Autor Wątek: CharBike (i inne) ładowarka rowerowa na dynamo w piaście  (Przeczytany 22455 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
http://www.en.tout-terrain.de/accessories/electric-power-supply/the-plug-ii/

Cena dość zaporowa, widział ktoś tańszy zamiennik? ;) Słyszałem, ze chińczycy już podrobili, ale coś nie mogę znaleźć...

Bo póki co, to prędzej coś takiego kupię:
http://www.gregorkarnas.com/usb/index.htm
Ew zastanawiam się nad lampką Axy...

Czym się różni piasta DH-3d31 od DH-3d30? Albo inaczej, co oznaczają dwie ostatnie cyfry w oznaczeniach piast?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna BIKER303

• Miasto: Otomin
  • Na forum od: 19.08.2013
Ciekawe ile to cacko kosztuje? 8)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
The Plug? 159€ ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
a ile kosztuje samorób u Pana Grzegorza?
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline eferde

• zwykły koleś
  • Miasto:
  • Na forum od: 07.07.2011
    • inka-olo.pl
Czym się różni piasta DH-3d31 od DH-3d30?

Chyba chodzi o to, że 30 jest pod tarczę, a 31 pod v-brake.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Nie, drugie D oznacza 'pod tarczę'. DH-3D30

Jeszcze nie wiem, ale konstrukcja tego jest dość prosta, więc podejrzewam, że nie wiele. 30-50zł? Na pewno w porównaniu do The Plug, dużo mniej.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Kupowałem to cudo 2 lata temu i kosztowało 64 zł. Działa i ładuje.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Kim jest ów Pan Grzegorz? Z chęcią bym go poznał, a z jeszcze większą chęcią jego wyroby ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Pytanko,
mając już takie cudo macie jakiś sposób żeby naładować akumulatory do aparatu Nikon ?
Szukałem jakiejś przejściówki albo ładowarki prosto z USB ale nie mogłem znaleźć.

Skomplikowana sprawa. Akumulatory Nikon pracują na napięciu 8,4V i do ładowania wymagają prądu rzędu 600 mA. Zatem napięcie zasilania układu ładującego musi być wyższe. Typowe ładowarki pracują na napięciu 12V.
Ja mam na rowerze ładowanie akumulatorków do Nikona, ale to jest mała elektrownia rowerowa  :lol: Zestaw dynamo + solar + aku 6V zasila przetwornicę impulsową podnoszącą napięcie do 12V, i  z niej dopiero zasilana jest ładowarka do Nikona, kupiona na Allegro. Przy okazji też jest druga przetwornica 5V do USB- ładowanie smartfona.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Nie wiem jak w Nikonie, ale w Canonie mam wyprowadzoną elekrodę z pomiędzy ogniw, także mógłbym ładować najpierw jedno, potem drugie  do napięcia 4,2V Takie podejście byłoby prostsze do wykonania i nie wymagałoby balancera. Polecam rozważyć. Tym bardziej, że przetwornice step-down są z zasady sprawniejsze od step-up i w tej samej cenie zwykle wydajniejsze prądowo.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wpadłem ostatnio na coś, co może ładować baterie aparatów fotograficznych bez lepienia elektroniki.

Serce systemu to bufor energii, powerbank z funkcją quick charge. O co chodzi? Technologia służy do tego, by móc podnieść napięcie ładujące na USB powyżej 5V. Można kolejno mieć 5V, 9V, 12V, 20V. Ustawia się to poprzez odpowiednie napięcie na kablach Data+ i Data-. Do wyciągnięcia z takiego powerbanku 12V potrzeba zrobić kabelek zasilający do ładowarki samochodowej dla akku aparatu. Napięcie 12V można ustawić np dwoma zenerami. Rozpiska na obrazku

Czyli
1. Ładujemy powerbank standardowym 5V, podczas postoju w knajpie lub cały czas z dynama
2. powerbank jednocześnie ładuje nam telefon/aparat. Możliwe jest napięcie wyższe niż 5V bez przerabiania elektroniki
3. Ponieważ powerbank ma dwa wyjścia, jedno ze standardowym 5V, to i jakąś umiarkowaną lampkę pociągnie w międzyczasie (pokroju fenixa BT10).

Ktoś ma ochotę zaimplementować?  :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Nie bardzo rozumiem do czego mi to jest potrzebne?

• blog podróżniczy
akku od aparatów zwykle chcą 8,4V. Jeśli zechcesz użyć zwykłego powerbanku do ich naładowania, to musisz najpierw podnieść napięcie do 12V jakąś przetwornicą, co generuje straty. Powerbank z QC umożliwia sterowanie napięciem wyjściowym, co powinno znacznie podnieść sprawność takiego ładowania. Po drugie nie ma rzeźby, tylko kabelek trzeba dorobić. Powerbank idziesz i kupujesz ze sklepu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Można by tego użyć do zasilania lampki 8,4 V. Niezły pomysł.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• blog podróżniczy
W praktyce, trzeba mieć bardzo wybredną lampkę, żeby nie ruszyła ze zwykłych 5V. Lampka i tak ma swoją przetwornicę w środku, na diodę leci małe napięcie i duży prąd. Fenix BT10 spokojnie ogarnia zarówno 9V jak i 4V :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum