Autor Wątek: Zegarek sportowy  (Przeczytany 2093 razy)

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
Zegarek sportowy
« 16 Lis 2016, 10:27 »
Mam nietypowe pytanie. Z okazji 10-lecia w jednej firmie dostaje się u nas zegarek. Można sobie samemu wybrać do kwoty 500 zł. Zastanawiam się czy w tej cenie znajde coś fajnego jako zegarek sportowy lub smartwatch który mógłby być używany na rowerze. Jak na razie widze tylko Polara M400 w odpowiedniej cenie. Może cos jeszcze znacie godnego polecenia?

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
Odp: Zegarek sportowy
« 16 Lis 2016, 12:08 »
M400 to fajna opcja z tym że w tej kwocie nie będzie opaski do pulsometra. Koszt samej opaski to ciut ponad 200 pln. W tym przedziale cenowym nie będzie raczej konkurencji dla M400 - Garminy z tej samej półki kosztują gdzieś bliżej 700 pln. No chyba że chcesz zegarek bez gps wóczas możliwości jest już sporo. Ale zegarek sportowy bez gps ??? hmm... ;)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 16 Lis 2016, 12:13 »
Zgadzam się, M400 to będzie chyba jedyny rozsądny wybór :)

Offline Mężczyzna gkeb

« 16 Lis 2016, 21:01 »
Delikatnie sprawa się zmieniła. Szefostwo zadecydowało, że możemy dopłacić do tej kwoty, jeżeli chcemy lepszy zegarek. Do tego dodam że jesteśmy dystrybutorem Polara (jednym z kilku) więc w cenie ok. 500 miałbym M400 wraz z HR. Dodam, że z firmą na G również rozmawiamy ale o tym ciiii bo to początki i pełna oferta dopiero po nowym roku :) no ale możemy już niby coś z rabatem wyciągnąć. I tak sobie myślę że jak już szaleć (ale nie za bardzo) to zastanawiam się nad Forerunner 230 lub 235. Jedyna różnica między nimi to sposób pomiaru tętna. Czy warto dołożyć do pomiaru z nadgarstka? Ciągłego? No i czy na rowerze dobrze się spisuje :) One mają chyba ANT+ więc można sparować z dowolnym (?) czujnikiem prędkości i kadencji pod Ant+.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 16 Lis 2016, 21:46 »
To już może Fenixa lub sunnto ambit3 peak ;)?

Offline Mężczyzna gkeb

« 16 Lis 2016, 22:22 »
Hehe no aż tyle nie chce wydać. do 500 które daje firma chce dołożyć góra kolejne 500. Mam nadzieję, że uda mi się 235 wytargować w cenie poniżej 1000. To i tak będzie dobra cena patrząc na rynek.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 16 Lis 2016, 22:23 »
A w ogóle to jakie funkcje Cie interesują ? :)

Offline Mężczyzna gkeb

« 17 Lis 2016, 15:11 »
A w ogóle to jakie funkcje Cie interesują ? :)
Nie brałem takiego zakupu pod uwagę. Tak jak pisałem z okazji 10 lat w jednej firmie jest taka nagroda. Mogę zdecydować się na zwykły zegarek z APART (w tej cenie wybór nieciekawy) który pewnie i tak wyląduje w szufladzie (ciężko sprzedać bo będzie grawer). Lub własnie na coś z oferty Polara lub Garmina (niecałej jeszcze, bo jak pisałem dopiero wchodzimy w to i nie mamy dostępnego całego asortymentu).
Obecnie używam podczas jazdy telefonu i stravy do śledzenia swoich tras. Jeżeli mogę to przerzucić na zegarek to fajnie. Planowałem zakup licznika do roweru i myślałem nad czujnikiem kadencji. Z tego co wiem, to taki zegarek mógłby mi zastąpić własnie i telefon i licznik z pomiarem prędkości i kadencji. Wszystko miałbym w jednym miejscu. Dodatkowo miałbym tętno które teraz mierze w opasce mi band (wraz z powiadomieniami z telefonu). Wygląda jakbym mógł kilka urządzeń zastąpić jednym zegarkiem.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 17 Lis 2016, 15:30 »
Największą wadą tych zegarków jest bateria, bo są to urządzenia raczej przeznaczone dla biegaczy, których aktywność trwa z reguły do czterech godzin przy dystansie maratońskim. Ostatnio zaś kolega wybrał się na marsz na orientację i po ok. 6 godzinach zegarek się rozładował (Polar M400) i nawet nie zapisał śladu. Przy całodziennych wycieczkach rowerowych więc generalnie słabo się sprawdzi.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 17 Lis 2016, 16:51 »

Żona pątnikowała z Suunto. Pozałączane - prócz pomiaru tętna - miała wszystko. Przezornie ładowała co 3 dzień. Trochę z nim rowerowałem. B. dużo info, b. fajne wykresy. Ładowanie z kabla.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 17 Lis 2016, 16:55 »
a z jakim suunto? bo mój ma tyle wodotrysków, że rozładowany jest dosc szybko (w trybie w którym wszystko mierzy). na trening starczy, ale na żadne tam ultra nie ma szans. W trybie "szpanerski zegarek" wytrzymuje dłużej.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 17 Lis 2016, 17:02 »
Największą wadą tych zegarków jest bateria, bo są to urządzenia raczej przeznaczone dla biegaczy, których aktywność trwa z reguły do czterech godzin przy dystansie maratońskim. Ostatnio zaś kolega wybrał się na marsz na orientację i po ok. 6 godzinach zegarek się rozładował (Polar M400) i nawet nie zapisał śladu. Przy całodziennych wycieczkach rowerowych więc generalnie słabo się sprawdzi.
To średnia/niska półka ma taki czas działania :)

Wyższe modele działają nawet dobę w oszczędnym gps ( co 5s ). a i można z powerbanka ładować :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 12.02.2011
« 17 Lis 2016, 18:41 »
Ja mam tylko doświadczenie z tym Polarem. Przebiegłem w nim maraton, ale to tylko cztery godziny. Poza tym autor wątku rozważa właśnie ten model.

Generalnie zegarki są raczej dla biegaczy. Można je oczywiście wykorzystywać na rowerze, ale to będzie tak jak z reguły jest z rzeczami, które używamy do innych celów niż są przewidziane: da się, ale zawsze będą jakieś ograniczenia lub przeszkody.

Jeśli autor wątku nie biega, jeździ na całodziennie wycieczki i nie zależy mu na szpanowaniu zegarkiem, to ja na jego miejscu brałbym tego Polara, a następnie go sprzedał, dołożył trochę forsy i kupił np Garmina Dakotę lub Etrexa.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 17 Lis 2016, 19:52 »

@martwa: suunto ambit3 peak black hr.

Pątnikowała przez Pireneje. Chciała mieć ślad + parametry marszu, dostawać alarmy pogodowe, info o sms'ach (treści sms'ów?), budziki, kompasy, wysokości, odległości, barometry filowała,  ... pozałączane miała wszystko bez hr'u. Całkiem fajny sikor.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 17 Lis 2016, 21:09 »

To średnia/niska półka ma taki czas działania :)

Wyższe modele działają nawet dobę w oszczędnym gps ( co 5s ). a i można z powerbanka ładować :)
Przypomina to stary dowcip, jak idzie po peronie gość z dwiema walizami, ktoś go pyta o godzinę na co ten  uśmiechając się stawia walizy, naciska zegarek, który sam wypowiada: godzina 12:25, 15 dzień lipca 1990 roku, imieniny obchodzą ... itd.
Pytający z uznaniem mówi:
- jak świetny zegarek!
Gość z zegarkiem odpowiada podnosząc walizy:
- zegarek świetny tylko baterie ciężkie.

#Steel is Real

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum