Autor Wątek: Zaciski kół  (Przeczytany 13904 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Zaciski kół
« 26 Lis 2020, 13:56 »
dlatego piszę, że ten konkretny model działa. Jest wiele klonów RWSów u chińczyków, te najtańsze nie są (około 20 dolców za parę). Sprawdzone w Ameryce Południowej, jest tylko ryska na tytanie, w miejscu, gdzie pękła oś piasty.

Właśnie te moje nie były wcale najtańsze, a taki numer wykręciły. I to nie ma pewności, czy jak kupię to co polecasz to nie będzie powtórki, może Ty trafiłeś akurat dobry egzemplarz, może ja zły, kto wie? Ale konstrukcja tego jest taka, że taki numer jest zawsze możliwy, podczas gdy przy klasycznym szybkozamykaczu to właściwie niemożliwe. Więc po co ryzykować jak to za wiele nie wnosi? Ja jakiejś różnicy na sztywności to nie odczuwałem z tego powodu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Lis 2020, 13:58 »
Zawsze 20 g mniej :D

Konstrukcja jest taka, że rączka jest demontowalna.

Może to tylko kwestia klejenia gwintu??
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 26 Lis 2020, 14:10 »
Te polecam. Były ze mną przez wiele km, aż do zmiany kół.
https://www.bikester.pl/bbb-bqr-03-wheelefixed-zacis-do-ko-czarny-4299.html

« 26 Lis 2020, 14:20 »
Znalazłem jeszcze takie
https://www.aliexpress.com/item/32870578208.html

35 g i cena $10,20, więc tanio można zbić wagę. Nie wiem tylko jak z trwałością.

Edycja:

komentarze z innych aukcji

The terrible quality of this piece of Chinese shit. Tightened with a penny force of 6 nm, when trying to unscrew the hexagon slipped completely, barely unscrewed the pliers. The material of the nuts is clearly not 7075. Well, at least the money was returned. I do not recommend it.

These axles use a nylon bushing between the two aluminum pieces on the side with the allen hex. The packaging has a max torque value of 7nm, however, i was not able to even hit 6nm on these before the allen hex started to strip out. Additionally, when i pulled my torque wrench off the fastener actually TURNED BACKWARDS. The natural lubricity of the nylon does not allow any kind of torque to be held. It also starts to crush. I think if it had a brass bushing it might actually work. Maybe. I ended up keeping the Ti axle to use with other skewers and i'm buying there clamp style design with the brass bushing, i think it will work much better. No one wants their wheel to fall off when they hop over the pothole on the road at 30mph

no właśnie :D
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 26 Lis 2020, 20:10 »
Takich używam:

bardziej dlatego, żeby uniemożliwić kradzież.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 26 Lis 2020, 20:13 »
Używam tych z polecenia Globala. Ja cenię je za poczucie większej kontroli siły zacisku osi. Przeszedłem na nie we wszystkich osiach QR.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 26 Lis 2020, 20:37 »
Takich używam:

Co to za model?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 26 Lis 2020, 20:41 »
Co to za model?

Allegro: "Zaciski imbus".

Offline crust

• Miasto:
  • Na forum od: 21.08.2013
« 26 Lis 2020, 21:04 »
Dobrej jakości klucze trzeba do nich, lubią się wyrobić.
Z tym że bardzo chwalę zaciski na imbus. Nie ma strachu że jakiś jełop koło ukradnie na szybko, nie miałem u siebie żeby powodowały to wkurwiające trzeszczenie dla którego rozbiera się cały rower.

« 26 Lis 2020, 22:05 »
Naczytałem się i odeszła mi wszelka ochota na tytany :9 Może jeszcze w szosie, gdzie koła nie trzeba przesadnie mocno zaciskać ma to sens.

To co zly-sze poleciał zdaje się być sensownym rozwiązaniem, ale na ten moment roweru nie traktuję zbyt często jako mieszczucha, więc się wstrzymam ze zmianami.

Frugo

• Gość
« 26 Lis 2020, 22:43 »
https://www.jrc-components.com/products/quick-release-titanium-skewers
ja mam takie w dwóch rowerach.
Póki co drugi sezon i są bardzo ok. Firma z Irlandii ale wysyłają do Polski. Znajdę kod rabatowy to wam wkleję bo dali kiedyś na inną grupę

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 27 Lis 2020, 08:17 »
Takich używam:

Ja mam podobne ale na dedykowany klucz pięciokątny. Kiedyś go zgubiłem i musiałem kupić drugi komplet właśnie dla owego klucza. Trochę upierdliwe jest pilnowanie go i pamiętanie, żeby zabrać na wycieczkę.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 27 Lis 2020, 09:23 »
Takich używam:

Ze 7-8 lat temu takie kupiłem z tego samego powodu co zły-sze. Zero problemów.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 28 Lis 2020, 15:03 »
T
Takich używam:

Tylko trzeba mieć tego imbusa 5, zawsze. :)

W nowym rowerze mam takie zaciski i wydają się lepsze, można precyzyjnie ścisnąć koło/piastę, niż QR (z dźwignią).
QR najlepszy jest patent shimano (ze schowanym mimośrodem), te zamykacze z "łezką" na zewnątrz, potrzebują większej siły do zamknięcia.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 28 Lis 2020, 16:08 »
klucz imbus 5 też waży oraz trzeba o nim pamiętać żeby był w dobrym stanie  :icon_exclaim:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum