Autor Wątek: CharBike (i inne) ładowarka rowerowa na dynamo w piaście  (Przeczytany 22454 razy)

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
CharBike - ładowarka rowerowa
« 16 Lut 2011, 18:03 »
Co do telefonu to ja zakupiłem specjalnie pod wyjazdy Samsunga e2370,od ostatniego i pierwszego ładowania minęło już 22dni a mam jeszcze 2z5 kresek bateryjki.Telefon włączony 24h, trochę bluetooth i jakieś gry.
Więc o ładowani telefonu na wyjedzie mogę zapomnieć  :D ,chociaż tyle.

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 16 Lut 2011, 19:07 »
Ale cena E-Werka jest powalająca 549 zł. Wiadomo, że to jakość Busch&Muller i bardziej wszechstronne urzadzenia, ale jednak cena zbyt wygórowana. Ja od roku używam CharBike tylko do ładowania telefonu Nokia E71 i daje znakomicie radę. Z ładowaniem GPS-a samochodowego też próbowałem i nie daje rady. Myślę, że w przypadku tylko telefonu stosunek ceny do jakości jest OK.

Offline djtronik

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 27.01.2011
« 16 Lut 2011, 23:50 »
Witam kolegów. Po przeczytaniu tematu postanowiłem wtrącić swoje 3 grosze. Jako, że od lat wymyślam różne układy elektroniczne na wiosnę 2010 roku postanowiłem wykorzystać dynamo w moim rowerze (Unibike EXPEDITION GTS) właśnie do ładowania komórki (Nokia 5800) jak i GPS-u (Asus A696). Podłączyłem miernik uniwersalny do dynama i ruszyłem na krótka przejażdżkę. Okazało się, że dynamo o parametrach 3W 6V bez obciążenia daje napięcie dochodzące do 44 V przy prędkości ok. 30 km /h a jeśli obciążymy żarówkami to napięcie spada do ok. 6 V. Wniosek. Jeśli zastosujemy przetwornice napięcia o dużej sprawności możemy ładować dowolne urządzenie na np. 5 czy więcej V. Zrobiłem prosty układ prostowniczy z włącznikiem, mostkiem Gretza i kondensatorem 1000uF /50V. Nie miałem czasu na robienie płytki i skorzystałem z gotowej przetwornicy dostępnej w sieci http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-stalego-dc1-1a-i1444445071.html na 5V. Do układu podłączyłem gniazdo USB na kablu i wtyk do ładowania komórki. Całość kosztowała mnie ok. 20 zł plus obudowa, którą jest mała sakwa z kluczami rowerowymi od dawna podwieszona pod ramą. To, co może ważne dla wielu osób waga całości porównywalna z jedna baterią R6 (bez sakwy). Dodatkowo kupiłem uniwersalną obudowę do nawigacji na kierownice i wyruszyłem w trasę. Jak to działa w praktyce? Parametry zasilania to ok. 0,8A przy 5V. Telefon ładuje się tyle, co ładowarką sieciową. Podobnie z nawigacją. Jak pisałem mam A696 i wiele razy naładowałem akumulator na maxa. Zajmowało mi to ok. 2, 5 h przy włączonej nawigacji. Oczywiście zatrzymywałem się. Jeśli zabierałem z domu nawi z pełną baterią to praktycznie przez cały czas jazdy bateria była doładowywana i Asus pokazywał 100 % naładowania.  Minus dodatkowe opory, ale mniejsze niż przy używania światła z żarówkami. Dodatkowo okazało się, że w słońcu nic nie widać na wyświetlaczu nawigacji, ale za to słychać komendy i wiadomo gdzie skręcić. Śmiesznie to wygląda jak rower gada gdzie skręcić. Z tym wynalazkiem byłem na kilku wyjazdach po kraju ( ok. 4kkm) i sprawował się bardzo dobrze. Jeśli jedziemy na wyprawę gdzie brakuje gniazdka 220 V to rozwiązanie jest dobra alternatywą ładowarki słonecznej. Układ można przystosować do ładowania dowolnych akumulatorów od 1,2V do 24V.

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
« 17 Lut 2011, 01:07 »
A chciałbyś takie coś skonstruować dla mnie:D?

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 17 Lut 2011, 01:30 »
djtronik, mógłbyś stworzyć jakąś ilustrowaną instrukcję dla nieelektroników jak to skonstruować, jeśli oczywiście stopień skomplikowania jest niewielki

Offline MikeBiker

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 21.06.2010
« 17 Lut 2011, 02:30 »
Cytat: "TatOR"
Postaram się w najbliższym czasie poszukać tej ładowarki słonecznej /modelu/ co w tym roku we Włoszech, że się wyrażę testowałem. Pamiętam, że było wielkości dużej czekolady i miało wejścia do kilku popularnych modeli telefonów. No i że było średniej jakości :)

Może masz na myśli to?
http://www.toys4boys.pl/Ladowarka-sloneczna-item596.html

Ja tego używam, głównie do ładowania kom i mp trójcyny i jest świetne:)
Wielkość tabliczki czekolady, waga niewielka.
Dalej, szybciej, wyżej...

Offline kaarool

« 17 Lut 2011, 02:39 »
te ładowarki słoneczne to o kant dupy roztrzaskać. Musi naprawdę mocno świecić aby coś naładować. A jak jedzie się rowerem to raz w cieniu raz na słońcu. No i ta cena...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Lut 2011, 07:40 »
a jak jest z żywotnością takiej ładowarki słonecznej ? czy aby ogniwa nie wypalają się po kilku latach na amen ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 18 Lut 2011, 18:41 »
Djtronik twój  sprzęt jak się sprawuje w mieście ,gdzie prędkość spada do nastu kilometrów a co chwila zatrzymujesz się na światłach. Co z ładowanym telefonem
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
« 18 Lut 2011, 18:56 »
Cytat: "kaarool"
te ładowarki słoneczne to o kant dupy roztrzaskać. Musi naprawdę mocno świecić aby coś naładować. A jak jedzie się rowerem to raz w cieniu raz na słońcu. No i ta cena...

Dokładnie dokładnie dokładnie.

Wyrzuciłem raz kasę na panel. Bez sensu. Potem już nie miałem ochoty ryzykować choć są takie modele, że głowa mała. Nie musi być w sumie słońca. Producent (Silva) zapewnia że przy zachmurzonym niebie też ładuje (wolniej) ale to i tak z gabarytami jakie na rowerze można zabrać logika nakazuje wykorzystać siłę mięśni. Jak pisałem wcześniej ten E-werk to jest rozwiązanie. Wiem, że drogie ale jakie wszechstronne. Można zmieniać Volty i ampery. Jedyny problem jaki ja napotkałem to przy stawaniu na czerwonym świetle to taki, że ładowanie jest przerywane i jak ruszam to mój PDA się włącza automatycznie. Próbowałem wszystkiego i nic. Na oryginalnej ładowarce takie coś nie występuje. Mogę z gniazda wyjąć wtyczkę i z powrotem wsadzić i żadnej reakcji. Problem jak się doczytałem można rozwiązać baterią buforową czyli takim zestawem co to Busch&Muller dodał do oferty, który jest łądowany cały czas a potem z tego ładuje się urządzenia z portu usb.
Poszukam schematu bo gdzieś miałem i można samemu zmontować identyczny. Postyaram się jeszcze w ten weekend.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 18 Lut 2011, 22:50 »
Coś w rodzaju baterii buforowej, a właściwie typowego akumulatora jest w jednym z modeli CharBike (z akumulatorem). Dzięki zastosowaniu tego ogniwa możliwe jest podtrzymanie ładowania urządzenia (np. telefonu, mp3) podczas zatrzymania lub jazdy z niewielką prędkością.

http://charbike.webpark.pl/

Offline djtronik

« 19 Lut 2011, 15:21 »
Oto instrukcja obrazkowa jak zrobić ładowarkę, o której pisałem. Wielkości elementów na obrazkach są nieproporcjonalne. Zrobiłem taki obrazek żeby każdy mógł wykonać to samodzielnie. W przypadku podłączania niektórych urządzeń PDA piny 2 i 3 w gnieździe USB muszą być zwarte inaczej nie naładujemy np. Asusa A696. Do ładowania telefonu kupujemy przejściówkę z USB na wtyk, jaki mamy w telefonie. W przypadku Nokii jest to wtyk 2 mm. Co do jazdy w nieście. Prądnica zaczyna ładować od małej prędkości. Nawet, gdy prowadzimy rower. Jednak od jakichś 10 km/h ładowanie jest skuteczne. Wszystko zależy od typu dynama. Ładowarkę poza Unibike testowałem na miejskim rowerze Lastrada. W kole jest dynamo stawiające większe opory, ale już od prędkości ok. 3km/h zaczyna ładować. A przy 8 km/h ładuje pełnym prądem. Trzeba też pamiętać o zasadach bezpiecznego używania tego układu. Jak pisałem dynama potrafią bez obciążenia dawać napięcie nawet 40 kilka V. Układ może tego nie wytrzymać. Oczywiście można zrobić dodatkowe zabezpieczenia lub pamiętać o kolejności, w jakiej podłączamy sprzęt. Najpierw podłączmy ładowane urządzenie a później włączamy zasilanie z dynama. Jeśli dynamo jest obciążone da mniejsze napięcie bezpieczne dla elektroniki przetwornicy z Allegro. Co do przerw władowaniu wywołanych postojami np. na światłach. Nie zauważyłem złego wpływu na baterie w telefonie czy palmtopie. Ładowałem Nokie i Asusa tak wiele razy i baterie są nadal w dobrym stanie. Oczywiście można zrobić taki bufor z dodatkowego ogniwa na 5V, jeśli chcemy mieć źródło ładowania bez przerw.

Offline kaarool

« 19 Lut 2011, 15:28 »
a gdzie ten obrazek?

Offline djtronik

« 19 Lut 2011, 15:52 »
Nie wiem, dlaczego nie widać załącznika z poprzedniego postu. Zamieszczam obrazek, jaki umieściłem na w necie..
http://images39.fotosik.pl/637/ea4d5f4f1f1bdbb8gen.jpg

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 19 Lut 2011, 16:13 »
Hmm. Nie daje długiego życia układowi w tym towarzystwie.
Pierwsza poleci przetwornica, następny kondensator.
PW do DJtronika już idzie :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum