Autor Wątek: Piękny Wschód 2017 - dyskusja  (Przeczytany 26046 razy)

Offline KermitOZ

• Miasto:
  • Na forum od: 19.02.2016
Odp: Piękny Wschód 2017 - dyskusja
« 6 Gru 2016, 11:31 »
Zdecydowanie popieram wariant południowy. Roztocze jest dużo ciekawsze rowerowo, na północy nie ma nic co jakoś wyróżnia trasę na tle innych maratonów. Będzie ciekawiej, a do tego bezpieczniej i maraton zachowa swój unikalny klimat. Co do wariantów północnych to chyba jedynym akceptowalnym jest ten, który zaproponował Wilk, ale w porównaniu do południowej trasy siłą rzeczy jest dużo słabszy.

jark

• Gość
« 6 Gru 2016, 12:06 »
Skoro była dobra trasa południowa, gotowa właściwie do jazdy bez większych poprawek, to po co na siłę pchać się na północ, w dodatku 100km z TIRami po DK19 ?
... to samo pytanie chciałem zadać

nie pchajmy się na krajówki i miejsca gdzie jednego , czego można być pewnym 
to-to, że jakoś to będzie ...
Włodek ... wróć, proszę na południe

j.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 6 Gru 2016, 12:27 »
propozycje drobnych zmian:
- Janów - Kózki - blisko rzeki przez Serpelice
- Grabarka
- Białowieża - Narewka jest między nimi twarda szutrówka przez las
Do wariantu Wilka:
- Zahaczyć o Czemierniki
- Pałac w Radzyniu
- Węgrów, lepiej chyba przez Miedzne (coś mi kołacze, że przez Poszewkę to był męczący asfalt)
- Podobnie Nur-Ciechanowiec

Nie tylko ze względu na ruch samochodowy ale i specyficzną "atmosferę". Zauważalna poprawa następuje po opuszczeniu Siedlecczyzny. Jeśli wschód to prawdziwy - pozamazowiecki...
Jakieś szczegóły? :D

Podwęgrowska "atmosfera" może mieć postać dużej, odpowiednio umięśnionej grupy, która odrywa się od naprawianego bolidu po to aby zacząć dopingować nadjeżdżającego kolarza okrzykiem "Rafał Majka".
To taki pierwszy z brzegu przykład. Z pozoru zabawny; ja zwątpiłem widząc koszulkę o treści: "Jestem pijany od dziecka".
Staram się niepotrzebnie nie zapuszczać w tamte rejony, tym bardziej w czasie dni wolnych od pracy.

Wracając do wariantu północnego:
  • w ostatnim wariancie Wilka trasa wiedzie przez Łomazy na Terespol, pytanie czy rzeczywiście jest to realna opcja ze względu na asfalty?
  • popieram przejazd nad Bugiem przez Serpelice;
  • pomijam Ciechanowiec, kierując się z Brańska na Perlejewo;
  • omijam całkowicie 19kę przez Niemojki i Huszlew (gorszych odcinków się nie uniknie).
Trasę wydłużyłem o Michałowo i Zabłudów tak by ewentualnie obciąć Terespol.
Wszystko tu: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=rryhsmyjtmilvjel

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 6 Gru 2016, 12:56 »
poniżej moja propozycja trasy południowej:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ahuubxwzgkasflnw

plusy:
drogi wojewódzkie o małym i umiarkowanym natężeniu
dobra i bardzo dobra nawierzchnia na długości 470 km
trasa przechodzi przez miejscowości: Nielisz, Cyców, Niemce
przy trasie pomnik świerszcza w Szczebrzeszynie i lubelskie zagłębie węglowe
Trasa wiedzie przez Hrubieszów - pewny punkt żywieniowy, bardzo rowerowy klimat miejscowego ośrodka sportu.
Przejazd w okolicach Prawiednik w okolicach godziny 11.00 lub wcześniej - w końcu można zorganizować sporo kibiców :), możliwość zorganizowania punktu.

minusy:
wymagana nawigacja - w erze smartfonów i powerbanków to chyba nie problem
słaba nawierzchnia na około 30 km - okolice Żółkiewki
trasa nie prowadzi przez Nowe Warpno
« Ostatnia zmiana: 6 Gru 2016, 13:28 login »

Offline Mężczyzna wlodek191

• Miasto: Parczew
  • Na forum od: 15.01.2016
« 6 Gru 2016, 14:04 »
wa więc wracam do trasy
- południowa: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=lqhujlurryejpfxc

RDK

• Gość
« 6 Gru 2016, 16:26 »
wa więc wracam do trasy
- południowa: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=lqhujlurryejpfxc

Ja bym to widział bardziej tak

Zmiany:
- Piaski zmiana na Wierzchowinka / zespół pałacowo-parkowy
- DW 835 zmiana na Lasy Janowskie / zamiast wojewódzkiej
- Sieniawa zmiana na Cieszanów /przez wzgórza roztoczańskie
- PN Polesie na PK Pojezierze Łęczyńskie/zamiast krajówki
- Jeśli nie zależy tak bardzo na Hrubieszowie, można pokombinować przez różne wiejskie warianty. Od Tomaszowa do Komarowa są fajne, malownicze zmarszczki terenowe, no i zbaczając na Hrubieszów, omija się kolejne w dolinie Wolicy. Na mapach to wygląda, jakby tam była wielka plama i nie ma po co jechać, ale krajobrazowo jeden z lepszych obszarów tego województwa.

Offline Mężczyzna wlodek191

• Miasto: Parczew
  • Na forum od: 15.01.2016
« 6 Gru 2016, 17:23 »
Z tego co wiem to fatalny asfalt na odcinku Miączyn -Wojsławice  :?

Proponuję z Tyszowiec jechać na Hrubieszów.

Nie wiem w jakim stanie są asfalty na   innych odcinkach twojej trasy:
[quote[/size]Ja bym to widział bardziej [/color][/size]tak[/b][/color][/size]][/size]

RDK

• Gość
« 6 Gru 2016, 17:34 »
Z tego co wiem to fatalny asfalt na odcinku Miączyn -Wojsławice  :?
Nie wnikałem w dokładne planowanie. Podałem myśl, koncept do rozwinięcia, poprawek, wkomponowaniu po zaaprobowaniu.  ;) Z dróg N-S znam tam Skarbieszów - Wola Siennicka i Łaszczów - Tyszowce, pozostałe pokonywałem głównie na osi W-E

RDK

• Gość
« 6 Gru 2016, 17:48 »
Ta trasa może i ciekawa, ale zupełnie nie uwzględnia specyfiki asfaltów południowej Lubelszczyzny,
Dokładnie tak. Uważam, że na temat szczegółów, dopracowania, lepiej się wypowiedzą, ci którzy dokładniej znają te tereny i asfalty. Znam ledwie ułamek tego, co prezentuje wyznaczona przez serwis trasa.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 6 Gru 2016, 18:45 »
https://ridewithgps.com/routes/17990721

Celowo poprowadziłeś to zgodnie ze wskazówkami zegara? Kilka tygodni temu plany przewidywały kręcenie w drugą stronę. Trochę by to różnicowało trasę w stosunku do zeszłorocznej. Duży obiad wypadłby w Tomaszowie albo Hrubieszowie.
Edit: Jak się ma odcinek Werchrata - Narol - Tomaszów do 17ki przez Lubyczę, Bełżec? Nie jechałem tam nigdy, pytam o walory artystyczne. Wiem, że DK17 ma tam duże i równe pobocze.
« Ostatnia zmiana: 6 Gru 2016, 18:55 KiESWY »

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 6 Gru 2016, 19:01 »
Uważam, że na temat szczegółów, dopracowania, lepiej się wypowiedzą, ci którzy dokładniej znają te tereny i asfalty.

też myślę że wyznaczanie tras bez znajomości warunków lokalnych nie ma sensu, efektem będzie tylko powtórka z pierwszej edycji kiedy to po ciemku trzeba było przejechać 100km ekstremalnych dołów.

co do proponowanej przeze mnie trasy:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ahuubxwzgkasflnw

asfalty są znane i sprawdzone
w 2017 roku będzie 700 lecie miasta Lublin - myślę że dobrze żeby trasa poszła blisko miasta, myślę że organizator mógłby z miastem dogadać obsadzenie punktów kontrolnych, a jeśli nie z miastem to z jednym z wielu lokalnych ruchów rowerowych
W Lublinie jest bardzo ultramaratoński klimat, wielu ludzi jeździ, wiele więcej się tym interesuje. Jest szansa na duże zainteresowanie organizowaną imprezą. odcinek 120-130 km jest bardzo intensywny pod względem rekreacji, po drodze jest dobre i wygodne miejsce by zorganizować punkt http://www.prawiedniki.com/ - punkt komercyjny, do uzgodnienia przez organizatora.
Ogólnie odcinek 60-150km to klasyczne miejsca miejscowych treningów.
odcinek przy Żółkiewce nie rozpieszcza, w dzień jak ktoś ma siłę zrobi tam średnią 35. Nie ma szału ale też nie ma tragedii.
Pomnik Świerszcza stoi na 204 km, kolejne km aż do 214 to bardzo dobry asfalt z miernym ruchem samochodowym, bardzo pofalowany - sporo podjazdów i zjazdów - na równoległym odcinku wojewódzkiej jest średni ruch samochodowy i równo jak na stole.
odczuwalne wzniesienia na odcinku pomiędzy 80-420km
Punkt w Hrubieszowie wypada na 320km, w ośrodku sportowym jest kuchnia i jadalnia. Do uzgodnienia przez organizatora czy można tam ustawić główny punkt żywieniowy. W środku jest bardzo dużo miejsca, usiądzie równocześnie 20 osób, do środka myślę że wejdzie do 50 i nie będzie tłoku (bardzo duże sala przed stołówką).
dojazd do Chełma na 370-390 to jedne z najcięższych podjazdów na trasie, asfalty dobre i bardzo dobre. Jadąc w przeciwną stronę łatwo można przekroczyć 70km/h. Pełen dostatek górek.

Prośba by nie robić takiego zbierania pieczątek jak w ostatniej edycji, to strasznie wybija z rytmu. Myśle że 5 punktów kontrolnych to maks na trasie 500km, najlepiej byłoby wprowadzić rejestrację podobną jak na maratonie podróżnika (rejestracja punktu za pomocą wysłania sms z punktu kontrolnego). Dzięki temu kolejne punkty kontrolne będą wiedziały ile zawodników przejechało i kiedy będą mogły się zamykać - nawet bez komputera, aplikacja działa na smartfonach.
« Ostatnia zmiana: 6 Gru 2016, 21:01 login »

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
« 6 Gru 2016, 22:11 »
A może pojechać tak: Parczew, Łuków, Przytoczno, Kurów, Kazimierz D.,  Opole Lub., Annopol, Urzędów, Zakrzówek, Prawiedniki, Mętów, Krzczonów, Sobieska Wola, Piaski, Łęczna, Ostrów Lub., Sosnowica, Włodawa, Parczew lub odwrotnie. W domu na laptopie mam wyznaczoną trasę. Podjazdów jest ok. 3100 m. Zdecydowana większość to nawierzchnia dobra i bardzo dobra. Całość trasy to ok. 510 km. Jutro wkleję, bo teraz niestety nocna szychta :-\.
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 7 Gru 2016, 07:01 »

Edit: Jak się ma odcinek Werchrata - Narol - Tomaszów do 17ki przez Lubyczę, Bełżec? Nie jechałem tam nigdy, pytam o walory artystyczne. Wiem, że DK17 ma tam duże i równe pobocze.

Werchrata-Narol świetny asfalt i minimalny ruch @2015, widokowo pagórki albo las, dalej DW685 zawsze tłok - dużo aut ukraińskich krążących chyba między przejściami granicznymi. DW17 Bełżec-Tomaszów ruchliwa, ale przeważnie z wielkimi poboczami.
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna Adamo

• Miasto: Szczebrzeszyn
  • Na forum od: 30.01.2016
« 7 Gru 2016, 11:35 »
No to chyba w tym głosowaniu wygra trasa południowa. Roztocze górą!

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 7 Gru 2016, 12:49 »
Rozum podpowiada, że powinienem być za wyborem trasy północnej, ale ja posłucham serca i też będę optował za wersją południową :)
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum