Autor Wątek: CharBike (i inne) ładowarka rowerowa na dynamo w piaście  (Przeczytany 22457 razy)

Offline Mężczyzna Szczeps

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 23.02.2012
apropo kemo to lg swift l3 II przy włączonej nawigacji, mp3 i ciągłym najjaśniejszym ekranie przez 46km ładowania podskoczył o 29% także potwierdzam, gra i buczy

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Podbijam temat, bo minęło już parę lat od ostatniego postu ;) a potrzebuję informacji nt. ładowarki- może są jakieś innowacje, do których się nie zdołałam dokopać.

http://rowertour.com/busch-muller-e-werk-adapter-do-zasilania-urzadzen-elektronicznych.html

Najlepszą opcją wydaje się być lampa z wejściem USB, ale cena jest nieco za wysoka ;)

Pytania moje brzmią:
Jakie jest Wasze doświadczenie z tymi urządzeniami?
Czy istnieje jeszcze coś innego/nowego na rynku godnego polecenia?

Używam e-werk + puffer-akku z podanego przez Cię linku. Działa mi już  kilka lat.

Czy istnieje jeszcze coś innego/nowego na rynku godnego polecenia?

http://www.en.tout-terrain.de/accessories/electric-power-supply/the-plug-ii/

http://www.forumslader.de/12V-Automatik-USB.219.0.html

Najlepszą opcją wydaje się być lampa z wejściem USB, ale cena jest nieco za wysoka ;)

Dla celu pozyskiwania prądu z dynama nie jest to najlepsza wersja.

Forumslader skutecznie działa u wielu.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Ela

• The sky is the limit
  • Miasto: Wojkowice (k. Będzina)
  • Na forum od: 23.04.2014
Dla celu pozyskiwania prądu z dynama nie jest to najlepsza wersja.

Masz rację, mój błąd

Offline Mężczyzna aljelonek

• On The Road to Freedom...
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 24.07.2013
    • trekkingowo.pl
Bardzo dobry temat odświeżyłaś. Jeśli chodzi o chairbike - kupiłem z 5 lat temu od gościa (akurat przejeżdżał przez Opole pociągiem :) ) model z wyjściem na ładowarkę samochodową. Mam go do dzisiaj. W tamtym roku korzystałem z ładowareczki na Litwie. Ładowarka sprawdza się na szosie. W wyboistym terenie nie bardzo. Jak się jedzie bardzo wolno po lesie, to wskaźnik ładowania niby jest, ale realnie nie bardzo ładuje. Na szosie od powiedzmy tak 15km/h - jak najbardziej działa :). Żeby nie dopuścić do całkowitego rozładowania telefonu - podłączałem go zawsze, gdy robiłem dłuższy dystans po szosie. Oczywiście brak akumulatorów trochę przeszkadza, bo przy zatrzymywaniu się częstym i zanikaniu napięcia, możemy ukrócić żywot baterii telefonu :) Jednak nie zamierzam wydać na lampkę mullera czy axa ponad 3 stów.

Offline Mężczyzna adam5711112

• Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 01.09.2013
ja korzystam z kemo m172n model nizszy m172 jest trochę gorszy wyłącza się przy 29km/h

jak wyżej działa gorzej w terenie lepiej na szosie

do tego mam zawsze powerpacka na paluszki AAA

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
http://www.forumslader.de/12V-Automatik-USB.219.0.html

Czy dobrze rozumiem, że to nie jest ładowarka na sprzedaż, a jedynie podają schemat elektryczny ?

Tekst zawiera dokładny opis - wersje produktu. Kliknięcie podkreślonego wyrazu prowadzi do cen:

http://www.forumslader.de/fileadmin/user_upload/Individuelle%20Geraete/jensd/Download/FL-Ahead/4-fach/Manuals/Preisliste_Forumslader.pdf

Autor prosi o kontakt za pośrednictwem forum (o ile nie jest się forowiczem).

Z przeczytanych relacji wiem, iż maszyna działa.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna aljelonek

• On The Road to Freedom...
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 24.07.2013
    • trekkingowo.pl
ja korzystam z kemo m172n model nizszy m172 jest trochę gorszy wyłącza się przy 29km/h

jak wyżej działa gorzej w terenie lepiej na szosie

do tego mam zawsze powerpacka na paluszki AAA

Jeśli chodzi o kemo - do smartfonów tylko ten nowszy model z wyjściowym prądem 800mA. Moja ładowarka do smarta ma 1000mA, dlatego też, kupuję od gościa z Polski chairbike allinone, z takim właśnie maksymalnym prądem. Ma mi przywieźć przy okazji jak będzie w Opolu w czwartek. No i ma podtrzymanie przede wszystkim, czego nie ma kemo.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Czy ktoś ma przynajmniej smartfona z pomiarem prądu (Np. aplikacja Current widget na androida) i mógłby zmierzyć przy różnych prędkościach jaki prąd ładowania daje CharBike, albo ten kemo?

Bo wiecie, maksymalny prąd przetwornicy a to, jak układ jest zestrojony z prądnicą i ile z niej wyssie to dwie różne sprawy.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Czy ktoś ma przynajmniej smartfona z pomiarem prądu (Np. aplikacja Current widget na androida) i mógłby zmierzyć przy różnych prędkościach jaki prąd ładowania daje CharBike, albo ten kemo?
Kiedyś zmierzyłem charbike all-in-one. Daje tyle prądu ile telefon potrzebuje :) U mnie to było pod 900mA (po pierwszych poprawkach)
W charbike na wyjściu jest przetwornica impulsowa 1A i spokojnie tyle z niej wyciągnie się prądu przez dłuższy czas. Przez chwilę to i 1500mA idzie, ale jest słabe chłodzenie i przetwornica się wyłącza.
Gorzej jest od strony wejścia: tam jest stabilizator liniowy.. i niestety nie wydala z ładowaniem akumulatora, uzyskać więcej niż stan "pomarańczowy" to było coś. Reklamowałem, ale "wszystko działa poprawnie", więc olałem.

Z dynama pójdzie Ci jakieś 400mA (faktyczna wartość zależy od modelu). Dynamo to źródło prądowe, więc tylko napięcie rośnie przy braku obciążenia, 100V jest spokojnie do wykręcenie :) "Spadek" wydajności ładowarek jest spowodowany właśnie tymi różnymi ogranicznikami tegoż napięcia.

Oczywiście można wstawić stabilizator liniowy.. a z napięcia ponad 5V ogrzewać atmosferę, ale ładowanie telefonu wtedy ciągnie się w nieskończoność..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• Wyprawy młodej pary
To ile przetwornica wyciąga z akumulatora w ogóle mnie nie interesuje. Interesuje mnie jaką moc wyciąga z prądnicy przy danej prędkości.

Póki co właśnie mam przetwornicę impulsową, która niestety przeciąża prądnicę. Zewnętrznym kluczowaniem wyciągnę z niej nieco więcej.

Przy np. 20km/h i obciążeniu rezystancyjnym http://www.n-s.pl/krudnik/nx30/ max można uzyskać 5W. Dopasowującą się przetwornicą liczę na uzyskanie przynajmniej 2,5W, czyli 500mA
Na mniejszych prędkościach wstępne pomiary wykazały, że właśnie ok. połowy tej mocy da się wycisnąć.

Jeszcze do przetestowania jest koncepcja przetwornicy dopasowującej się w locie do napięcia tuż za mostkiem (bez kondensatora) ale chyba jestem sceptyczny co do tego pomysłu.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Pytanko,
mając już takie cudo macie jakiś sposób żeby naładować akumulatory do aparatu Nikon ?
Szukałem jakiejś przejściówki albo ładowarki prosto z USB ale nie mogłem znaleźć.

• Wyprawy młodej pary
http://allegro.pl/tp4056-mini-usb-ladowarka-li-ion-najtaniej-i4411099153.html

Rozwiąże problem, ale wiedz, że będziesz tym ładował wieki. Charbike według moich ustaleń pracuje na zwykłej przetwornicy impulsowej i nie dopasowuje się do zmiennych parametrów prądnicy. A to gwarantuje słabą moc.

///////////
Mój układ oparty o podobną przetwornicę, sterowaną z Arduino Mini jest już w fazie testowej. (Ok, dopiero, bo chyba rok się zbierałem)

Trochę zachęcających danych:
Przy ok. 20km/h(35Hz) uzyskuję 2,176W przy ładowaniu ogniwa li-ion
Przy 30km/h(60Hz) uzyskuję 3,91W
Przy ok. 12km/h (25Hz) uzyskuję 1,394W

Dla porównania, Garmin bierze jakiś 1W, a maksymalna moc ładowania Xperii Active to ok. 2W

Ogólnie taki układ daje mniej-więcej 2x tyle, co niesterowana przetwornica. (Jak ktoś ma możliwość zbadania Charbike, to będę wdzięczny. Sam autor milczy i nie chce współpracować).

Myślę, że jeżeli ktoś bardzo będzie chciał, to od września czy października będę mógł jakieś pojedyncze sztuki produkować. Rozważam też udostępnienie wszystkich badań i schematów, kodów źródłowych, gdyby ktoś chciał zrobić sam/ poprawić itp.

Orientacyjny koszt materiałów to jakieś 60zł będzie. Ze względu na łatwość programowania na Arduino, możliwe są różne fajerwerki typu sterowanie lampką (np. światło stop, automatyczne wykrywanie zmroku) jak i też pomiar napięcia na ogniwie i sygnalizacja diodką/ buzzerem czy co kto sobie wymyśli (kwestia wyobraźni i możliwości programisty).

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Ja myślałem żeby jakoś ładowarkę nikona do powerbanka podpiąć.

• Wyprawy młodej pary
Nie znam budowy ładowarki Nikona, ale niewielka szansa, żeby była zasilana z 5V (za jakimś transformatorem czy cuś).

Ten układ, który podałem wpinasz w powerbank i baterię bezpośrednio.
Czyli np. z ładowarki Nikona możesz sobie wyprowadzić na kabelku styki baterii i zalutować w układ, albo nawet spróbować upchnąć układ wewnątrz obudowy ładowarki (nie wiem jak sprawa wygląda).

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Myślę że druga bateria do Nikona taniej wyjdzie.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum