceny ale cena SON to nie tylko wartość za "topowy produkt". Różnica 2 lata (SP-Tajwan) gwarancji vs. 5 lat (SON - Niemcy) to nie tylko wynik wyższej kontroli jakości u niemieckiego producenta (raczej jakości i powtarzalności zastosowanych materiałów) - przy opiniach jak w tym wątku (przykładowe aby jednak podkreślić, że ludzie mają problemy z tą piastą):

http://bearbonesbikepacking.co.uk/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=10713&hilit=sp+hub+warranty

lub w tym

http://bearbonesbikepacking.co.uk/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=8158&p=95284&hilit=sp+hub+warranty#p95284

może okazać się kluczowa a jeżeli weźmiesz pod uwagę zdecydowanie większe prawdopodobieństwo tego, że padną Ci łożyska w SP (według tych opinii możesz mówić o szczęściu jeżeli przejedziesz na nich 20tys. km - skrajne przypadki to niecały 1tys.) i trzeba będzie demontować piastę i wysyłać do piastę do serwisu (Tajwan?) albo bawić się tak:

to dla mnie różnica 100 Euro (sztywna oś) już nie wydaje się taką fanaberią (pamiętając, że cały czas poruszamy się w pewnego rodzaju "zbytku" rowerowym - bo przecież światło można ogarnąć podstawową lampką a dodatkowy prąd wozić w powerbanku).

Offline średni

« 21 Lut 2018, 13:22 »
Moje przemyślenia są takie że jakbym zarabiał tyle co Ci goście z tych zagramaniczych forów, to też bym sobie pozwolił  kupić dynamo Son-a,a co ;D
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 21 Lut 2018, 13:32 »
według tych opinii możesz mówić o szczęściu jeżeli przejedziesz na nich 20tys. km - skrajne przypadki to niecały 1tys

U mnie 30 tys. i nadal się kręci i działa. Nierzadko pod kompletem sakw na widelcu. Do nowego koła kupiłem takie samo i obecnie ma około 5 tys.  na liczniku. Mam nadzieję, że pociągnie tyle samo. Jak będzie inaczej - będę informował.

Obecnie jeżdżę jeszcze na tym starym (zima), więc licznik bije.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum