Autor Wątek: Maraton Tour de Silesia 2017  (Przeczytany 28551 razy)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
Odp: Maraton Tour de Silesia 2017
« 28 Paź 2017, 14:47 »
!!! TOUR DE SILESIA 2018 !!!

Oficjalnie chcemy potwierdzić, iż druga edycja maratonu rowerowego Tour de Silesia w 2018 odbędzie się!!! :D Pierwsza edycja okazała się sukcesem, dlatego postanowiliśmy na stałe wpisać się w kalendarz maratonów kolarskich :) Poniżej kilka informacji dotyczących drugiej edycji ;)

1) Tour de Silesia 2018 odbędzie się w terminie 26-27 MAJ 2018r.

Po długich namysłach, zdecydowaliśmy się na zmianę terminu. Dlaczego? Otóż, lipcu odbywają się już inne imprezy ultra oraz całą masa innych zawodów kolarskich na krótkich dystansach. Natomiast w maju, mamy niejako lukę w światku ultra, która występuje pomiędzy maratonami Piękny Zachód a Maratonem Podróżnika. Postanowiliśmy ją wypełnić. Czy jest to dobra decyzja? To okaże się po maratonie ;)

2) Znamy już proponowaną trasę i dystanse na jakich można będzie wystartować w roku 2018.

Pierwszy dystans to 350km, które będą najpierw prowadzić po pięknych terenach pasma górskiego Jesieniki a następnie, po równinnych terytoriach Opolszczyzny wraz z morderczym podjazdem pod Górę Świętej Anny :D

https://ridewithgps.com/routes/26363046

Drugi dystans to 600km. Początek trasy będzie zbliżony do tego z krótszego dystansu. Zawodników czeka jednak kilka dodatkowych, malowniczych podjazdów w Jesienikach. Potem Góra Św. Anny, punkt żywieniowy w Świerklanach i ostatnie 200km po Beskidach, gdzie do dopiero powinno zacząć się prawdziwe ściganie po 400km rozgrzewki :D

https://ridewithgps.com/routes/26363764

Dla obu dystansów planujemy wspólny punkt żywieniowy w Prudniku ;)

3) Drug edycja będzie miała też kilka nowości. Między innymi, każdy zawodnik pojedzie z GPS'em. Dzięki temu będzie możliwe śledzenia każdego z osobna na żywo, na specjalnej stronie internetowej. Dodatkowo, będziemy się starali, aby nasz maraton był kwalifikacją do BBT 2018.
Na koniec krótka notka, dotycząca naszej nazwy a zaprojektowanej trasy. Otóż, jak dobrze wiadomo, organizatorzy TdS są Ślązakami. Dla nas Górny Śląsk to coś więcej niż woj, Ślaskie. To piękna historia, gwara, kopalnie, huty, tradycje, gumiklyjzy, modro kapusta :) Nie mamy zamiaru ograniczać się do granic woj. Śląskiego. Co roku będziemy prowadzić trasę w obrębie historycznych terenów Górnego Śląska, dlatego w tym roku odwiedzamy Czechy ;)

Zapraszamy wszystkich do udziału w drugiej edycji TdS 2018!!! Poniżej prosimy o komentarze w postaci uwag, propozycji itp :)

Pozdrower,
Organizatorzy TdS ;)

PS: Albo jestem ślepy, albo głupi. A może to i to. Ale powie mi ktoś, jak mogę edytować pierwszy post w tym wątku? Bo chciałbym go zaktualizować o informacje na temat TdS 2018. Dzięki!

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 28 Paź 2017, 14:54 »
Albo jestem ślepy, albo głupi. A może to i to. Ale powie mi ktoś, jak mogę edytować pierwszy post w tym wątku? Bo chciałbym go zaktualizować o informacje na temat TdS 2018. Dzięki!

Wszystko z Tobą w porządku poza tym, że nie jesteś z forum na bieżąco. ;)
Od 1. października nie da się kasować i edytować starych postów - uderzaj z tym do administracji forum.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 28 Paź 2017, 15:52 »
Otóż, jak dobrze wiadomo, organizatorzy TdS są Ślązakami. Dla nas Górny Śląsk to coś więcej niż woj, Ślaskie. To piękna historia, gwara, kopalnie, huty, tradycje, gumiklyjzy, modro kapusta :) Nie mamy zamiaru ograniczać się do granic woj. Śląskiego. Co roku będziemy prowadzić trasę w obrębie historycznych terenów Górnego Śląska, dlatego w tym roku odwiedzamy Czechy ;)
Aż się łezka w oku kręci (przynajmniej mi)jak się czyta takie rzeczy. Życzę wszystkim, żebyśmy kiedyś dożyli Ultramaratonów po terenach Wielkiego Księstwa Litewskiego i całych Prus Książęcych.
Do zobaczenia w maju:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 31 Paź 2017, 11:30 »
Będę
;

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 1 Lis 2017, 01:12 »
Jo też chocioż moja muti majom geburstag...
A trasa to bez Pszczyna jest łoszkliwie puszczono sugeruje  zmienić od początku Pszczyny aż do Góry na dniach zaproponuje konkretny przebieg

Offline Mężczyzna CFCFan

« 1 Lis 2017, 14:24 »
Propozycje zmiany trasy mile widziane ;) Od czegoś trzabyło zacznyć, tera sie yno troszki podrasuje i bydzie dobre ;)

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 1 Lis 2017, 18:40 »
A miałem nadzieję na inny termin :/
« Ostatnia zmiana: 1 Lis 2017, 18:51 Rafał Górnik »

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 2 Lis 2017, 10:06 »
Natomiast w maju, mamy niejako lukę w światku ultra, która występuje pomiędzy maratonami Piękny Zachód a Maratonem Podróżnika. Postanowiliśmy ją wypełnić.

Maratony PZ i MP pokrywają się. Chodziło o PW czy zmieniły się daty startów?

Offline Mężczyzna CFCFan

« 2 Lis 2017, 15:03 »
Kurde, za dużo tego i się pomyliłem :D Dzięki za czujność ;) Oczywiście luka w kalendarzu jest pomiędzy Pięknym Wschodem a MP i PZ które są w tym samym terminie ;)

Offline Mężczyzna hr Monte Kret

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 22.03.2017
« 8 Lis 2017, 11:10 »

Żeście też wymyślili tego Pradziada  :lol: :lol: :lol:
Mam nadzieję, że tam na górze będzie czekał masażysta i drink z parasolką.

1) Tour de Silesia 2018 odbędzie się w terminie 26-27 MAJ 2018r.

Po długich namysłach, zdecydowaliśmy się na zmianę terminu. Dlaczego? Otóż, lipcu odbywają się już inne imprezy ultra oraz całą masa innych zawodów kolarskich na krótkich dystansach. Natomiast w maju, mamy niejako lukę w światku ultra, która występuje pomiędzy maratonami Piękny Zachód a Maratonem Podróżnika. Postanowiliśmy ją wypełnić. Czy jest to dobra decyzja? To okaże się po maratonie ;)

Termin jak dla mnie ekstra. Zaje...! Jadę.   :D
Bo początek lipca znowu by mi odpadł.

Widzę, że wielka pętla składa się z dwóch pętli, gdzie trasy się ze sobą krzyżują. To tylko podzielę się spostrzeżeniem, że w tym roku na jednej trzysetce złożonej z dwóch pętli krzyżujących się ze sobą, chłopaki się trochę pogubili patrząc na krzyżujące się ze sobą ślad w GPS.
Najwyżej jak który się zagapi to zrobi jeszcze raz tą większą pętle i będzie miał 800 km.  :lol:

Wiem, że to jeszcze wcześnie pytać, ale planujecie znowu startować około południa, czy jest może opcja ze startem rano?

Na dużej pętli na 588 km w Pawłowicach chyba jest zakaz dla rowerów na zjeździe. Na pewno jest zakaz ze Zjednoczenia w prawo na obwodnicę dojazdową do DK81. Czy odwrotnie, zjeżdżając z DK81 już na 100% nie jestem pewien, ale na logikę powinno być. Lepiej chyba wcześniej zjechać z DK81 lub trochę dalej na światłach i przejechać starą drogą pawłowicką.

Spora część trasy prowadzi przez Czechy. Nie wiem jak na dzień dzisiejszy wygląda pomoc medyczna, odpukać "w razie w", ale jeszcze kilka lat wstecz, w przypadku złamania itp. bez karty EKUZ praktycznie stawałeś się więźniem czeskiej służby zdrowia, dopóki ktoś nie przyjechał z gotówką wykupić pacjenta.  :lol: masakra. Zaznaczam, że nie wiem jak dzisiaj, ale kartę EKUZ wyrabia się w 20 min, więc warto mieć przy sobie.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 15 Lis 2017, 18:03 »

Żeście też wymyślili tego Pradziada  :lol: :lol: :lol:
Mam nadzieję, że tam na górze będzie czekał masażysta i drink z parasolką.

Pradziad to historyczna granica Śląska i Moraw. Na razie jednak organizatorzy mają problem z przejezdnością części tras. Kryzys wydaje się możliwy do opanowania; nie mogę doczekać sie startu.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 25 Lis 2017, 09:06 »
[quote author=hr Monte Kret link=topic=17113.msg376479#msg376479 date=

Na dużej pętli na 588 km w Pawłowicach chyba jest zakaz dla rowerów na zjeździe. Na pewno jest zakaz ze Zjednoczenia w prawo na obwodnicę dojazdową do DK81. Czy odwrotnie, zjeżdżając z DK81 już na 100% nie jestem pewien, ale na logikę powinno być. Lepiej chyba wcześniej zjechać z DK81 lub trochę dalej na światłach i przejechać starą drogą pawłowicką.

[/quote]

W Pawłowicach można zjeżdżać z 81 na obwodnicę i IMHO jest to lepsze rozwiązanie niż skręcanie na światłach w lewo na dk81 bo trzeba przejechać przez dwa pasy do jazdy na wprost co jest średnio bezpieczne...

Offline Mężczyzna CFCFan

« 28 Sty 2018, 21:08 »
Zapisy na Tour de Silesia 2018 OFICJALNIE OTWARTE!!!

Wszystkich chętnych do udziału w tegorocznej edycji, gorąco zapraszamy :) Aby zapisać się na Nasz maraton, wystarczy zalogować lub zarejestrować się na stronie www.tourdesilesia.pl :) Później podajemy swoje dane oraz wybieramy odpowiedni dystans. Potwierdzeniem udziału jest wpłata odpowiedniej kwoty wpisowego na podane konto organizatora ;)

Do wyboru mamy dwie trasy:

- Classic Tour de Silesia 600km:
https://ridewithgps.com/routes/26363764

- Mini Tour de Silesia 350km:
https://ridewithgps.com/routes/26363046

Wpisowe na dystans 600km wynosi 150zł, natomiast na 350km - 130zł.

Trasy mogą jeszcze ulec minimalnym korektą. Ostateczna wersja zostanie podana wraz z gotowym śladem na początku Kwietnia ;)

Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie w regulamnie, który znajduje się na stronie: https://www.tourdesilesia.pl/regulamin :)

Na koniec kilka nowości, których nie było w zeszłym roku:

- Każdy zawodnik pojedzie z GPS'em, dzięki temu będzie możliwy monitoring na żywo. Dokładnie w takiej samej formule jak na BBT
- Każdy zawodnik jedzie dokładnie po tej samej trasie. Każdy musi zaliczyć ten sam podjazd i zjazd. Nie ma takiej swobody jak rok temu ;)
- Na każdym dystansie jest tylko jedna kategoria - OPEN. Nie ma podziału na kategorie jeśli chodzi o rower. Aczkolwiek nie sprzęt jest ważny, tylko chęć ukończenia i dobra zabawa ;)
- Każdy kto ukończy dystans 600km w limicie 36h uzyska kwalifikację na BBT 2018 :)

To chyba tyle :D Cały czas pracujemy nad wyglądem Naszej strony www. Za wszelkie niedogodności przepraszamy. Wszelkie uwagi, słowa krytyki czy pytania, prosimy zadawać pod tym postem, na naszej grupie na FB lub PW :)

Liczymy na Was! Bo to wy tworzycie ten maraton! Dzięki!!!  ;)

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 28 Sty 2018, 21:22 »
Niezła rzeźnia się szykuje.
;

Offline Mężczyzna Wycior

• Miasto: Boruszowice
  • Na forum od: 01.09.2017
« 28 Sty 2018, 22:01 »