Autor Wątek: CharBike (i inne) ładowarka rowerowa na dynamo w piaście  (Przeczytany 22450 razy)

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
CharBike - ładowarka rowerowa
« 19 Lut 2011, 16:43 »
O kurcze nie wygląda to na skąplikowane. A jak by to zrobić z tymi ewentualnymi"bezpiecznikami" i jakimś akulumatorkiem?

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 19 Lut 2011, 17:00 »
Przed ewentualnym uszkodzniem ładowanego sprzęt (telefon, gps), który jest podłączony do jakiejkolwiek ładowarki np. CharBike warto taki sprzęt ładować poprzez ładowarkę samochodową, która posiada bezpiecznik. W razie jakiegoś przepięcia pierwszy padnie właśnie bezpiecznik a sprzęt pozostanie nieuszkodzony. W tym wypadku jednak konieczne jest zakończenie ładowarki gniazdem na zapalniczkę samochodową.

Offline kaarool

« 19 Lut 2011, 17:05 »
ooo to nie jest głupi pomysł!

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 19 Lut 2011, 17:59 »
ooo. to niestety nie jest dobry pomysł. Albo dokładnniej taką elektronikę w puszce można kupić za jakieś 50zł (koszt części + 10pln :) (Dla jasności: nie jestem producentem, ale może kiedyś dostanę upust za reklamę)
Wg mnie główny problem polega na sprawności "zapalniczek" (albo raczej niesprawności) i to przed czym zabezpieczają (hmm.. przed zwarciem w urządzeniu?).
Funkcję bezpiecznika w tym układzie pełni przetwornica: najpierw to pali się ona.

A akumulator to znaczna komplikacja układu albo 12V, sam walczę z tym tematem od jakiegoś czasu.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
« 19 Lut 2011, 18:25 »
Według mnie "sprawność" zapalniczek samochodowych, to znaczy samych gniazd montowanych jako końcówka układu ładowarki rowerowej jest wystarczajaca. Rolę zabezpieczenia ładowanego urządzenia, np. przy zdyt dużej prędkości podczas jazdy z górki, w tym wypadku przyjmuje na siebie bezpiecznik w ładowarce samochodowej przez którą podłączamy np. telefon.

Offline kaarool

« 19 Lut 2011, 23:44 »
może po prostu rzucimy pomysł na elektroda.pl tam są maniacy którzy lepiej się znają niż my na tych sprawach?

w sumie trochę pokopałem i to znalazłem

http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/bikecharger/index.htm

http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/usb/index.htm

Offline djtronik

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 27.01.2011
« 20 Lut 2011, 17:56 »
Układ, który przestawiłem używałem przez jeden sezon i nadal jest sprawny. Inaczej mówiąc napięcie z dynama nie uszkodziło ani przetwornicy ani kondensatora. Jednak osobą, które chcą wykonać taki układ proponuje wersje zmodyfikowaną zgodnie z sugestią kolegi „pajak_gdynia”. Dodatkowa dioda i rezystor, które zabezpieczają przed uszkodzeniem napięciem.
http://images38.fotosik.pl/639/cf534ec4a4a18940.jpg  
Bezpieczniki topikowe stosowane w samochodówce raczej w tym układzie nie zdają egzaminu. Zresztą rozbierałem kilka ładowarek samochodowych np. od TomToma, Mio czy Asusa i w żadnej takiego nie było. Zabezpieczenie tylko elektroniczne.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 21 Lut 2011, 22:50 »
Cytat: "Fijolek2005"
Djtronik twój  sprzęt jak się sprawuje w mieście ,gdzie prędkość spada do nastu kilometrów a co chwila zatrzymujesz się na światłach. Co z ładowanym telefonem

Fijolek, a po cholerę Ci ładowarka rowerowa w mieście?! :shock: Do gniazdka za daleko? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 22 Lut 2011, 08:44 »
Bo ja lubie jeżdzić  z nawigacją , mam takiego chopla że posiadam wgrane 4 programy na telefon. A poza tym zaprosił bym Cię do przejechania przez Warszawę z jednego krańca na drugi jeżeli byś nie znał tego miasta (na pewno się pogubisz) ot to wszystko.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna deyot

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.02.2011
« 14 Mar 2011, 10:32 »
Mam pytanie do @djtronik.
Co to jest to coś z trzema nóżkami w lewej-górnej części obrazka? Czy urządzenie nada się do dynama butelkowego o parametrach 6V 5,3W?

Offline Slawek75

• Miasto: Ciągowice
  • Na forum od: 15.11.2009
« 14 Mar 2011, 10:49 »
To coś w lewej-górnej części obrazka to mostek prostowniczy ok 1-1,5A i ma 4 nóżki, dwie na które podajesz napięcie przemienne z dynama (oznaczone ~ i ~) , a dwie pozostałe na wejście przetwornicy (oznaczone + i -).
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 6 Kwi 2011, 20:07 »
a dałoby się z takiego układu zasilić jakąś mini-chłodziarkę ? wielkości choćby torby na kierownicę......  :twisted:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
« 6 Kwi 2011, 20:41 »
Dałoby - widziałem jak zrobić taką lodóweczkę na USB a w charbike'u masz USB  :mrgreen:
edit - nie wiem czemu "jest" napisałem  :lol:

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 6 Kwi 2011, 23:17 »
:roll:
Mialem już iść spać ale zobaczyłem co tu jest w temacie.
No i tak:  Dotychczas myslałem że to ja jestem pokręcony, ale teraz zaczynam mieć wątpliwości  :mrgreen:
  Nawet lodówka na dynamo jest.
Właściwie to nie takie zle.  Tylko czy rozgrzanie się w celu takim zeby lodówka coś chłodziła  (zakladam że browara bo to jedyne rozsądne wytłumaczenie) to czy to opyla się taki interes?
 :mrgreen:
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 6 Kwi 2011, 23:31 »
Ale podłączasz powiedzmy na przełęczy, zjeżdżasz i na dole masz zimne piwo  :D
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy