Autor Wątek: Piękny Wschód 2017 - dyskusja  (Przeczytany 26045 razy)

jark

• Gość
Odp: Piękny Wschód 2017 - dyskusja
« 21 Lis 2016, 20:58 »
południe ...

Offline KermitOZ

• Miasto:
  • Na forum od: 19.02.2016
« 22 Lis 2016, 00:31 »
Jestem za trasą południową, która zrobi szybką selekcję w grupach zamiast 500km na kole. Miesiąc temu ułożyłem trochę inny wariant: https://ridewithgps.com/routes/17285147 Od Frampola do Bychawy trochę rzeźbienia żeby wyciągnąć jak najwięcej podjazdów, ale na plus jest jakość dróg na tym odcinku :) Do przemyślenia.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 22 Lis 2016, 01:16 »
Moja propozycja wariantu północnego:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ytgwoqzmfmtvwanu

Znam trochę te trasy, przejechałem ich dużą część ale liczę na ostrą krytykę.

Przewidziałem następujące punkty zaopatrzeniowe:

Parczew 0 km
Terespol 86 km [1]
Mielnik 176 km [2]
Hajnówka 256, 296 km [3]
Bielsk 332 km
Perlejewo 386km [4]
Łosice 440 km
Parczew 518 km

Wyjaśnienia:
[1] Możliwy przejazd DW 812 przez Łomazy i Białą Podlaską (wcześniejszy PK, wydłużenie trasy) - odrzucony ze względy na większy ruch i mniejszą atrakcyjność.
[2] W pierwotnej wersji trasę wytyczyłem przez Siemiatycze (~160km) - tak aby nieco wcześniej dotrzeć na punk żywnościowy; dalej przez Kajankę i Grabarkę do Mielnika - w zależności od możliwości utworzenia punktu. Opcjonalnie można pominąć Mielnik (choć to zmniejszyłoby atrakcyjność trasy).
W tych okolicach istnieje sporo możliwości korekty trasy, nie trzeba np. jechać obok cerkwi w Koterce a przez skrót obok przepompowni w Adamowie na Wilamów.
[3] Hajnówka mogłaby być świetnym miejscem na duży ciepły posiłek i przepak. Uczestnik mógłby dowolnie wybrać ten moment - przed lub po Białowieży (ta miejscowość prosi jednak o kontrolę przejazdu).
[4] Miasto gminne, mam nadzieję że da się zorganizować choć posterunek z drożdżówkami. W pobliżu nie ma innych możliwości postoju.

Pokrótce, dlaczego:
- oryginalny ślad omijał rejony atrakcyjne a koncentrował się na osiągnięciu dystansu (dodałem: Przełom Bugu, asfaltowe drogi w pobliżu granicy, powrót asfaltem przez mniejsze miejscowości zamiast Drogami Wojewódzkimi),
- dwa tygodnie po wschodniej Wielkanocy czuć jeszcze będzie jej nastrój (chodzi o kilka gmin na zachód od Hajnówki),
- w związki z powyższym - z czysto kolarskiego punktu widzenia - ulice będą wysprzątane, bez błota i śladów upraw.
- trasa choć kręta i wymagająca użycia nawigacji mogłaby prowadzić niezłymi asfaltami.
- będzie płasko i wietrznie; może jednak warto spróbować w 2017r czegoś odmiennego?

Uwagi:
- Trasa omija potencjalnie szybsze, prostsze nawigacyjne Drogi Wojewódzkie, kierując uczestników na "klimatyczne". wiejskie asfalty (ale zwykle dobrej jakości),
- Drohiczyn - jedno z moich ulubionych miejsc - ostatecznie wypadł z trasy. Wiodą do niego kiepskie asfalty; spora grupa uczestników dotrze tam nocą; do "wykorzystania" jeśli zawiodą inne punkty.
- DK19 na odcinku Łosice - Międzyrzec. Tu natężenie nie powinno być wielkie. Nie mam pomysłu na obejście (ale i wydłużenie) tego odcinka. Myślę, że to odpowiednie rozwiązanie choć liczę na opinię kogoś kto lepiej zna tamten region.
- Pośrednio z tego powodu, trasa w odwrotnym kierunku jest rozwiązaniem gorszym, uważam że atrakcyjny początek powinien być zaserwowany za dnia.

Pozdrawiam.

Edycja literówek i składni/
« Ostatnia zmiana: 22 Lis 2016, 01:30 KiESWY »

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 22 Lis 2016, 01:32 »

Jestem za

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 22 Lis 2016, 07:58 »
Wygląda na to, że do mojej trasy wkradł się mały i duży błąd.
Mały dotyczy przejazdu przez Dobrowodę. Tam jest chyba odcinek brukowy i trzeba za Zalewem Repczyce pojechać prosto, wzdłuż torów, na Kleszczele. Kosmetyka...

Z oryginalnej trasy skopiowałem fragment biegnący przez Puszczę Białowieską. Nie jechałem tam nigdy a wydaje mi się, że to dość podła gruntówka - trzeba by skręcić w Budach Leśnych na szosę DW689 co wypad do Białowieży czyni mocno problematycznym.

EDIT:
Wersja 2 z korektą za Białowieżą i uproszczeniem nawigacyjnym za Hajnówką.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=nlvckhebohdavjni

Wersja 2 bez Białowieży, z wydłużeniem przez Drohiczyn.
« Ostatnia zmiana: 22 Lis 2016, 08:29 KiESWY »

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 22 Lis 2016, 09:44 »
Jestem za trasą południową, która zrobi szybką selekcję w grupach zamiast 500km na kole. Miesiąc temu ułożyłem trochę inny wariant: https://ridewithgps.com/routes/17285147 Od Frampola do Bychawy trochę rzeźbienia żeby wyciągnąć jak najwięcej podjazdów, ale na plus jest jakość dróg na tym odcinku :) Do przemyślenia.

generalnie wolałbym na północ, ale jeśli miałby być wariant południowy to fajna propozycja, ale dorzucę swoje 3 groszę.
1. trasa puszczona w przeciwnym kierunku niż ta w opisie - dojazd do Lublina w godzinach przedpołudniowych, możliwość licznego kibicowania.
2. W Bełżcu trasa w stronę Lubyczy a następnie dojazd do Hrubieszowa przez Potuczyn, Mirczę (nie znam tamtych asfaltów)
3. W Cycowie odbicie na Bogdankę tak by pokazać lubelskie zagłębie węglowe i powrót przez Ostrowiec.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 22 Lis 2016, 12:26 »
Ja też jestem za północą w ciekawszym wydaniu :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 22 Lis 2016, 13:14 »
To dla równowagi jestem za południem.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 22 Lis 2016, 13:47 »
Wsio ryba, ale na wspólny dojazd/powrót samochodowy z/do Krakowa już się piszę ;-)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 22 Lis 2016, 14:04 »
No to teoretycznie mamy 1 miejsce wolne jeśli jedziemy z małymi bagażami, lub 3 miejsca jeśli jedziemy w wersji ultra od samego Krakowa ;)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 23 Lis 2016, 21:39 »
Ja tan jestem working class hero jakby co ;)
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna wlodek191

• Miasto: Parczew
  • Na forum od: 15.01.2016
« 27 Lis 2016, 12:52 »

co powiecie na taki ślad trasy północnej:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ppzcfgqeeatyermc

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 27 Lis 2016, 16:14 »
Początkowo byłem za trasą południową, ale...
kwiecień/maj to będzie początek sezonu ultra, więc tak może "na rozgrzewkę" trochę po płaskim pojeździć? Dla spragnionych większych przewyższeń, to będzie w tym roku MP w Sudetach :P
A już tak bardzo subiektywnie, to w wariancie północnym wpadłoby mi troszkę nowych gmin :D
W przypadku głosowania nad trasą, będę za trasą północną.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Lis 2016, 17:07 »
Ostatnia propozycja północna tak mi się podoba, że aż wróciłbym w rodzinne strony. :)

PS: Jednak kilkadziesiąt km przed Łosicami to będzie masochizm szosowy, chyba ze wyremontowali kapitalnie tamten odcinek.

Offline Mężczyzna wlodek191

• Miasto: Parczew
  • Na forum od: 15.01.2016
« 27 Lis 2016, 21:45 »
PS: Jednak kilkadziesiąt km przed Łosicami to będzie masochizm szosowy, chyba ze wyremontowali kapitalnie tamten odcinek.
o jaki odcinek Ci chodzi?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum