Autor Wątek: Planuję zakup roweru  (Przeczytany 11167 razy)

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 09:35 »
:?:

Co sądzicie o tym rowerku na wyprawy:

http://www.ssc.pl/gf2009/MarlinDisc.htm

Oczywiście trzeba go jeszcze doposażyć.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 10:46 »
ja jeżdżę na garym.... wersja z 2005 bodajże, marlin (nie disc - różnica w osprzęcie). jak dla mnie to najwspanialsza geometria jaka może być (no, dobra, wole szosową).
na tym rowerze się po  prostu lata (przynajmniej na geometri genesis 1.0 tak bylo, nowej jeszcze nie dane mi było sprawdzić, ale podejrzewam, że jest co najwyżej lepsza) :)
pozycja na rowerze jest dość agresywna, co kto lubi....
polecam!!!!

kilka 'ale':
kaseta jest lipna, szybko będzie do wymiany...

hamulce... hmm, w nowym rowerze (też na ramie garego, genesis 1.0) mam te hamulce - kupiłem używane i dość szybko wysiadły klocki (nie wiem jak zużyte były na początku), i w ogóle mnie wkurzały (jak odpina się koło to trzeba bardzo uważnie je później zapiąć, bo obcierają klocki/tarcza, a nawet adapter.....). wolałbym v'breaki  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline J_M

• Miasto: Grądy
  • Na forum od: 26.03.2009
Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 12:32 »
Ja również jeżdzę na garym, lecz na modelu wahoo. Potwierdzam, że to niezłe rowerki, lecz musisz się koniecznie do niego przymierzyć. Chodzi o wspomnianą przez Waxmunda geometrię. Te rowery mają nadzwyczaj długą rurę górną (duża odległość od siodełka do kierownicy), co wymusza bardzo pochyloną sylwetkę w czasie jazdy. Jest to dość korzystne przy jeżdzie w terenie, ale niekoniecznie przy wielogodzinnej podróży z sakwami. Ja w swoim rowerze musiałem skrócić mostek do 80mm, aby się poczuć w miarę komfortowo. Ponadto ten rower ma bardzo krótki tylny trójkąt ramy. Po zamontowaniu bagażnika uderzałem piętą w sakwy podczas jazdy. Ten problem może być dla Ciebie nieistotny. Zwykle dziewczyny mają mniejszą stopę. Jeśli uznasz, że geometria Ci odpowiada to naprawdę warto się zainteresować tym rowerem. Pamiętaj jednak, że on był pomyślany do zupełnie innych zastosowań. Jeśli chodzi o rozmiar to dla mnie przy 175 cm wzrostu odpowiedni był rozmiar 17,5 cala.

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 13:20 »
Geometria Genesis jest dobra do normalnej jazdy, ale niestety tak jak napisał J_M uderza się piętami o sakwy ze względu na krótki tylny trójkąt.

Ja zaproponuję taki oto rower http://www.skiteam.pl/rower/cube/Travel/

Offline Ma_rysia

• eko groszek

Offline pagin

• Miasto: Reda
  • Na forum od: 06.10.2008
Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 15:54 »
Witaj Rysiama,
Mysle ze powinnas sie skupic na rowerach typowo trekkingowych (w sensie geometrii i wyposazenia). Propozycja atchlowskiego jest calkiem ciekawa. Nie tak dawno temu takze  rozwazalem zakup tego modelu roweru CUBE. Jedanak ze wzgledu na niedostepnosc w Polsce odpowiadajacego mi rozmiaru ramy w tym modelu skonczylo sie na sprowadzeniu z Niemiec innego roweru CUBE, czyli Delphi rocznik 2008. Rower ten sprawdzil sie doskonale na wyprawie po Ukrainie i Rosji (3 tygodnie, 2100 km). Bagaznik tylni zostal wymieniony na inny oraz dodany bagaznik przedni. Oba bagazniki firmy Tubus. Po wyprawie siodelko zmienilem na B17 Brooks-a ale to sprawa wybitnie indywidulana - czytaj kazdy ma inne cztery litery. Wyposazenie modelu Delhpi 2008 rozni sie od wyposazenia Delphi 2010 ale patrzac na baze czyli rame to moge powiedziec,  ze sprawdzila sie w moim przypadku
Pozdrowienia,
Wojtek

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 16:01 »
bez przesady z tym uderzaniem nogami o sakwy.... ja mam korbę 175mm, stopę 45 i nie uderzam.... problem może być jak ktoś pedałuje samymi palcami, i mu wybitnie stopa odstaje do tyłu....

Jest to dość korzystne przy jeżdzie w terenie, ale niekoniecznie przy wielogodzinnej podróży z sakwami.

a to czemu ? wg mnie właśnie jest nawet lepiej, bo jest mniejsze obciążenie na kręgosłup i tyłek....

heh, robię się nerwowy jak ktoś naskakuje na 'mój' rower :P

rysiama, marlin gs to właściwie to samo co disc (ta sama rama)... tylko nie ma wg mnie niepotrzebnych hamulców tarczowych :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline J_M

Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 19:10 »
Marlin GS ma ramę o trochę innych wymiarach niż Marlin Disc. Jest ona krótszą i projektowana pod kątem dziewczyn. Jeśli piszę o tej długości to tylko dlatego, że zarówno moja małżonka jak i większość dziewczyn z którymi jeżdzę woli jazdę z bardziej wyprostowaną sylwetką. Oczywiście jest to bardzo indywidualne lecz przy zakupie roweru tej klasy warto na niego wcześniej usiąść i choć chwilę pojeżdzić. Waxmund - wcale nie naskakuję na Twój rower. Sam jeżdziłem podobnym i byłem z niego bardzo zadowolony. Nie ukrywam jednak, że obecnie częściej jeżdzę rowerem na kołach 28 cali i ten mi bardziej odpowiada do turystyki. Dlatego wcześniejsze propozycje KTM i Cube bardziej do mnie przemawiają. Tak naprawdę to trudno doradzić jakiś rower bo preferencje rysimisi są dość słabo przedstawione, a na rynku jest sporo modeli porównywalnych jakościowo i cenowo.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
Planuję zakup roweru
« 1 Lis 2009, 19:58 »
:mrgreen:
Cytat: "J_M"
... rysimisi ...  
:shock:

Ja tez wolę jeździć z bardziej wyprostowaną sylwetką. Lubię jazdę po szutrach i bezdrożach, więc rower trekkingowy ma chyba zbyt wąskie opony. Chcę zakupić sakwy na przód, więc muszę też zamontować przedni bagażnik. Nie lubię zbędnych gadżetów, np. osłona na łańcuch, dynamo w piaście.

Cytat: "J_M"
Tak naprawdę to trudno doradzić jakiś rower bo preferencje rysimisi są dość słabo przedstawione, a na rynku jest sporo modeli porównywalnych jakościowo i cenowo.

Co mogę jeszcze dodać :?:

Offline J_M

Planuję zakup roweru
« 2 Lis 2009, 07:50 »
Bardzo przepraszam za pomyłkę. To oczywiście wynik pośpiechu.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
Planuję zakup roweru
« 2 Lis 2009, 15:26 »
:(
Otrzymałam maila od przedstawiciela Gary Fishera we Wrocławiu ,że W MarlinDisc nie ma możliwości zamontowania bagażnika przedniego. Czyli to dyskwalifikuje ten rower, ponieważ na dłuższą wyprawę będę potrzebowała bagażnik przedni. MarlinGS chyba podobnie, ale wysłałam maila, aby mieć pewność. A może to tarcza z przodu jest problemem?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Planuję zakup roweru
« 2 Lis 2009, 15:38 »
Całkiem sympatyczna pomyłka, po mojemu mogło by tak zostać :D

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Planuję zakup roweru
« 2 Lis 2009, 15:51 »
W wersji Disc mogli tak napisać ze względu na brak piwotów (trzeba by kombinować na zasadzie obejma górna i dolna), w wersji GS z hamulcami V wejdzie na 99,9% choćby lowrider Crosso beż żadnych przeróbek

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Planuję zakup roweru
« 2 Lis 2009, 17:48 »
Moim zdaniem da radę bagażnik zamontować, ale nie każdy. Sądzę że TUBUS SWING by się dało zamontować.

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
Planuję zakup roweru
« 2 Lis 2009, 18:33 »
Moim zdaniem da radę bagażnik zamontować, ale nie każdy. Sądzę że TUBUS SWING by się dało zamontować.

Albo pozostaje przyczepka :)
Pozdrawiam
TatOR

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum