W tym roku do użytku oddałem stajenkę w której zamieszkują obecnie trzy rowerki...
1. Specialized Allez 2009 (LIZA)
Kupiony okazyjnie w 2012 roku. Był w kiepskim stanie. Z tamtego roweru została jedynie rama, widelec i sztyca.
Rama - trochę za duża, ale poprzez dużo krótszy mostek jest ok. Sprawdziła się na długich dystansach.
Rower był na 9-rzędowej sorze, którą zastąpiłem 10-rzędową 105. Sora obecnie rozkwita w moim drugim rowerze
Do 105 dostałem w gratisie karbonową kierownicę bodajże MODOLO Curvissima której wszystkie krzywizny ze wszech miar mi spasowały - więc oryginalna aluminiowa kierownica Speca powędrowała do zimówki.
Koła - oryginalne rozjechały się pode mną - kupiłem vision team 30 - tu również tylna obręcz nie wytrzymała trudów i zastąpiłem ją jakąś pancerną dt swiss...
Liza dostała siodełko od Brooksa jednak po dołożeniu lemondki zaczęło mnie nieco uwierać. Brooks poszedł do zimowej Loli, a Liza dostała Adamo. Z ciekawostek rama ma oryginalne otwory do montażu bagażnika co zdarza mi się wykorzystywać. Rower używany przede wszystkim do maratonów i dalszych wycieczek.
2. FOCUS Lost Lagoon (LOLA)
Kupiona używka (crossowy rower na 28 calowych kołach) po to żeby odciążyć Lizę i zastąpić ją przede wszystkim zimą.
Przeszedł gruntowną metamorfozę. Z oryginału została rama, sztyca, korba i przednia przerzutka. Pierwsze co to wywaliłem stalowy uginacz i zastąpiłem sztywnym chińczykiem. Po dokonaniu dokładnych pomiarów wyszło mi że muszę kupić widelec dedykowany do rowerów 29 calowych - wyszło idealnie. Prostą kierownicę których nie lubię zastąpiłem barankiem z klamkami specializeda z poprzedniego roweru. Tu musiała nastąpić inna zmiana: hydrauliczne hamulce musiałem zastąpić mechanicznymi które współpracowałyby z klamkomanetkami. Kupiłem najtańsze zaciski shimano i udało się. Co prawda jakość hamowania spadła ale jest do zaakceptowania
Koła w tym rowerze również były zajechane. Kupiłem jakieś budżetowe opisane jako pancerne i jest ok. Opatrzyłem je naklejkami własnej produkcji i wymieniłem smar w piastach bo oryginalny zamarzał przy -15 C i sprawiał bardzo duży opór
Siodło brooksa w spadku po specu. Przerzutka tylna tiagra również ze speca. Rower wykorzystywany jako zimówka i do jazdy z sakwami.
3. Milanetti Padova 1985 (MILA)
photo
hostingw tej starszej włoszce zakochałem się i niedawno dołączyła do stajenki...
Rower z 1985 roku, stalowa rama i widelec. Osprzęt to pełna grupa shimano golden arrow (poprzednik 105). Rower rozebrałem do ostatniej kulki wyczyściłem i złożyłem. Wymieniłem przednią zębatkę 42z, zużytą oś suportu i szprychy w obydwu kołach (były mocno pordzewiałe) Nieoryginalne była też sztyca i siodełko - jednak zdobyłem epokowe Turbo. Do zdobycia jeszcze jakaś fajna sztyca 26,2... Rower będzie używany do letnich dojazdów do pracy oraz lansowania się w pobliskim Kazimierzu ;-)