Autor Wątek: CharBike (i inne) ładowarka rowerowa na dynamo w piaście  (Przeczytany 22449 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
CharBike - ładowarka rowerowa
« 7 Kwi 2011, 00:16 »
kokop, oczywiście że browara. Nie wiem co innego mogło jeszcze Ci przyjść do głowy :P

Daniel, zimne piwo to na szczycie trzeba pić. Raz że po wysiłku (podjeździe) rozluźnia mięśnie, a po drugie to na odwagę przed karkołomnym zjazdem :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
« 7 Kwi 2011, 00:20 »
To może inaczej - zjeżdżając schładzasz lodówkę, ew. ładujesz jakiś mały akumulator, potem szybko podjeżdżasz mając przed oczami, że im szybciej dojedziesz tym browar zimniejszy będzie no i gotowe   :) .

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline Slawek75

• Miasto: Ciągowice
  • Na forum od: 15.11.2009
« 7 Kwi 2011, 09:51 »
Chłodziarka pod USB? Jeśli tak to, jakiej wydajności  :roll: . W grę wchodzi jedynie moduł Peltiera, który ma liczne wady. Z jednej strony wymaga dość dużego prądu (z tego co wiem to złącze USB daje max 0,5A), a z drugiej trzeba odprowadzić ciepło różnicy temperatur po między jego dwoma stronami oraz straty własne ogniwa.
Toż to lepiej zatrzymać się na pół godzinki przy jakimś strumieniu i sobie "odpocząć"

Offline Mężczyzna DamianD

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 08.12.2009
    • http://www.DamianDrobyk.pl
Hey, zastanawiam się nad pozyskaniem takiego lub podobnego urządzenia. Jestem ciekawy waszych opinii. Po co marnować dynamo w rowerze na oświetlenie jak można lądować po kolei cały sprzęt elektroniczny jaki mamy na wyprawie pomijając oczywiście kwestie ceny i opony generowane przez dynamo. Zastanawiałem się też na panelem słonecznym ale na słońce nie zawsze można liczyć i generuje słabszy prąd niż prądnica.
Dahon, Charbike, E-werk - znacie jeszcze jakieś? Proszę o wasze opinie na ten temat....

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
I niestety większość kluczowych linków z tych postów nie działa.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Na temat charbike co chciałbyś wiedzieć
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Link jest martwy, bo.. jest martwy.
Jeśli chodzi o Charbike, to ten żywy jest tu: http://www.charbike.eu/

Offline Mężczyzna oszej

podbiję -> w którymś wątku widziałem, wydawało mi się, że widziałem, że ktoś stosował ten układ z mostkiem Graetza przy normalnym dymanie. Sprawdza się toto? Osobiście uważam, że butelkowe jest lepsze, niż to w piaście, przynajmniej dla mnie, stąd to pytanie. I co do ładowania - Nokia dalej stosuje patent, że inicjacja ładowania jest przy U=ok 7-8V? A potem napięcie spada do tych 5V? Gdzieś na elektrodzie czytałem, ale nie wiem, czy ktoś na ten temat może więcej powiedzieć ? Jakoś średnio mi się widzi płacić 35+wysyłka za mostek wart parę groszy, ktoś ogarnął temat samodzielnie? hej.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
ktoś ogarnął temat samodzielnie?
Ja zbudowałem taką ładowarkę dynamo->USB działa jak marzenie. Schematy z neta. Ale nie liczyłem ile mnie to wyniosło. Zasadniczo musiałem zrobić własną wersję pod iphona, bo on na pinach danych w USB musi mieć odpowiednie napięcia i zwykłe ladowarki nie działały.

EDIT: https://picasaweb.google.com/108240024294317166850/Pustelnia#5697791328136368962
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2012, 10:41 Pustelnik »
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nokia dalej stosuje patent, że inicjacja ładowania jest przy U=ok 7-8V? A potem napięcie spada do tych 5V?
Napięcie na nieobciążonym zasilaczu z reguły jest większe niż na obciążonym, na takim z dynamo też będzie ten efekt.
Układ, który jest na elektrodzie wydaje się rozsądny.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna javor

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 06.01.2012
    • Mój bikestats
Z tego co ja się orientowałem to lepiej kupić gotową ładowarkę słoneczną. Małe (wielkości telefonu) to oczywiście badziew, ale są i większe które dostarczą tyle prądu co dynamo, zmieszczą się w mapnik, no i mają wbudowany akumulator ... tyle że kosztują kilka stówek  :| ale nie zmarnują naszej energii. Oczywiście najlepiej sprawdzą się latem w naszych lub bardziej południowych szerokościach, np w Norwegii nie ma to sensu.

Offline Mężczyzna oszej

lepiej? Za kilka stówek to wolę kupić sobie 100 akumulatorków ;) Ogniwa fotowoltaiczne póki co nie mają dobrej sprawności, same w sobie, takie.. przenośne. Co innego te, które są montowane na dachach budynków. Tu można coś zdziałać. Wysokiej sprawności nie mają, ale co raz wyższą. Póki co, w ogóle to nie ma sensu, w turystyce. Fizyki się nie oszuka, mało sprawne i tyle. Już lepiej zainwestować w dobre dynamo butelkowe, które generuje bardzo mało (względem chinskich) oporu. A dodatkowe kilogramy w postaci ogniw... Nie po to się pakuję w 2 sakwy, żeby wozić toto :)

Offline Mężczyzna Freud

Lepiej nie brać elektroniki i żywić się mrówkami ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

Freud, nie o to chodzi, żeby popadać w totalny minimalizm, ale po co robić coś, co nie ma sensu ? A te turystyczne ogniwa po prostu nie mają sensu. I tyle.

Offline Mężczyzna Freud

Ja tylko żartowałem :D Nie bierz tego do siebie.
W sens nawet nie wnikam - dla jednego ma a dla innego nie ;)

Każdy ma swoje indywidualne podejście: ja np. jadąc na wakcję nie chcę wiedzieć, że istnieje radio czy telewizja. Komórkę traktuję awaryjnie a GPS turystycznie.

Do źródła energii podchodzę czysto praktycznie: coś tam trzeba mieć, żeby ten GPS nie padł, więc kalkuluję. Z kalkulacji wynika, że baterie się najbardziej opłacają i najmniej problemów sprawiają.
Do tego nie da siępowiedziec, że konkretne rozwiązanie jest zawsze uniwersalne. Coś takiego nie istnieje. W zależności od tego gdzie jedziemy tam się przydaje jedno albo drugie.

Gdyby jechał na pustynię Gobi to pewnie bateria słoneczna miałaby dla mnie spory sens :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum