Różnica w obwodzie koła z oponą nie jest wcale duża:opona 26x1,5 - 2026 mmopona 28x1,5 - 2224 mmczyli ok. 10%
...ale ja jednak podziękuję i wymienię dymano na zwykłą piastę i oświetlenie na bateryjne to następna rzecz do zmiany w moim rowerze
..ale ja jednak podziękuję i wymienię dymano na zwykłą piastę i oświetlenie na bateryjne to następna rzecz do zmiany w moim rowerze
Z tego co wyczytałem kiedyś na jakimś zagramanicznym portalu to polecane są piasty Son i SP.Niby Son lepiej daje sobie radę w niższych prędkościach zaś SP w wyższych,no i różnica w cenie.
Cytat: średni w 21 Lut 2018, 01:06Z tego co wyczytałem kiedyś na jakimś zagramanicznym portalu to polecane są piasty Son i SP.Niby Son lepiej daje sobie radę w niższych prędkościach zaś SP w wyższych,no i różnica w cenie....SON jest dwa razy droższy, więc pytanie czy opłaca się aż tyle dopłacać...
Tutaj chyba nie tylko o sprawność i opory chodzi, SON udziela 5-ciu lat gwarancji i zapewnia o bezproblemowej obsłudze na dystansie + 50tys. km (i taką ma opinię na zagranicznych forach) - stąd też popularność tej piasty u Globetrotter'ów
Ale SP nie jest piastą wadliwą, nie słyszy się o awariach, a jest używana przez mnóstwo osób. /.../
Ja słyszał (czytał) - nawww.rad-forum.de, w tym uwagi, SP produktem ma być jednorazowym* (do 1wszej awarii) - tak, wobec kosztu wysyłki uszk. produktu do producenta, okoliczności realizacji.
Cytat: Gerwazy w 21 Lut 2018, 11:10Tutaj chyba nie tylko o sprawność i opory chodzi, SON udziela 5-ciu lat gwarancji i zapewnia o bezproblemowej obsłudze na dystansie + 50tys. km (i taką ma opinię na zagranicznych forach) - stąd też popularność tej piasty u Globetrotter'ówAle SP nie jest piastą wadliwą, nie słyszy się o awariach, a jest używana przez mnóstwo osób. A za cenę 1 Sona mamy piasty SP do dwóch kół. Oczywiście jak ktoś woli mieć topowy produkt - to kupi Sona, ale kupując SP dostajemy jedynie minimalnie ustępujący jakością produkt.
według tych opinii możesz mówić o szczęściu jeżeli przejedziesz na nich 20tys. km - skrajne przypadki to niecały 1tys