REKLAMA: Gdybym dynama już w kolarce nie miał, u tomka bym kupił jedno z tych, co ma na stanie (SP).
Wg warunków gwarancji Shutter Precision gwarancja trwa 2 lata od daty zakupu. W okresie gwarancyjnym SP oferuje również obsługę łożysk, które nie są wadliwe, ale po prostu zużyły się z powodu użytkowania. Koszt wysyłki dynama jest po stronie klienta, zwrot dynama po naprawie to koszt SP.
to dla mnie różnica 100 Euro (sztywna oś) już nie wydaje się taką fanaberią
Moje przemyślenia są takie że jakbym zarabiał tyle co Ci goście z tych zagramaniczych forów, to też bym sobie pozwolił kupić dynamo Son-a,a co
/.../Łatoś ...możesz nieco więcej napisać w temacie wątków poruszanych na rad-forum.de ?
Cytat: łatośłętka w 21 Lut 2018, 12:51REKLAMA: Gdybym dynama już w kolarce nie miał, u tomka bym kupił jedno z tych, co ma na stanie (SP).SP nie mam. Zostawiłem sobie SONa /.../
może okazać się kluczowa a jeżeli weźmiesz pod uwagę zdecydowanie większe prawdopodobieństwo tego, że padną Ci łożyska w SP (według tych opinii możesz mówić o szczęściu jeżeli przejedziesz na nich 20tys. km - skrajne przypadki to niecały 1tys.) i trzeba będzie demontować piastę i wysyłać do piastę do serwisu (Tajwan?) albo bawić się tak:
Ostatnio w sklepie miałem w ręku podstawowe dynamo Schimano i byłem bardzo zaskoczony oporami magnetycznymi jakie stawia. Sprzedawca twierdził, że te lepszej klasy chodzą z mniejszym oporem ale porównać nie miałem możliwości.
Czy może mi ktoś napisać jaka różnica cenowa jest pomiędzy dwoma piastami ?
Do mnie idzie SP, niebawem będę plótł.Widzę, że Supernova tego przełącznika na bar end nie sprzedaje w detalu. Czy ktoś może spotkał się gdzieś z odpowiednikiem lub próbował montować własny?
Musze też stwierdzić, że obecne tradycyjne dynama, w stosunku do jeszcze przedwojennego dynama butelkowego jakie miałem, mają nieporównywalnie większe opory. Wynika to z tego, że tamto było na łożyskach kulkowych i miało dużo słabsze magnesy - opory magnetyczne były prawie niewyczuwalne i zapewniało mniej więcej jednakową jakość oświetlenia niezależnie od prędkości. Ale co ciekawe świeciło dużo lepiej niż dynama powojenne z wirującym magnesem.