Autor Wątek: Maska Na rower - tak/nie/ nie mam zdania?  (Przeczytany 1900 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ostatnio mi przemknął koleś w czyms takim:

Czy ktoś z was korzysta z takich masek? Czy parują od tego okulary, jak sie oddycha? Od razu uprzedzam, że chodzi tu bardziej o osłone od zimnego wiatru niż od smogu:)

W kominiarce mi za gorąco szukam alternatywy coś maska + odzielnie czapka polar... ale boje się o parowanie okularów od oddechu...

Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Może się przyda: https://goo.gl/gnr7IP
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
A to nie jest anty-smog :) ?
Podobne są jeszcze maski treningowe  :P

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava
W Krakowie ciezko kogoś spotkać na rowerze bez takiej maski :), a więc:
- tak, okulary parują gdy nie ma pędu powietrza, z tym że gdy mi się chce i bardziej dopasuję tą blaszkę na nosie to jakby mniej parowało
- da się oddychać w miarę ale to zależy też od założonego filtra

Jeśli tylko nie o smog Ci chodzi to sobie daruj. Za tą cenę kupisz 5 kominów w Decu i dopasujesz się do każdej temperatury.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Od razu uprzedzam, że chodzi tu bardziej o osłone od zimnego wiatru niż od smogu:)
W kominiarce mi za gorąco szukam alternatywy coś maska + odzielnie czapka polar... ale boje się o parowanie okularów od oddechu...
Jeżeli chodzi o osłonę od wiatru to moim zdaniem tylko półkominiarka, gdyż równie ważna jest osłona szyi i dolnej części twarzy. Tego maska nie chroni.
Kupiłem taką z coolmaxu i nieźle się sprawdza. Można naciągnąć aż na nos ale też tylko na usta lub na brodę. Na samej szui też się może utrzymać dość wysoko a jednocześnie nie ma wrażenia ucisku.
edit:
a i koszt nieduży : 20zł

Offline Mężczyzna Tysek

• Najważniejsza jest podróż...
  • Na forum od: 16.05.2016
Zgadzam się z @pankracy, jeśli bardziej zależy ci na temperaturze, to kominy z deca są lepszym rozwiązaniem (ja jeżdżę w 2 jak jest bardzo zimno).

Co do skuteczności antysmogowej to ciężko mi uwierzyć, że filtr jest w stanie wyłapać cząstki, które są wielkości 0,000001 m?, ale nawet jeśli nie działa to fajnie wygląda, o ile ktoś nie ma fontanny z nosa jak ja mam w zimie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

6 sezonów jn.: przed zimnem, wiatrem, opadem dobrze zabezpiecza nos, policzki/twarz, brodę, uszy, część szyi. Otworki do oddychania są zbyt małe - wyciąłem pod usta. Na łbie kominiara lub kominiara + szapka.

Zimą - lamnie - 1 z ważniejszych el. ubioru.

https://www.bike24.de/1.php?content=8;product=24206;menu=1000,18,57;page=2
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
W zimie (gdy jest zimno, czyli mniej niż - 5) do osłaniałniania twarzy nieźle się sprawdza buff za dolara. Ważne żeby osłaniać czymkolwiek, cieńszy materiał będzie lepiej oddychał i słabiej łapał wilgoć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Korzystam zawsze w czasie napadów na banki :P Poza wspomnianymi przypadkami nie. Kiedy jest bardzo zimno wciągam komin/buff na brodę. To mi wystarcza.
« Ostatnia zmiana: 10 Lis 2016, 07:30 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Mam "motocyklową" z neoprenu. Na "ciut zimniej" daje radę. Jednak w kraju to "ciut" nie stosuje się do warunków osiągalnych na nizinach (za to dość dobrze sprawuje się w górach, szczególnie przy "zefirku" prosto w twarz).
Okulary jedynie mogą parować od czoła, neopren jest lekko dociskany przez ramki. Dodatkowo jest taka "fiszbina" umożliwiająca dopasowanie do kształtu twarzy.
Dziurki na ustach są zdecydowanie za małe, a dodatkowo bardzo szybko zapychają się szronem. Oddychanie przez nos jest właściwie jedyną opcją
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum