Autor Wątek: Maraton Tour de Silesia 2017  (Przeczytany 28550 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: Maraton Tour de Silesia 2017
« 3 Maj 2018, 21:07 »
Ubiegłoroczną edycję wspominam bardzo pozytywnie. Choć wyżyłowałem się wtedy nieźle. Z pierwszą grupą przejechałem pierwsze 300 km, po których mieliśmy średnią z jazdy jakoś pod 34 km/h  :o Gdy zaczęły się pierwsze większe podjazdy na Jurze - opuściłem. Zapłaciłem jednak za mocny początek długim postojem na stacji w Olkuszu.

Tym razem podjazdy zaczynają się sporo wcześniej, więc podobny scenariusz odpada. Limit faktycznie wymagający, a obsada sporo mocniejsza niż rok temu. Nie wiem czy do końca  jestem w tym roku gotowy na start, bo to już za 3 tygodnie. Chyba pojadę to solo w tempie na jakie mnie obecnie stać, a postawię na dyscyplinę jazdy, z którą mam jeszcze na bakier ;)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 6 Maj 2018, 20:43 »
Pradziad jest łatwy. Wystarczy ustalić tempo i trzymać się go cierpliwie aż do Owczarni, dokąd nachylenie jest stałe. Potem kawałek po płaskim dla złapania oddechu i zostaje kopuła szczytowa, ale tam którkie wypłaszczenia i stromizny tylko dodają przyjemności z jazdy gdy cel jest na wyciągnięcie dłoni.
Na ta chwilę Pradziad jest bardzo niebezpieczny. 3/4 trasy jest zapiaszczona i zażwirowana. Nie przeszkadza to na podjeździe, bo da się utrzymać w koleinach zostawionych przez samochody. Problem jest spory na zjeździe. Prędkość max to zaledwie 35-40 km/h i cały czas trzeba uważać  na samochody jadące z dołu.
Pytanie do organizatorów.
Trasa jest ostateczna i można szykować ślad ?
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 6 Maj 2018, 21:19 »
To prawda, żwir jest paskudny. Oprócz tego, o czym piszesz, uciążliwy jest kurz wzbijany przez samochody i autobusy. Ale jak byłem tam, to coś sprzątali, więc do końca maja chyba powinni się z tym uporać?

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 6 Maj 2018, 23:36 »
Pytanie do organizatorów.
Trasa jest ostateczna i można szykować ślad ?

W 98% tak. Ale jeszcze nie zgrywaj. Jutro wieczorem jeszcze poprawię przejazd przez Prudnik i wtedy ślad będzie ostateczny :)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 8 Maj 2018, 12:02 »
Nie wiem czy do końca  jestem w tym roku gotowy na start, bo to już za 3 tygodnie. Chyba pojadę to solo w tempie na jakie mnie obecnie stać, a postawię na dyscyplinę jazdy, z którą mam jeszcze na bakier ;)

Ja w tym roku uskuteczniam metodę Wąskiego czyli trening metodą startową. I dlatego przepisałam się na dystans 350 km. Przejadę się turystycznie, krajoznawczo i gminnie i też będzie fajno :)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 8 Maj 2018, 12:33 »
Mnie tylko zastanawia ilu z uczestników trasy 600, po ciężkich 400 km przejeżdżając o 2 w nocy przez bazę maratonu postanowi zakończyć wysiłek... Moim zdaniem to bardzo słaby punkt programu...

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 8 Maj 2018, 13:15 »
Nie wiem czy do końca  jestem w tym roku gotowy na start, bo to już za 3 tygodnie. Chyba pojadę to solo w tempie na jakie mnie obecnie stać, a postawię na dyscyplinę jazdy, z którą mam jeszcze na bakier ;)

Ja w tym roku uskuteczniam metodę Wąskiego czyli trening metodą startową. I dlatego przepisałam się na dystans 350 km. Przejadę się turystycznie, krajoznawczo i gminnie i też będzie fajno :)

Fajnie, nie wiedziałem że startujesz :) Wąski to chyba pojedzie na Nordkapp prosto z fotela ;)

Mnie tylko zastanawia ilu z uczestników trasy 600, po ciężkich 400 km przejeżdżając o 2 w nocy przez bazę maratonu postanowi zakończyć wysiłek... Moim zdaniem to bardzo słaby punkt programu...

Dopiero pisałem o tym na Facebooku właśnie. Też mi się to niezbyt podobało, ale jest to w sumie dodatkowy test determinacji uczestników. Maraton z założenia lekkim ma nie być :)

« 8 Maj 2018, 13:58 »
Fajnie, nie wiedziałem że startujesz :)

A zapisałam się całkiem niedawno :) Widzimy się więc na starcie :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Maj 2018, 14:45 »

Czy słaby to zależy od punktu widzenia   ;)
Z jednej strony na pewno ileś solidnie przeczesanych osób zakończy tu jazdę, z drugiej to będzie coś co odsieje chłopców od mężczyzn, dalej ruszą już tylko naprawdę twardzi  :lol:

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 8 Maj 2018, 14:57 »
A dziewczynki i kobiety???

Offline Mężczyzna CFCFan

« 8 Maj 2018, 19:19 »

Że tak się wtrącę dla ścisłości :D To startujesz na 600km czy 350km? :D

Offline Mężczyzna CFCFan

« 8 Maj 2018, 19:24 »

Hmmm. Czy slaby to nie wiem. Na pewno będzie pokusa aby się wycofać. Lecz taka osoba będzie klasyfikowana, jakby nie ukończyła wyścigu. Mamy inne medale na 350km i inne na 600km :D Więc nie ma możliwości zmieniana dystansów ;) Dzięki temu masz koleją trudność, która pokaże kto jest mocny psychicznie a kto zwyczajnie się przeliczył z siłami ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Maj 2018, 19:51 »
A dziewczynki i kobiety???

Żeby taki maraton ukończyć nie mają wyjścia - na chwilę muszą się stać mężczyznami  :P

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 8 Maj 2018, 20:04 »
Żeby taki maraton ukończyć nie mają wyjścia - na chwilę muszą się stać mężczyznami

Czy ja dobrze widzę, że nie ma Was Wilk z Wąskim na liście statowej? Wcześniej was widziałem.

« 8 Maj 2018, 20:39 »

Że tak się wtrącę dla ścisłości :D To startujesz na 600km czy 350km? :D
No na 350. Napisałam taką prośbę w mailu w zeszłym tygodniu tylko bez potwierdzenia z Waszej strony. A rejestrowałam się pierwotnie na 600.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum